Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Президенте, збережіть бібліотеку!

Сотні митців підписали відкритий лист до глави держави — для захисту єдиної в Україні архітектурно-будівельної книгозбірні
08 грудня, 11:53

Зараз «Фейсбук»-сторінка Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного нагадує тривожно-мистецьку компіляцію. Замітки про унікальні видання із бібліотечних фондів чергуються із посиланнями на публікації у ЗМІ, які розповідають, що з 1 січня наступного року книгозбірня може опинитися на вулиці. Як розповідав раніше «День» (у матеріалі «Дикунство ХХІ століття» від 1 грудня ц.р.), сьомий рік бібліотека «мешкає» у приміщенні на проспекті Перемоги, 50, що юридично досі їй не належить. Після переселення закладу із Гостинного двору ще у 2013 році балансоутримувач споруди ДП «Преса України» так і не передав на баланс книгозбірні спеціальну реконструйоване під її потреби приміщення. Хоча обіцянка така була. Цей спір повинна вирішувати однозначно не бібліотека, бо не має для цього відповідних функцій та компетенцій. Крапку в цій історії повинен поставити Мінрегіон, якому підпорядкована бібліотека ім. Заболотного, та Державне управління справами, якому належить приміщення на проспекті Перемоги, 50.

Договір із ДП «Преса України», який дозволяє залишатися книгозбірні у приміщенні, закінчується 31 грудня цього року. На наступний рік такого договору немає. У листопаді бібліотека отримала лист-попередження, що з січня вона не отримуватиме комунальні послуги, а залишатися на проспекті Перемоги, 50 далі не зможе. Куди переїжджати бібліотеці, яка має понад 400 тисяч примірників унікальної української та світової літератури про архітектуру, будівництво, житлово-комунальний сектор та суміжні галузі? Відповіді теж нема.

НЕЩОДАВНО БІБЛІОТЕКА ДЛЯ КОРИСТУВАЧІВ РОЗМІСТИЛА НА САЙТІ БІБЛІОТЕКИ В ЕЛЕКТРОННОМУ КАТАЛОЗІ НОВУ БАЗУ ДАНИХ «ЛИСТІВКИ», ДО ЯКОЇ УВІЙШЛО ПОНАД 1000 ІЗОГРАФІЧНИХ ДОКУМЕНТІВ ІЗ ВИДАМИ ВИЗНАЧНИХ ПАМ’ЯТОК КИЄВА

Тим часом на захист бібліотеки виступила громадськість. Одними з перших відкритий лист на її підтримку підготувала Конфередація будівельників України, згодом — Національна спілка архітекторів України. Днями сотні архітекторів, будівельників, художників, мистецтвознавців, викладачів, студентів, істориків, дослідників та краєзнавців з різних регіонів країни підписали відкритий лист на ім’я Президента — «із проханням підтримати бібліотеку і посприяти позитивному вирішенню цієї суспільно важливої проблеми».

«Ми не сприймаємо бібліотеку як щось «нічийне», її розвиток — наша спільна справа: кожен із нас проводив заходи у бібліотеці, дарував у її фонди свої видання тощо. І ми знаємо, як зі своїх зовсім не казкових зарплат купували книжки для бібліотеки її ж працівники — адже останніми роками держава не виділяє на комплектування її фондів ані копійки, — ідеться у зверненні. — Від імені громадськості ми вимагаємо вирішити питання щодо розміщення Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В.Г.  Заболотного раз і назавжди, а саме — передати їй на баланс будівлю на проспекті Перемоги 50. За роки незалежності вже припинила існувати галузева наукова установа КиївНДІТІАМ, зазнали занепаду такі інституції, як КиївЗНДІЕП, Київпроєкт, Академія архітектури. Відтак на сьогодні Бібліотека імені Заболотного — це єдина державна установа, в якій акумульовано інформаційний ресурс з архітектури та будівництва, зокрема і державна нормативна документація».

Наразі збір підписів під відкритим листом триває. Власне, поява цього звернення — це сигнал не лише для глави держави, а для кожного з нас. Наступ на культурне надбання триває, а обороняти його треба усім разом.

Фото надані  Державною науковою архітектурно-будівельною бібліотекою імені В.Г. Заболотного

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати