Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Аби на власні очі побачити край, де була потужна чеська колонія

Генеральний консул Чеської Республіки відвідав волинське село Купичів
22 листопада, 11:51

Генеральний консул Чеської Республіки Павел Пешек та заступник Генерального консула з питань освіти, культури, економіки Ігор Шедо відвідали волинське село заради того, аби на місці побачити край, де свого часу була потужна чеська колонія. Чехи оселилися тут, придбавши землю, у 1870 році, і господарювали до 1947-го. Опісля 70 чеських родин виїхало на історичну батьківщину, а на їхнє місце заїхало стільки ж родин словаків. Купичівський голова Сергій Кость, походженням зі словаків, і  написав проект з благоустрою чеського кладовища.

Проект він назвав «Історія не заростає бур’янами», і громада сподівається на фінансову підтримку Чеського консульства. Та у Купичеві вже й самі почали облаштовувати місце останнього притулку людей, які тут мешкали. Обгородили кладовище, зрізали старі дерева. Причому кошти виділила як сільська рада, так і товариство чеської культури «Матіце волинська» з Луцька, робили свої пожертви і нащадки словаків та українські родини,  а також — СВК «Дружба».  Кладовище діє, на ньому ще захоронюють. Насамперед голова хоче встановити тут стелу пам’яті і капличку. Капличку — з бруса і під євродахом  — виготовили за підтримки місцевого підприємця і мецената Романа Микитюка, навесні її і встановлять.

Останній раз нащадки чехів приїжджали у Купичів ще у 1990 році. Тут народився і вчився чеський письменник Вацлав Кітл, котрий потім часто приїжджав, у Празі видавали газету «Купичівський голос», яку редагувала Мілена Жакова. «Ми бережемо пам’ять про чехів та словаків, які тут мешкали, — каже Сергій Кость. — Вони багато зробили для розвитку цього краю. Ми, православні, молимося у колишньому євангелічному костелі, який чехи-переселенці звели у 1933—1938 роках. А коли 1947-го виїжджали, передали його православним, тепер тут Преображенський храм».

Та навіть сільська рада розташована у колишньому будинку чеха Буяльського, спорудженому в 1932—1937 роках! Також тут розташовані пошта і перукарня.

Дипломати з Чеського консульства  відвідали і місцеву школу, яка відзначається тим, що має три музеї: музей історії села, музей розвитку школи та перший та єдиний в Україні музей солом’яного мистецтва.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати