Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ордер» на захист цінних земель

Сквер Небесної Сотні повернули місту. «Завдяки такому рішенню ми зможемо убезпечити від забудови буферну зону Софії Київської», - експерт
02 грудня, 17:20
Фото з Facebook Dasha Podoltseva

Трирічна боротьба активістів за сквер Небесної Сотні не була даремною. Господарський суд міста Києва повернув земельну ділянку, де він розташовується, у власність міста. Нагадаємо, після лютневих подій на Майдані 2014 року місцеві активісти взялись за перетворення звалища на вулиці Михайлівській, 24-26 у місце пам’яті. Навели тут лад, облаштували дитячий майданчик, створили мурал-портрет героя Небесної Сотні Сергія Нігояна. Сквер зажив своїм життям і став одним із символів Революції Гідності.

Та, як з’ясувалось згодом, ця ділянка перебувала у приватній власності. Ще 2007 року Київ віддав її інвестору для будівництва торгового центру з підземним паркінгом. Масштаби забудови вражали, оскільки охоплювали не лише сквер, а й частину Михайлівської площі. Тому захистити це місце від знищення стало справою номер один для активістів, а для влади – випробуванням, чи спроможна відстояти інтереси громади у суді.

«СУД МАЄ ПОВЕРНУТИ ВКРАДЕНЕ У МІСТА»

За майже два роки судової тяганини представники міської влади то активно брали участь у засіданнях, то зникали з горизонту, чим викликали в активістів побоювання про певні домовленості з інвестором. Так само коливалась у своєму рішенні Людмила Шкурдова, суддя Господарського суду, котра вела справу за позовом міської прокуратури. Якщо на засіданнях були присутні активісти та ЗМІ, здавалось, суддя от-от винесе рішення про повернення землі у комунальну власність і скасування договорів оренди. Та без камер і представників міської влади суддя вирішувала, що потрібні додаткові експертизи, чим просто затягувався час.

Тепер місто подає рішення суду як спільну з активістами перемогу. «Господарський суд міста Києва задовольнив позов столичної прокуратури в інтересах міста та повернув до комунальної власності сквер Небесної Сотні, - заявив керівник апарату Київської міської державної адміністрації Володимир Бондаренко. – Скасовано рішення Київради про передачу в оренду та продаж землі, а також усі договори купівлі-продажу. Ми обіцяли, що сквер Небесної Сотні буде у власності киян. Ми обіцяли, що його не забудують. І робили свою справу за законом, не займаючись піаром на цій темі. Нам пропонували «перенести» барельєф Сергія Нігояна. Нам не вірили і поширювали «зраду». Нам влаштовували затягування процесу з оскарженням ухвал. Нам пропонували викупити ділянку. Але ми були непохитні – вкрадене у міста має бути повернуте саме судом».

Відтак ТОВ «Укрінвестресурс», котре укладало договори про оренду земельної ділянки, не має на неї жодного права. Так само відсутнє право власності на цю ділянку у компанії «GPP DEVELOPERS LTD». Саме ця фірма фігурувала у судовій справі як новий власник земельної ділянки.

«Ми перемогли в суді! Колись один чиновник сказав мені: «Ми не можемо допустити, щоб суд визнав незаконним продаж Леонідом Черновецьким землі скверу. Це ж тоді усі люди повірять у свої сили і вимагатимуть повернути усю вкрадену Черновецьким землю!». Ну що ж. Небезпечний прецедент створено, пані та панове. Закріплюємо результат у вищих інстанціях і ставимо ще складніші цілі!», - написала у Facebook голова громадської організації «Місто-сад», одна із засновниць скверу Євгенія Кулеба.

ГАРАНТІЯ ВІД ЗНИЩЕННЯ – ОФІЦІЙНИЙ СТАТУС

Це справді може стати прецедентом у боротьбі громади за цінні для Києва об’єкти. Та важливо, щоб після повернення певних територій чи пам’яток у комунальну власність, місто продовжувало боротися за них, вкладаючи кошти у відновлення, реставрацію чи присвоєння охоронних статусів. Яскравий приклад – пам’ятка ХІХ століття Гостиний двір, яку суд теж повернув у власність міста. Але необхідною консервацією споруди досі ніхто не займається.

«Я вважаю, що міській владі варто ініціювати надання статусу скверу цій земельній ділянці, щоб був офіційний статус, а сквер внесли до переліку зелених зон. Це убезпечить його від подальших зазіхань, - вважає співголова громадської організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» Марина Соловйова. – У інвестора ще є можливості подавати касаційні скарги – думаю, що так і буде. Як показує досвід, щоб б ми не робили, які б справи не вигравали, завжди доходили до Верховного суду. Сторона, яка програвала, обов’язково готувала скаргу. Хоча, маю велику надію, що рішення апеляційної інстанції залишиться в силі. Це було б добре. Та й саме рішення щодо скверу – це хороша новина. У суді було використано рішення, яке ми отримали раніше – що всі земельні ділянки буферної зони Софії Київської мають бути внесені до кадастрової документації як землі історико-культурного призначення. Таким чином, щоб отримати тут землевідведення, обов’язково потрібно погодження Кабміну чи Верховної Ради. Дуже добре, що суд ретельно вивчив матеріали справи та ухвалив таке рішення. На його підставі ми зможемо захистити від забудови усі землі в буферній зоні Софії».

Народний депутат Ігор Луценко вважає, що суд просто не мав права винести інше рішення. Нардеп та активіст нагадує, що ці землі площею майже півгектара і оціночною вартістю у 30 мільйонів гривень, належать до особливо цінних. А ділянка розташована у межах історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ».

«Суд виніс дуже знакове, прекрасне і вчасне рішення щодо скасування землевідводу території під сквером Небесної Сотні, - коментує Ігор Луценко у Facebook. – Аплодисменти прокуратурі, котра зараз спрацювала так, як вона справді має працювати – захищати інтереси держави і київської територіальної громади! На жаль, ні державна, ні київська влада ще не створили адекватного меморіалу Небесній сотні, отож – все сподівання на свої сили. Крім усього, це – дуже сприятливий прецедент у поверненні розграбованих особливо цінних земель в історичному центрі Києва. Спадок Черновецького треба долати, і це – прекрасний приклад».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати