Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Миколаївщина відкриває архіви

Факти про Голодомор на півдні стали основою не однієї книжки
05 грудня, 00:00
ФОТО З КНИЖКИ СТАНІСЛАВА КУЛЬЧИЦЬКОГО «ЧОМУ ВІН НАС ЗНИЩУВАВ?»

В Миколаївській науково-педагогічній бібліотеці презентовано книги «Миколаївщина у голодних 1921—1923, 1932— 1933, 1946—1947 роках» та третій том видання «Реабілітовані історією. Миколаївська область». Книгу про Голодомор написали відомий дослідник історії півдня України періоду тоталітаризму, доктор історичних наук, професор, директор Миколаївського навчально- наукового інституту Одеського національного університету ім. Мечникова Микола Шитюк та кандидат історичних наук Кирило Горбуров. В ній на конкретному історичному матеріалі з раніше закритих фондів державних та відомчих архівів розкриваються причини, трагічна хода, економічні, національні та демографічні наслідки голодоморів ХХ століття на території Миколаївщини. Як зазначив Микола Шитюк, презентація водночас двох книг символічна, адже їхня тематика перекликається: «1932—1933 роки — страшний час для України. Це і період Голодомору, і водночас період політичних репресій. Час, коли в результаті злочинної діяльності партійно-радянського керівництва загинули тисячі невинних жертв».

За словами Миколи Миколайовича, книга про голод на Миколаївщині — перше повне видання з дослідження цієї теми. Втім, вже створений авторський колектив для написання більш докладної праці: за підтримки голови облдержадміністрації Олексія Гаркуші планується написання тритомника, кожен з томів якого буде присвячено окремим голодним рокам — 1921— 1923, 1932—1933, 1946—1947.

Про унікальний документ, який вдалося відшукати в одеському архіві, розповіла директор Державного архіву Миколаївської області Лариса Шевченко: знайдено офіційний указ, виданий у квітні 1934 року, який під грифом «секретно» був розісланий до місцевих органів влади. В ньому міститься вимога вилучити всі записи про смерті 1932 та 1933 років у всіх населених пунктах. Стає зрозуміло, чому досі неможливо встановити точну кількість жертв Голодомору в Україні та в Миколаївській області...

Старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України Олег Бажан зазначив, що Миколаївщина — перша серед областей України, яка видала книгу, присвячену періоду з 1953 по 80-ті роки ХХ століття: багатоплановість опозиційного руху, дискусійний характер змісту понять «опозиціонер» і «дисидент», відносна обмеженість узагальнюючих праць та джерельної бази — ось неповний перелік проблем, які встали перед авторами. Втім, вдалося більш широко використати спогади свідків та постраждалих, які й досі живуть серед нас. Крім опрацювання окремих архівно-слідчих справ в архіві УСБУ в Миколаївській області та Миколаївському обласному архіві, автори вперше звернулись до матеріалів архіву обласного апеляційного суду та районних судів Миколаєва. В результаті читач може познайомитись і з цілеспрямованою протидією офіційній ідеології, з прикладами розповсюдження національно-визвольних ідей та конфліктів з партійно-радянською тоталітарною машиною на релігійному ґрунті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати