Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Урожайність знизилася на третину

11 листопада, 00:00

Ряд негативних чинників призвів до зниження загальної врожайності сільськогосподарських культур (на проектному рівні) на 30-40% на зрошених і на 15-37% на осушених землях, зазначається в національній доповіді про стан навколишнього природного середовища в Україні 1998 року Міністерства охорони навколишнього середовища та ядерної безпеки України.

Коментуючи «Дню» це повідомлення, президент Союзу орендарів і підприємців Віктор Хмілевський зазначив: «Якщо знижується врожайність, то відразу ж постає декілька запитань. Яким чином це вплине на рівень цін і на забезпечення населення хлібом? Чи буде хліб? Чому це сталося? Скажімо, якщо на зрошених землях відбувається зниження врожайності, це свідчить, що де-юре такі землі є, а де-факто вони значною мірою вже не «зрошені».

Згідно з даними доповіді, 1998 року порівняно з 1997 р. на 27,8 тис. га зменшилася площа сільськогосподарських угідь, на 28,1 тис. га збільшилися площі випасів, забудованих земель — на 105,1 тис. га, відкритих заболочених земель — на 3,7 тис. га., 159 тис. га займають радіаційно забруднені сільськогосподарські угіддя.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, на зниження врожайності вплинуло зменшення фізичної площі зрошування, незадовільний технічний стан зрошувальних і осушувальних систем, значна кількість площ підтоплених зрошуваних земель, кислих і зарослих бур'яном осушених земель.

Однак В.Хмілевський вважає, що причини зниження не тільки «кліматичні й технічні»: «Справа у розвитку економіки загалом. Так, у будь-якому випадку ми будемо з хлібом — ринок порожнім не буває. Але якою ціною? І що нас чекає в майбутньому?»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати