Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дивовижні факти про Вінстона Черчилля

13 травня, 18:33

Цього дня рівно 80 років тому Черчилль виголосив свою вже хрестоматійну промову – “Кров, піт і сльози”. Він обійняв посаду прем’єр-міністра 10 травня, а через три дні вперше виступив перед палатою громад у новій ролі.

Цю його промову часто цитують, Черчеллеві афоризми взагалі стали невід’ємною частиною нашого життя і інформаційного фейсбучного простору. Але що ми насправді знаємо про одного з найвидатніших британців усіх часів? Мізерію, яка породжує міфи, спотворює геній Черчилля і приписує йому слова, що він їх ніколи не говорив.

Отож, 15 дивовижних і маловідомих фактів його біографії:

1. На початку політичної кар’єри Черчилль був кепським оратором. Одного разу 29-річний юнак запнувся під час виступу в парламенті на цілих три хвилини. Нечуване невігластво, яке означало реальну політичну смерть! Торі реготали, спеціаліст з нервових розладів намагався віднайти причину, а преса нещадно констатувала:  “Містер Черчилль з ораторством ще не сусіди. І сумніваюсь, що колись ними стануть”.

2. Всі подальші ораторські здобутки сера Вінстона – тріум титанічної праці. Він не мав від природи здібностей красномовця і таланту до імпровізації, але відточував кожен свій виступ заздалегідь, доводячи промову до ідеалу.

3. В 1953 році Черчилль отримав Нобелівську премію з літератури. “За неперевершеність історичного й біографічного опису, за БЛИСКУЧЕ ОРАТОРСЬКЕ МИСТЕЦТВО, за допомогою якого відстоювалися найвищі людські цінності”.

4. Черчилль займався журналістикою. І не просто сидів у зручному лондонському офісі, а працював під кулями, дивлячись смерті прямо у вічі. За репортажі з англо-бурської війни майбутній прем’єр отримав суму, яка сьогодні дорівнювала б 10 тисячам фунтів стерлінгів. Згодом Черчилль став найбільш оплачуваним журналістом Британії й заробляв письменством в 10-12 разів більше, ніж решта кваліфікованих фахівців!

5. Черчилль не мав вищої освіти.

6. 65 тисяч слів – словниковий запас Черчилля. Для порівняння у Шекспіра – 15 тисяч слів, а у Пушкіна – 12 тисяч.

7. Під час англо-бурської війни український письменник Юрій Будяк врятував молодого британського журналіста з полону. На знак вдячності родина врятованого пропонувала Будяку допомогу при вступі до Оксфордського університету. Українець не вступив до престижного вишу через погане володіння англійської, згодом працював в уряді УНР і став жертвою сталінського терору. Британським журналістом був, як ви вже здогадалися, Вінстон Черчилль.

8. Сер Вінстон стояв біля витоків створення сучасної держави Ізраїль.

9. Нащадок Спенсерів – перший архітектор холодної війни і політики протистояння СРСР. Попри радянські міфи Черчилль не вів дружбу зі Сталіним, а відверто гидував його товариством.

10. Черчилль відстоював свободу повій займатись своїм ремеслом. Цій темі була присвячена перша його публічна промова.

11. Сер Вінтон не мав гуглу, але використував для пошуку інформації своїх помічників-ельфів, серед яких були молодші викладачі Оксфордського університету та науковці.

12. Черчилль потерпав від сором’язливості перед жінками. Коли він робив пропозицію Клементині, жінка спостерігала за жуком, що був такий же повільний як і Черчилль у своїх зізнаннях. “Якщо ця комаха досягне щілини, перш ніж Вінстон освідчиться, то, мабуть, освідченню таки не бувати”. Але, на щастя, Черчилль переміг жука і подружжя прожило в щасливому шлюбі 57 років.

13. Садівник Черчилля, який докурював його недопалки помер від раку. Сам прем’єр-міністр дійсно багато палив, втім почасти сигара слугувала йому як елемент яскравого та харизматичного образу.

14. У похилому віці Вінстон Черчилль займався живописом і залишив по собі творчий спадок в 539 робіт. Один його пейзаж продали за мільйон доларів!

15. Батько Черчилля пророкував, що син стане “простим, нікчемним для суспільства чоловічком... що тільки виродиться в жалюгідну, нещасну й нікчемну особистість”.

Черчилль колись сказав: “настільки багато людей завдячували настільки багатьма речима настільки небагатьом”. А сьогодні ми можемо повернути йому ці слова, бо настільки багато людей завдячують багатьма речима самому серу Вінстону Спенсеру-Черчиллю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати