Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Жодну школу чи дитсадок без газу не залишать

Бюджетні організації підстрахує постачальник «останньої надії»
01 грудня, 17:13

Низка ЗМІ поширила заяву однієї асоціації про начебто відключення газу для бюджетних установ з 1 грудня. Українців лякають холодом для 2500 об’єктів соціально-побутового призначення та «дестабілізацією соціальної ситуації». Але ринок газу передбачає механізм, який не дозволить залишити без газу школи, лікарні та інші бюджетні установи, які з тих чи інших причин не мають постачальника газу.

ПОНАД 7 ТИСЯЧ БЮДЖЕТНИКІВ УЖЕ МАЮТЬ ПОСТІЙНІ УГОДИ НА ГАЗ

Напередодні опалювального сезону постачальники газу для бюджетних організацій масово почали відмовлятися від взятих на себе зобов’язань. Проблема в тому, що угоди на постачання газу містили ціну ресурсу значно нижчу, ніж поточна ринкова ситуація. Бюджетні організації опинилися перед вибором: залишитися взимку без блакитного палива чи отримувати газ за ціною 35 — 40 грн за кубометр. Ситуація була критичною, тож у жовтні регіони оголосили про надзвичайний стан.

Плече підставила національна компанія «Нафтогаз України», яка запропонувала довгострокові угоди для бюджетників за ціною 13 659,63 гривень за 1000 кубометрів — без ПДВ і без урахування тарифу на послуги транспортування природного газу.

«Розуміючи потреби бюджетних установ, а також враховуючи соціальне значення і важливість безперебійної роботи цих установ, компанія «Нафтогаз» вийшла на ринок з пропозицією фіксованої ціни на наступні 15 місяців. Це рішення є важливим етапом розвитку ринку газу в Україні, при цьому воно відповідає потребам споживачів і є вкрай важливим з точки зору забезпечення енергоресурсом бюджетних установ. Це — крок назустріч громадам», — прокоментував голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій ВІТРЕНКО.

Станом на сьогодні ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» уклала близько 7 тисяч договорів постачання газу з бюджетними установами та організаціями. Старт договірній кампанії було оголошено зі схваленням розпорядження уряду № 1234-р «Деякі питання діяльності акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» від 11 жовтня ц. р.

Щодня компанія укладала майже 200 договорів. На сьогодні понад 90% споживачів, які фінансуються із бюджетів усіх рівнів, змогли завершити всі процедури для отримання газу з 1 грудня від ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг».

Без постачальника поки що залишаються 300 бюджетних установ та організацій в окремих регіонах України. Вони не завершили підписання угод, зокрема через необхідність суворого виконання вимог законодавства щодо публічних закупівель. Та й ці установи не залишаться без газу.

ГАЗ ДЛЯ БЮДЖЕТНИКІВ ЗАБЕЗПЕЧУВАТИМЕ ПОН

До моменту укладення договору з конкретним постачальником споживачі отримують газ від постачальника «останньої надії» (ПОН). Таким постачальником, відповідно до результатів урядового конкурсу, є ТОВ «ГПК «Нафтогаз України» у складі Групи «Нафтогаз».

За наявністю чи відсутністю постачальника у споживача в автоматичному режимі стежить інформаційна платформа ТОВ «Оператор ГТС України».

«Якщо Інформаційна платформа не фіксує споживача в Реєстрі постачальника, вона автоматично формує і направляє повідомлення про це облгазу. Споживачі, які наразі не мають постачальника газу, стануть клієнтами постачальника «останньої надії»», — наголошують в ОГТСУ.

Згідно з чинним законодавством, бути споживачем ПОН можна до 60 діб. Однак що буде з тими бюджетниками, які не встигли за ці 60 днів укласти новий договір? ОГТСУ пояснює, що жодних заборон про декілька послідовних включень до бази ПОН немає. Отже, з 1 грудня дія ПОН для бюджетників автоматично поновиться на новий термін.

ВІДКЛЮЧЕННЯ ГАЗУ НЕ БУДЕ ЗА БУДЬ-ЯКИХ УМОВ

Оператор ГТС нагадує, що відключати газ бюджетним установам заборонено відповідно до рішення Кабінету Міністрів і Ради національної безпеки та оборони. Це рішення ухвалили для безперебійного проходження опалювального сезону 2021/2022.

«Жодних відключень газу, електроенергії у нас не передбачається. Ми урядовим рішенням, слідом за рішенням РНБО, заборонили відключення споживачів і бюджетних, і приватних від газопостачання», — наголошує прем’єр-міністр України Денис ШМИГАЛЬ. Він додає, що уряд не допустить зриву опалювального сезону.

Будь-яка спроба відключити споживача буде розслідувана компетентними органами, додає генеральний директор ОГТСУ Сергій МАКОГОН. Отже, бюджетні установи й організації будуть взимку з газом і теплом. А процес укладання договорів з новим постачальником триватиме у спокійному режимі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати