Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У пошуках сучасних знань

Кількість українських студентів у закордонних вузах зросла на третину. Основна причина — криза вищої освіти в Україні
28 лютого, 12:14
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

За даними Центру дослідження суспільства, за останні п’ять років кількість українських студентів, що навчаються за кордоном, зросла на третину. Значна частина їх припадає на університети країн Європи. Зокрема, у Польщі здобувають вищу освіту 9620 українців,  Німеччині — 9044. За словами експерта центру Єгора Стадного, відтік студентів із Україні в іноземні вузи пов’язаний з погіршенням якості освіти на батьківщині. «Ця тенденція тектонічна, тобто спад якості вищої освіти в Україні зумовлює пошук альтернативних варіантів за кордоном. Самі закордонні вузи лібералізують умови, на яких український студент може вчитися у них.  Яскравим прикладом тут є Польща, яка шукає, ким замінити власних студентів, які відтікають далі на Захід. Університету не надто принципово, звідки він отримуватиме кошти за навчання: це власні кошти студента, стипендійний фонд чи бюджет. Їм головне — фінансування. Я думаю, що допоміжним фактором можна визнати і те, що молодь стає сміливішою з кожним роком і вже не боїться покидати дім», — говорить експерт.

Важливість цього дослідження в тому, що ні Міністерство освіти, ні Держкомстат не мають статистики щодо кількості української молоді, яка виїхала на навчання за кордон. «Ці дані необхідні для того, щоб визначити, що цікавить абітурієнта. Необхідно прослідкувати, за якими критеріями студенти обирають університети, і відповідно до цього провести власні реформи. Протягом півроку ми листувалися або з міністерствами освіти в інших країнах, або зі службами державної статистики, щоб отримати повну картину», — розповідає Єгор Стадний.

Нині українські студенти надають перевагу європейським вузам, хоча російські так само є для них привабними. За даними Стадного, у російських ВНЗ кількість українських студентів зменшилася на 300 осіб, але, прогнозують експерти, популярність російських вишів в Україні триматиметься на тому ж рівні. «Основним конкурентом Росії наразі є Польща. Зрозуміло, що в обох країнах навчаються студенти, які не готові далеко від’їжджати. Але умови проживання в Польщі та Росії відрізняються на користь Польщі. Основна маса українських громадян зосереджена в Москві, а ціни там все більше «кусаються», тоді як у Варшаві вартість проживання перебуває на рівні з Києвом, а в деяких аспектах і дешевше», — пояснює Стадний.

За його словами, після подій на Майдані, кількість українських студентів за кордоном — зросте, але це не стане визначальним фактором збільшення кількості українських студентів за кордоном. Сьогодні Польща та Чехія запрошують на навчання постраждалих українських студентів.

«Стипендії, пов’язані з участю в Євромайдані, суттєво не збільшать кількість студентів, але я передбачаю, що ріст триватиме далі. Криза у вищій освіті дуже глибока, і найближчим часом покращення ми не отримаємо», — підсумовує Єгор Стадний.

Дослідження було проведено у 22 країнах світу. Окрім Польщі, різкого збільшення кількості українських студентів очікують у Чехії, Великобританії та США.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати