Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Через відсутність здорового глузду у судових рішеннях — скандал

Бізнесмен Олександр Лебедєв подасть на Україну до Европейського суду
06 грудня, 00:00

Російський бізнесмен і медіамагнат Олександр Лебедєв має намір подати до Европейского суду з прав людини позов проти України, щоб повернути гроші, інвестовані у столичний готель «Україна». Про це росіянин повідомив у Twitter.

Нагадаємо, що свого часу бізнесмен вклав у цей об’єкт 21,5 мільйонів дол. і отримав більше 50% в статутному фонді закритого акціонерного товариства «Готель «Україна» (21-поверховий будинок на 370 номерів на вул Інститутській, 4). Але, як повідомили «Дню» у Фонді держмайна, Окружний адміністративний суд міста Києва 20 липня 2010 року за позовом державного підприємства «Готель «Україна» визнав не чинними з моменту підписання накази Фонду від 28 червня 2004 року «Про участь Фонду державного майна України у закритому акціонерного товариства «Готель Україна» та від 12 листопада 2004 року «Щодо участі Фонду державного майна України у закритому акціонерного товариства «Готель Україна».

Постанова від 20 липня 2010 року, зокрема, ліквідовувала юридичну особу ЗАТ «Готель «Україна», визнавала нечинним запис про його державну реєстрацію та зобов’язала державного реєстратора провести державну реєстрацію припинення юридичної особи — ЗАТ «Готель «Україна» та внести до Єдиного державного реєстру юридичних і фізичних осіб — підприємців запис щодо цього судового рішення, а також здійснити заходи з припинення юридичної особи у встановленому порядку.

Після цього ФДМУ на підставі названого рішення, яке набрало законної сили, видав наказ від 17 березня 2011 року «Щодо повернення майнового внеску держави до статутного фонду (капіталу) ЗАТ «Готель «Україна». Цей наказ передбачав скасування акту приймання-передачі внеску до статутного фонду (капіталу) закритого акціонерного товариства «Готель «Україна» від 28 жовтня 2004 року в частині повноважень ФДМУ та передачу цілісного майнового комплексу готелю «Україна» з балансу ЗАТ «Готель «Україна» на баланс ДП «Готель «Україна». Цей наказ було виконано, про що ЗАТ «Готель Україна» проінформувало Фонд листом від 21 березня 2011 року. Нині готель «Україна», як повідомив «Дню» голова ФДМУ Олександр Рябченко, входить до сфери управління Державного управління справами.

Як відзначають правники ФДМУ, згідно із законодавством України, юридична особа припиняється, зокрема, за рішенням, яке визнає недійсною державну реєстрацію юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом. Юристи вважають, що тепер Лебедєв не зможе отримати бажаної компенсації. Але ЄСПЛ може ухвалити й інше рішення. Воно пішло б на користь Україні, яка потерпає від нестачі інвестицій, і. безумовно, нинішнім і потенційним інвесторам в нашу країну, права яких нерідко порушуються за допомогою казуїстичних рішень, в яких дуже важка відшукати хоч щось, що нагадує про здоровий глузд.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати