Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ОПИТУВАННЯ «Дня»

11 листопада, 00:00
Побутує думка, що економіку, яка сформувалася в Україні, не можна назвати ні плановою, ні ринковою, ні соціально орієнтованою. То яка ж у нас економіка?

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, президент Всеукраїнського громадського об'єднання «Нова генерація»:

— Сьогодні складно визначити характер української економіки. А все тому, що спочатку реформатори, прагнучи за будь-яку ціну змінити існуючий порядок речей, не сформулювали, який саме суспільно- економічний устрій мають намір будувати. Не були сформульовані ні мета економічних перетворень, ні шляхи її досягнення. Внаслідок цього ми повністю зруйнували стару соціалістичну систему суспільних відносин, не замінивши її іншою, і еволюціонуємо вже за принципами нецивілізованого суспільства — то впадаючи в абсолютну анархію, то трансформуючись у державно-чиновницьку диктатуру. Економіки як такої немає. Всі економічні програми, який пропонувалися до цього часу, були щонайбільше набором «добрих намірів» і повторювали названі вище помилки: намагалися лише локалізувати наслідки хаосу, що настав після падіння радянської системи. Упевнений, що поки в нас не буде комплексної програми державного будівництва України, ми ще довго не зможемо говорити про реальну українську економіку.

В'ячеслав КРЕДІСОВ, голова координаційної ради об'єднання підприємців «Нова формація»:

— Можу сказати з повною впевненістю: на сьогоднішній день нашу економіку ринковою назвати не можна. Як «ринково» настроєна людина вважаю, що людство нічого кращого, ніж ринок, не вигадало. Ринок — це те середовище, яке саме відкидає гірше й висуває на перший план краще, покликане змінити суспільну свідомість. Хотілося б, щоб в Україні була ринкова економіка, але, на жаль, поки що її немає.

Один із теоретиків тіньового бізнесу назвав українську економіку «народно-тіньовою». Дуже точне висловлювання. Є тіньова «елітна» економіка, коли лише невелика частина населення (5—10%) концентрує в своїх руках всі кошти. А що в Україні? Парадокс: запитайте в людини навіть із найбільш малозабезпеченої категорії населення, скільки вона заробляє і скільки витрачає. З'ясується таке: в нашій країні будь-яка людина здебільшого витрачає у три рази більше, ніж заробляє! Елементи тіньової економіки сьогодні присутні на всіх рівнях. До гри, що має назву «тінь», залучено майже все населення країни — це найбільша проблема. Адже для того, аби щось виправити, потрібне здорове підгрунтя, від якого можна відштовхнутися.

Володимир КУЗЬМИНСЬКИЙ, міністр фінансів Молодіжного уряду України:

— Безумовно, плановою українську економіку ми назвати вже не можемо: в нас усе-таки є хоч і мінімальні, джерела ринку. Про соціально орієнтовану економіку нам поки що рано думати. Соціально орієнтованою можна назвати, наприклад, економіку Швеції: у цій країні справді існує соціальний захист населення. Соціально орієнтована економіка може бути тільки в багатій країні. А якщо в нас постійно не виконується прибуткова частина бюджету, то про які соціальні гарантії може йти мова?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати