Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хай живе груша!

У Львові розпочалися роботи з порятунку дерева зі саду Івана Франка
04 вересня, 09:56

Кілька тижнів тому «День» розповідав про пленер на території Музею Франка — «Портрет груші: Франкове дерево під пензлем львівських художників», до участі у якому зголосилися одинадцять художників (див. публікацію «Портрет грушки» від 8 серпня. — Т.К.).

Дереву, яке донедавна рясно родило, — 118 років. Садив його Іван Якович зі синами, щойно оселившись у власній домівці — віллі на Понінського, 4 (тепер — вул. Івана Франка, 150. — Т.К.).

«Але минулого року звернули ми увагу на те, що грушка, а це — єдине Франкове дерево, яке залишилося з його саду, вкрилася наче іржею і що зарано опало листя, — говорить завідувач науково-освітнього відділу Музею Франка Марта ВОЛОШАНСЬКА. — То мусили викликати з Києва арбориста Володимира Леоненка, який двічі оглядав нашу грушку і дійшов висновку, що дерево врятувати можна! А тим паче, що фруктові дерева можуть жити до 700 років. Отож, наша грушка — відносно молода!».

Загальна вартість робіт, згідно з кошторисом, — 64 тисячі 261 гривня. У музеї говорять, що така сума для них, через відсутність понад пів року повноцінної господарської діяльності, — не підйомна! Власне, тому й був організований вище згаданий пленер — щоби показати «портрети грушки» на виставці, а опісля — зробити аукціон, продати мистецькі роботи і на вторговані кошти оплатити працю арбориста.

Йдеться про цілий комплекс робіт, і це — впорядкування крони та лікування стовбурової частини, а саме — видалення «злоякісних» пеньків та цементних пломб, лікування зон утворення «дятлових пазух», внутрішньостовбурове лікування від ядрової гнилі, поетапне пломбування порожнини якісними матеріалами з остаточною консервацією відкритих ран, монтаж системи стабілізації груші на випадок несприятливих погодних умов і таке інше.

Перший етап з порятунку Франкової груші щойно розпочався. Як розповіли «Дню» у Домі Франка, арборист видалив так звану пломбу з цементу і глини. Попереду — багато роботи, яку потрібно вчасно оплачувати. Тому у Домі Франка нагадують про актуальну експозицію «Портрет Франкової груші», по завершенні якої полотна, на яких зображене понад столітнє дерево Франка, можна буде придбати на аукціоні.

А тим часом, помогти грушці хочуть і в Америці. Пан Едвін Мартель (Edwin C. Martel) на прохання своєї дружини, художниці Олени Мікули (а вона — учасниця пленеру «Портрет Франкової груші») та на запрошення Музею Франка зробив проби ґрунту біля дерева та за допомогою безпілотника DJI Mavic Mini сфотографував його зі всіх боків. Згодом дослідження надіслав до  Мічиганського університету (Michigan State University). «Експерти Стенлі Мур (Stanley Moore) та Марк Лонгстронс (Mark Longstroth), ретельно вивчивши надану інформацію, зробили висновки і дали свої рекомендації щодо лікування, обрізання та очищення груші, — розповідає Марта Волошанська. — Отакий міжнародний вийшов у нас проєкт!».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати