Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У США для надання свідчень у розслідуванні Мюллера викликали українського екс-депутата

15 травня, 15:55
Фото Reuters

Екс-депутата Артеменко, позбавленого у 2017 році українського громадянства,  викликали у США для надання свідчень перед журі присяжних, які працюють у рамках розслідування спецпрокурора Мюллера у справі про втручання РФ у президентські вибори у США 2016 року.

Про це повідомила газета Politico.

“Я отримав повістку на минулому тижні”, — сказав сам Артеменко виданню, уточнивши, що має намір з’явитися перед журі у п’ятницю, як і заплановано. Він не став вдаватися у подробиці, додавши лише, що мова швидше за все піде про запропонований ним план врегулювання українського конфлікту, про який він говорив з юрисконсультом президента США Дональдом Трампом Майклом Коеном.

У лютому 2017 року Артеменко у інтерв’ю телеканалу CNN розповів, що під час короткої зустрічі, що відбулася у одному з ресторанів у Манхеттені, ознайомив з цим планом Майкла Коена, який в свою чергу, за словами депутата, запропонував передати цей план Майклу Флинну, який займав у той час пост помічника президента з національної безпеки.

За інформацією ЗМІ, один з пунктів плану стосувався приналежності Криму. У документі нібито говорилося про можливість того, що Україна “здасть в оренду” півострів Росії на термін від 50 до 100 років, депутат також хотів викрити в корупції президента України Петра Порошенка.

Politico відзначає, що показання Артеменко допоможуть команді Мюллера краще зрозуміти ситуацію, пов'язану з його планом українського врегулювання і ролі в цьому Коена і Сетера. Крім того, все це відбувалося після розмови Флінна з екс-послом РФ в США Сергієм Кисляком, під час якого піднімалася тема антиросійських санкцій. Флінн тоді не повністю поінформував віце-президента Майкла Пенса про зміст бесіди, що стало причиною його швидкої відставки.

Після публікацій на цю тему проти Артеменко в Україні порушили кримінальну справу за статтею про державну зраду. Пізніше Верховна рада позбавила його депутатського мандата, а Державна міграційна служба (ДМС) заборонила в’їзд в країну. У травні 2017 року ГМС повідомили, що відповідно до указу глави держави Артеменко втратив громадянство країни. Це рішення пояснювалося наявністю у екс-депутата канадського паспорта.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати