Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уряд призначив нового голову НАЗК

Олександр НОВІКОВ: «Головне — це сформувати нульову толерантність на держслужбі до корупційних практик»
15 січня, 18:29
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Кабінет Міністрів України призначив новим головою Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) Олександра Новікова. Про це під час засідання уряду заявив прем’єр міністр України Олексій ГОНЧАРУК.

Новіков переміг під час відкритого конкурсу на посаду.

«Перед ним стоїть важливе завдання — забезпечити відкритість і прозорість органу, а головне — показати всім нам конкретні результати знищення корупції», — наголосив Гончарук.

Сам Новіков наголосив, що Агентство має унеможливити перебування на держслужбі осіб, які вдаються до корупції і незаконно збагачуються.

«Головне — це сформувати нульову толерантність на держслужбі до корупційних практик», — наводить його цитату Transparency International.

Новіков має вищу юридичну освіту, працював в органах прокуратури понад десять років. Зокрема, він підтримував державне обвинувачення у справах боротьби з організованою злочинністю та економічними злочинами.

Під час його представлення на засіданні Кабміну були присутні посол ЄС, голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен, тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін та постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева.

Голови дипломатичних представництв Європейського Союзу, Німеччини і США в Україні привітали з призначенням нового голову Національного агентства з питань запобігання корупції Олександра Новікова і побажали виправдати високі очікування.

«НАЗК є ключовою інституцією не лише для боротьби з корупцією, а й, як вимагає ваш уряд, для перемоги над нею. Без ефективних механізмів запобігання корупції інституційна структура подолання корупції була б неповною... Ми бажаємо вам, пане Новіков, щоб ви виправдали високі очікування, пов’язані з вами, заради незалежності, доброчесності та ефективності НАЗК», — сказала посол ФРН в Україні Анка ФЕЛЬДГУЗЕН.

Вона відзначила прозору процедуру призначення голови НАЗК, яка покликана створити механізм для захисту цього органу від політичного впливу та ефективну участь у ній незалежних міжнародних експертів.

«Після процедури відбору суддів Вищого антикорупційного суду це вже друга подібна процедура в Україні. Завдяки своїм перевагам вона вже майже перетворюється на новий стандарт, і це дуже добре», — вважає дипломат.

Голова Представництва ЄС в Україні Матті МААСІКАС зауважив, що громадяни України очікують від нової влади покарання корупціонерів, проте, на його думку, найважливіше створити в державі такі умови, щоб неможливо було займатися корупцією.

«Дуже важливо, щоб процедура перевірки тих декларацій, які подають держслужбовці, була прозорою та відкритою. На жаль, тут не все ще зроблено. Але цю систему потрібно налаштувати такими чином, щоб вона давала результат», — зазначив Маасікас.

Дипломат побажав новому голові НАЗК успіхів і запевнив, що він має такого хорошого партнера, як ЄС.

Тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна КВІН у своєму виступі наголосила, що українці дуже багато часу чекали на реальні зміни.

«Саме в цей момент НАЗК надається можливість дійсно працювати в рамках того мандату, який має цей орган, і довести, що ті сподівання, які покладалися на нього 2014 року, не були марними. Потенціал НАЗК дійсно великий — агентство може працювати як хаб у межах уряду України, допомагати в проведенні реформ і запобігати проявам корупції в усіх міністерствах. Ми в цій боротьбі поруч із вами», — резюмувала Квін.

НАЗК працює понад три роки. За цей період часто фігурувало в скандалах, наприклад у серпні 2016 року. Наразі Агентство не перевірило жодної декларації повністю, провалило запуск електронного декларування. Коли ж система таки запрацювала, то держслужбовці виявили численні технічні збої. До слова, досі в агентстві не налагодили автоматичної перевірки декларацій. За три роки дослідили менше ніж 1% отриманих документів.

Свого часу із НАЗК звільнився нинішній генпрокурор Руслан Рябошапка. Він звинуватив керівництво органу в неефективності.

Критики закидали агентству навіть саботаж боротьби з корупцією. Перезавантаження НАЗК було серед обіцянок нового Президента України Володимира Зеленського та одним із пріоритетних для нової Верховної Ради.

«Це абсурдний, просто бездіяльний орган, і ми нарешті маємо поставити в цьому крапку», — зауважила з парламентської трибуни голова комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики, депутат від фракції «Слуга народу» Анастасія КРАСНОСІЛЬСЬКА.

Діяльність НАЗК має превентивну функцію. Агентство має перевіряти правдивість даних у деклараціях усіх державних службовців і зіставляти заявлені дані, зокрема про доходи, з їхнім стилем життя і даними, що містяться в публічних реєстрах. Крім того, НАЗК перевіряє фінансування політичних партій. Якщо НАЗК виявляє порушення, всі матеріали передаються до Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Створення агентства було однією з умов набуття Україною безвізового режиму з ЄС.

У перший же день роботи нового українського парламенту Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект, який передбачає перезапуск НАЗК. А вже на початку жовтня законопроект ухвалили в другому читанні. За нього проголосували 237 депутатів.

Ключове нововведення — замість п’яти членів НАЗК, які працюють у режимі колективної відповідальності, за роботу агентства одноосібно відповідає його голова. Голова НАЗК призначається і звільняється Кабінетом Міністрів України. Керівник органу призначатиметься на чотири роки й не зможе обіймати цю посаду два терміни поспіль. Однією з підстав для звільнення посадовця може слугувати висновок комісії, яка проводитиме незалежну оцінку діяльності НАЗК.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати