Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи готове суспільство до осягнення «українського космосу»?

В редакції «Дня» відбулося обговорення смислів, які повертає Ліна Костенко
08 квітня, 00:00
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Довгоочікуване «повернення» (видавниче, як уточнює літературознавець Володимир Панченко) Ліни Костенко, разом з тим, стало дуже несподіваним. Хоч презентації її перших, після довгого мовчання, книжок відбулися 22 і 28 березня, громадськість, схвильована давно небаченою літературною і... «громадською» якістю, досі активно обговорює ці події. А це свідчить про запит на якість та інтелектуальну свободу, і на смисли, які повертаються в суспільний обіг разом із Ліною Василівною, ще потребують додаткового обдумування і обговорення. Саме тому головний редактор «Дня» Лариса Івшина ініціювала круглий стіл за участю знаних літературознавців і людей, безпосередньо долучених до процесу підготовки цих сенсаційних видань — «Берестечка» та «Гіацинтового сонця». Ми запросили до редакції Оксану Пахльовську, Володимира Панченка та Дмитра Дроздовського. «Сьогодні, думаю, нам варто поговорити про знак — повернення Ліни Костенко, про явище — творчість і особистість Ліни Костенко, та про суспільство: його стан і те, як сформувати виразніший запит на високі смисли», — сказала, відкриваючи круглий стіл, Лариса Івшина.

Так і сталося. Обговорення вийшло далеко за межі творчості Ліни Василівни і соціокультурного феномену її особистості. Як зазначив Дмитро Дроздовський, «ми вивчаємо себе через автора і через твір». А Ліна Василівна за виразом Володимира Панченка — «людина довгої дистанції». Її твори, стосуючись конкретної історичної епохи, насправді дуже широко-і далекоглядні. Її творчість, Сергій Якутович назвав «українським космосом». Але осмислити його може тільки внутрішньо готова до цієї роботи людина. Бо, як зазначила Оксана Пахльовська, «Ліна Костенко надзвичайно далека від самої конфігурації менторства чи дидактики. Вона цього не терпить. А будучи людиною дуже гордою, вона може обмінюватися досвідом, емоціями тільки з тими, хто здатний підтримувати цей діалог».

Про які проблеми, що існують в «українському космосі» й поза ним, йшлося під час круглого столу, ви зможете дізнатись з найближчих номерів «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати