Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На парламентських виборах в Австрії ультраправа партія FPÖ

30 вересня, 10:22
Фото з сайту unn.ua

На парламентських виборах в Австрії найбільше місць отримує ультраправа партія FPÖ на чолі з Гербертом Кіклем. Пише УНН із посиланням на пресслужбу Міністерства федерального уряду Австрії, Tagesschau та ORF.

Партія Герберта Кікля FPÖ набрала 29,2% голосів, більш ніж на 13 пунктів подолавши результати виборів 2019 року. Слідом за FPÖ з 26,5% слідує австрійська народна партія (ÖVP), політична сила чинного канцлера Карла Негаммера.

Довідка

В Австрії ультраправі давно є частиною політичного мейнстриму і вже були при владі, причому не один раз.

FPÖ з моменту свого заснування в 1956 році входила до складу трьох урядових коаліцій з консерваторами - з 1983 по 1986 рік, з 2000 по 2006 рік і з 2017 по 2019 рік

Серед інших результатів:

"Karl Nehammer – Die Volkspartei" (Карла Негаммер – Народна партія) – 26,5%.

"Ми не досягли нашої мети стати першими. Це гірко", - заявив Негаммер.

SPÖ (Соціал-демократична партія Австрії) – 21%;

"NEOS – Die Reformkraft für dein neues Österreich" (Сила реформ для нової Австрії) – 9%;

"Зелені" отримали 8%.

Невеликі партії, такі як Партія пива або комуністична КПЄ, залишаються значно нижчими за 4-відсотковий бар'єр, необхідний для проходження до парламенту Австрії.

Таким чином, альянс консерваторів та зелених, який останні п'ять років визначав політичну долю Відня, перебуває на межі розпаду.

"Виборці сказали своє слово", – сказав про результат лідер FPÖ Герберт Кікл. Вчора увечері він заявив про лідерство в країні: "Ми готові очолити уряд і рухати зміни пліч-о-пліч з населенням", - сказав політик.

 Це відкриває безпрецедентний сценарій, пише legrandcontinent.eu, - може бути сформовано тристоронній коаліційний уряд (ÖVP), SPÖ і третя сила (ймовірно, ліберали NEOS).

На сайті уряду повідомляється, що Федеральне міністерство внутрішніх справ Австрії отримає звіти від усіх муніципалітетів про результати виборів до Національної ради 2024 року, і тоді вже буде оголошено попередні остаточні результати. В даний час відомо, що всього було подано 4753340 голосів (цифра вже включає більшість поштових голосів). Голоси, подані за виборчими картками, будуть проаналізовані сьогодні та наступними днями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати