Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи реально відстрочити закри т тя ЧАЕС?

09 листопада, 00:00
У зв’язку iз загостренням в Україні енергетичної кризи та нечіткими перспективами у справі надання нам кредиту Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) на реалізацію проекту з завершення будівництва блоків на Рівненській та Хмельницькій АЕС (п’ятничний візит до Києва президента ЄБРР Жана Лемера дав більше запитань, аніж відповідей) у нашій країні сьогодні знову дебатується питання про перенесення терміну закриття Чорнобильської АЕС, запланованого на 15 грудня. Чи реально відстрочити закриття ЧАЕС? Чи вплине це якимось чином на наявність у наших домівках нинішньої зими тепла та світла?

Володимир ЯВОРІВСЬКИЙ, письменник, народний депутат:

— Це дуже серйозне політичне питання, яке просто перейшло в певні торги. А якщо це торги, то треба діяти жорстко і прагматично. Зараз ви мені телефонуєте, і я вам даю відповідь із села під Києвом. Буквально два місяці тому два-три рази на день відключали світло без жодного попередження, без будь-якого графіка. Терзати Україну далі сьогодні, не давши грошей, і ставити питання про закриття ЧАЕС, я вважаю, аморально. Нехай на Заході наші великі «друзі» дуже чітко усвідомлять, що бавитися, мати нас за провінцію недоречно.

Сергій ПАРАШИН, радник президента НАЕК «Енергоатом», колишній директор ЧАЕС:

— Як реально зупинити, так реально і відстрочити. Немає такої ситуації, яка могла б вплинути прямим чином на Україну.

Віктор БРЮХАНОВ, начальник адміністративного відділу підприємства «Укрінтеренерго», колишній директор ЧАЕС:

— Реально, хоч цілий рік можна ще не закривати. Відмовитись від потужностей ЧАЕС — це дуже серйозно. За нестачі палива, газу для усіх — це буде важко.

Роман БЕЗСМЕРТНИЙ, представник Президента у Верховній Раді України:

— Все залежить від енергетичного балансу в Україні. Питання закриття на сьогоднішній десь має дві складових — політичну та технологічну. Що стосується технологічної, то станція дійсно може експлуатуватися десь до весни, а потім вона має бути зупинена на реконструкцію для технічного переобладнання. Політична ж ухвала прийнята, і її ніхто не буде змінювати. Дуже важкий соціальний фактор. За роки, що минули від дня аварії, без кінця збільшується кількість працюючих — і в регіоні, і на станції. Цю проблему треба буде вирішувати шляхом утворення робочих місць. Я не думаю, що хто-небудь в Україні дозволить собі займатися цим питанням, не вирішивши економічних, технологічних та соціальних проблем. А вирішувати їх можна, тільки маючи фінансову підтримку. Треба говорити нашим західним партнерам : «Не буде грошей — не буде закриття». Ніхто в угоду політичним рішенням не викидатиме тисячі людей на вулицю, іще десяткам тисяч вимикати тепло і світло взимку. Тим більше, що станція має одну з найкращих у Європі систем захисту.

Віталій ТОЛСТОНОГОВ, директор ЧАЕС:

— Нам Президент і уряд поставили завдання: експлуатувати блок до 15 грудня. Ми це зробимо. Для того, щоб цей строк продовжити, треба вжити цілу низку заходів, передусім зробити оцінку безпеки, яка відповідає нормам. Якщо буде вказівка керівництва країни продовжити експлуатацію, то ми будемо шукати можливості, щоб з мінімальними витратами це зробити. Якщо казати про продовження експлуатації на досить довгий період, то потрібні витрати на реконструкцію і заміну обладнання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати