Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відтепер обмежено придатні до 25 років зможуть отримати відстрочку: Верховна Рада ухвалила закон

09 жовтня, 15:48

8 жовтня 2024 року Верховна Рада України ухвалила рішення, яке стосується військовозобов'язаних чоловіків віком до 25 років, що за станом здоров'я визнані непридатними до служби в мирний час, але обмежено придатними у воєнний час.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Згідно з новим законом, чоловіки, які не проходили військову службу або навчання на військовій кафедрі та мають статус "обмежено придатних", тепер отримують відстрочку від мобілізації до моменту скасування цього статусу.

Також закон унеможливлює мобілізацію осіб, молодших за 25 років, якщо вони не проходили військову службу.

Статус "обмежено придатний" означає, що чоловік не придатний для строкової служби у мирний час через стан здоров'я, але може бути мобілізований під час війни. Як пояснював юрист Андрій Новак, ця категорія чоловіків залишається на військовому обліку, хоча раніше існувала правова колізія щодо їхньої мобілізації.

Народна депутатка Ірина Геращенко також звернула увагу на те, що раніше процедура переведення таких осіб на облік призовників була відсутня. Ухвалений законопроєкт вирішує цю проблему, надаючи таким чоловікам відстрочку від мобілізації.

Цей крок дозволяє врегулювати ситуацію з мобілізацією громадян, які раніше стикалися з правовими протиріччями через свій медичний статус.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати