Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З чим їде Гройсман у Брюссель

«Порядок денний будуватиметься навколо двох «стовпів»: реформ і безпекової ситуації», — експерт
08 лютого, 19:41
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

9 лютого розпочнеться дводенний візит прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана до Брюсселя. Це вже його друга поїздка до європейської столиці в ранзі глави уряду. Нагадаємо, минулого року він провів переговори з європейськими високопоставленими чиновниками також у ході дводенного візиту 19 — 20 липня. У центрі уваги було врегулювання ситуації на сході України, безвізовий режим, питання макрофінансової допомоги.

Сторони домовилися провести 19 грудня 2016 року засідання Ради асоціації Україна — ЄС, співголовами якої є Володимир Гройсман та Федеріка Могеріні. Однак прем’єру довелося скасувати цей візит у зв’язку з необхідністю розв’язати проблему, яка виникла щодо «Приватбанку».

Як повідомив «Дню» голова представництва України при ЄС Микола ТОЧИЦЬКИЙ, програмою візиту є заплановані зустрічі глави уряду України з президентом Європейської ради Дональдом Туском, президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером, генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

За його словами, під час переговорів з керівництвом ЄС передбачено обговорення ситуації на сході України і стану імплементації Мінських домовленостей, ходу реалізації ключових реформ в Україні, лібералізації візового режиму між Україною та ЄС, актуальних питань торговельно-економічної співпраці й імплементації поглибленої та всеохоплюючої угоди про ЗВТ.

Під час перебування в Брюсселі прем’єр-міністр В. Гройсман візьме участь у конференції «Заохочення та скерування: перезавантаження українських реформ», організованій Центром європейських досліджень В. Мартенса. На заході буде представлено прогрес України в реалізації ключових економічних і політичних реформ, а також пріоритети уряду на найближчу перспективу у просуванні порядку денного реформ, розповів дипломат.

Слід зазначити, що чимало тем, які було порушено в ході його переговорів з єврочиновниками торік, досі не вирішено. Це і надання безвізового режиму, ратифікація країнами ЄС Угоди про асоціацію, що включає поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі, врегулювання ситуації на сході України в межах Мінських угод. Тому виникає питання, чого очікувати Україні від чергового візиту українського прем’єра до Брюсселя і відповідно, що хочуть почути від глави уряду в Брюсселі?

«УКРАЇНСЬКА СТОРОНА ОЧІКУЄ РІШЕННЯ ЩОДО ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ ВІЗОВОГО РЕЖИМУ»

Заступник директора Інституту світової політики Катерина ЗАРЕМБО в коментарі «Дню» сказала, що візит Гройсмана збігається в часі з підвищеною увагою до України в Брюсселі — насамперед через події в Авдіївці. Тому порядок денний для візиту прем’єра до Брюсселя, вважає вона, буде «класичним» і будуватиметься навколо двох «стовпів» відносин Україна — ЄС: реформ і безпекової ситуації в Україні. «Гройсману варто подякувати ЄС за єдність щодо санкцій проти Росії і наголосити, що збереження цієї єдності й подальше продовження санкцій до остаточного виконання Мінських домовленостей є критично важливим для України. У найближчі місяці ми також спостерігатимемо поступ у ключовому питанні, яке визначає відносини України та ЄС сьогодні, — маю на увазі процедуру надання безвізового режиму для України, тому це питання також фігуруватиме в обговоренні», — наголосила пані Зарембо.

Її колега, старший науковий співробітник Інститут світової політики Леонід ЛІТРА в коментарі «Дню» звернув увагу на існування цілої низки питань з обох сторін, які залишаються невирішеними. Перш за все, наголосив експерт, українська сторона очікує рішення щодо лібералізації візового режиму для України і завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію. На його думку, прем’єр Гройсман мало що може тут зробити, оскільки м’яч — на боці ЄС, і тому він може тільки підтвердити бажання України, щоб ці дві проблеми було розв’язано.

З іншого боку, зазначив Літра, ЄС не влаштовують деякі «реформи» в Україні. Тому серед тем переговорів Гройсмана в Брюсселі, вважає він, можуть стати такі питання, як «заборона експорту необробленої деревини», неспроможність висунути нових членів виборчої комісій, не доведені до кінця реформи з боротьби з корупцією, а також закон про відкликання народного депутата постфактум, хоча прем’єр-міністр не може впливати на вирішення з більшості цих питань.

За словами експерта, чиновники ЄС не приховують, що процес реформ іде досить складно через щоденні спроби зірвати процес реформ і спротив системи певним реформам. ЄС очікує внесення змін до ухваленого в лютому 2016 року закону, який дозволяє позбавляти повноважень депутатів, обраних за партійними списками. Венеціанська комісія Ради Європи, наголосив він, дала негативну оцінку закону, який дозволив політичним партіям постфактум ігнорувати вибір електорату.

«МИ ХОЧЕМО ПОЧУТИ ВІД ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА ЧЕСНИЙ ОПТИМІЗМ»

Коментуючи «Дню» очікування Брюсселя від візиту і переговорів прем’єр-міністра України з високопоставленими чиновниками ЄС, заступник директора Центру Мартенса (Брюссель) Ролан ФРОЙДЕНШТАЙН зазначив: «Гройсману слід відзначити, що Україна досягла значного прогресу, особливо в економічному плані та у фінансовій стабілізації. Він має також наголосити на прогресі (якщо він є) в боротьбі з корупцією, організованою злочинністю та іншими негативними явищами в контексті лібералізації візового режиму. Він не повинен заперечувати деякий відступ чи застій у реформах, скажімо, в судовій сфері. Тому ми хочемо почути від прем’єр-міністра чесний оптимізм і готовність прийняти критичні зауваження з деяких питань. Те, що він не повинен робити, це перекладати вину за відсутність реформ на військову ситуацію. Немає жодних підстав терпіти корупцію через агресію з боку Росії. Цей аргумент просто не спрацює».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати