Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ХРОНІКА ПОДІЙ

29 квітня, 00:00

Близько 1,6 тис. учителів 41 загальноосвітніх шкіл у трьох регіонах України проводять страйк, вимагаючи виплатити заборгованість по зарплаті й забезпечити своєчасну її поточну виплату.

Як повідомили агентству Інтерфакс- Україна в Головному управлінні середньої освіти Міністерства освіти України, через страйк до занять не змогли приступити більше 19,7 тис. учнів 24 шкіл Закарпатської області, 8 — в Миколаївській області, а також 9 шкіл у Ніжині Чернігівській області. У Ніжині вчителі цих шкіл страйкують, починаючи з 15 квітня (усього у місті 17 шкіл).

За даними на 23 квітня, загальна заборгованість по зарплаті вчителям загальноосвітніх шкіл у цілому по країні становила 435,8 млн. грн., або 2,6 місячних фондів оплати праці.

Найбільша заборгованість по виплаті зарплати склалася в Кіровоградській, Волинській, Тернопільській та Чернігівській областях, де вона становить близько 4-6 місячних фондів оплати праці.

Усього в Україні налічується близько 21,3 тис. загальноосвітніх шкіл, в яких викладає майже 500 тис. вчителів і навчається близько 6,8 млн. учнів. Загальноосвітні школи фінансуються з місцевих бюджетів.

Міський голова сприяє народжуваності

Непересічна подія сталася в Хмельницькому. Міський голова Михайло Чекман вручив Світлані Рижко, одинокій матері сімох дітей, ключ від п'ятикімнатного помешкання. Біда змусила її записатися на прийом до міського голови. Він узяв близько до серця турботи жінки. «Після чорної смуги в житті, нарешті, почалася, світла», – щиро сподівається мати дітей, яким від 3 до 16 років. Що ж до мера, то він розгорнув завзяту роботу «на ниві поліпшення демографічної ситуації в обласному центрі» і пояснює: «Ось статистичні дані за перший квартал: лише двадцять одна родина в місті записала у відділі ЗАГСу третю дитину. Якщо торік за перший квартал зареєстровано 688 новонароджених, то за відповідний цьогорічний період – на 144 менше. Треба покласти край ганебному спадові!». Це вже друга акція М.Чекмана, «спрямована на досягнення поставленої мети». Перша, як писав «День», дасть дозрілі плоди вже в недалекій перспективі. Бо ж оголошено, що батьки дитини, яка першою знайдеться у 2000 році, одержать квартиру. Наразі в гінекологів непочатий край роботи. Чи щось із того буде, і якщо буде, то чи в призначений час? — допитуються в них пацієнтки.

Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День»

Уряд намагається повернути борги

Кабмін своїм розпорядженням доручив головам усіх регіональних державних адмiнiстрацiй скерувати 100% надходжень до мiсцевих бюджетiв у перiод 24— 30 квiтня 1999 року на виплату пенсiй, стипендiй, соцiальних виплат та зарплат у бюджетнiй сферi.

Цим же розпорядженням уряд зобов'язав голову Пенсiйного фонду до 1 травня забезпечити максимальний збiр належних сум збору на пенсiйне страхування та повнiстю скерувати їх на виплату пенсiй. Державнiй митнiй службi та Фонду держмайна доручено до 29 квiтня перерахувати до держбюджету 100% належних їм живих коштiв, у тому числi грошi, отриманi Держмитслужбою як фiнансовi гарантiї обов'язкової доставки пiдакцизних товарiв до митниць призначення. Мiнiстерства освiти, охорони здоров'я, культури i агропромислового комплексу та Державну податкову адмiнiстрацiю зобов'язано видiлити на соцiальнi виплати не менш як 50% наявних позабюджетних коштiв на рахунках пiдвiдомчих їм органiзацiй, а Мiнiстерство з питань надзвичайних ситуацiй та Мiністерство працi — до 1 травня мають скерувати на цi потреби 100% наявних надходжень до Чорнобильського фонду та Фонду сприяння зайнятостi, повідомляє агенція Інфобанк.

Працівники ПівнічГЗК тепер знають, де їхні гроші

Володимир ГОНЧАР

На Північному гірничо-збагачувальному комбінаті передстрайковий стан: люди 7 — 9 місяців не бачили зарплати, їх не влаштовує те, що комбінат із початку року зменшив обсяги виробництва на 30%; вони не можуть і не хочуть розуміти, чому цьогорічні обсяги експорту обкатишів їхнього підприємства впали до 2,6% від торішнього рівня. Для них це є тільки свідченням того, що нинішнє керівництво комбінату не справляється зі своїми обов'язками, а тому воно має піти. Опосередковано це підтвердив і відділ по боротьбі з організованою злочинністю, який днями викрив одну з найбільших економічних афер на Криворіжжі.

На ПівнічГЗК було виявлено крадіжку 1 млн. 800 тис. гривень за підробленим векселем. Не гаючи часу, 6-й відділ прийняв рішення влаштувати обшук у квартирі комерційного директора комбінату Ігоря Кириченка і не прогадав: у шафі підозрюваного правоохоронці знайшли 65 тисяч американських доларів. Кириченко визнав свою причетність до оборудки з підробкою векселя. Доки на комбінаті йде детальна перевірка документації, про справжні масштаби розкрадань можна тільки гадати.

Костюмована акція на захист екології

26 квітня — в день чорнобильської трагедії — молодий Рух і студенти місцевих вузів провели на центральній вулиці обласного центру незвичайну акцію протесту на захист екології. Вздовж площі біля пам'ятника Тарасу Шевченку 40 юнаків і дівчат, розтягнувшись ланцюгом, представили живу ілюстрацію того, в якому стані сьогодні перебуває екологія країни.

За допомогою вигаданих костюмних образів вони показали одну з найбільших трагедій нашого часу — плачевний стан природи в нинішніх умовах розвитку держави. Вигадка молоді вражала умінням: перед луганчанами було відтворено образ птаха, який гине в нафті, гнітюче враження справляв костюм атомної бомби, який, до речі, показав лідер обласної організації Руху, інші образи присвячувалися промисловим підприємствам міста, що отруюють повітря.

Така своєрідна костюмована акція протесту проводилася вперше й про те, наскільки вражаюче вона подіяла на луганчан, свідчить той факт, що багато перехожих, ознайомившись із лозунгами протестуючих, на знак свого схвалення ставали в живий ланцюг разом із своїми дітьми. Алла АНТИПОВА, «День»

З'їв таблетку із «заслінкою» — і порядок

Уживати декілька разів на день таблетки або робити часті ін'єкції — велика незручність. Учені Інституту Вейцмана (Ізраїль) розробили новий підхід, який продовжить дію багатьох ліків та проміжки між їхнім прийомом, знизивши високий рівень вмісту лікарського препарату в крові. Метод можливого впливу на надходження в кров цілої низки класів лікарських засобів, включаючи антибіотики і протиракові препарати, грунтується на застосуванні молекулярної «заслінки», яка прикріплюється до препарату і тимчасово блокує його дію. Тільки-но медикамент потрапляє в кров, «заслінка» поступово відділяється. Таким чином, у кров пацієнта будуть надходити невеликі, але постійні кількості ліків протягом тривалого часу.

Дослідження на тваринах засвідчили, що метод добре спрацьовує щодо інсуліну, який застосовують хворі на діабет для нормалізації вмісту глюкози в крові. Коли пацюкам, хворим на діабет, давали інсулін, модифікований за допомогою молекулярної «заслінки», після однієї ін'єкції нормальний рівень глюкози підтримувався протягом двох днів, тоді як одна ін'єкція немодифікованого інсуліну давала той же ефект протягом усього 6 — 12 годин. Олександр ФАНДЄЄВ, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати