Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми працюємо на території, де йде війна»

Начальник ГУМВС України у Донецькій області В’ячеслав Аброськін — про криміногенну ситуацію в регіоні, боротьбу з мародерством та загрозу диверсій
03 квітня, 13:10
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Після подій минулого року на Донеччині кількість працівників обласного ГУ МВС України скоротилася більше ніж удвічі — з 17 тисяч до 8 тисяч працівників. За словами начальника ГУ МВС України у Донецькій області В’ячеслава Аброськіна, наразі у правоохоронних структурах області значний дефіцит кадрів. Його намагаються поповнити випускниками профільних навчальних закладів, зокрема у найближчий місяць до Донецького обласного ГУ МВС прибуде 150 молодих офіцерів — цьогорічних випускників. Також роботу проводять і в інших регіонах країни, запрошуючи досвідчених міліціонерів на службу в Донецькій області. Незважаючи на малу кількість працівників, функціональність правоохоронних органів області лише поліпшилася, стверджує В’ячеслав Аброськін.

«Дню» він розповів про випадки незаконного обігу зброї та мародерства і загальне поліпшення криміногенної ситуації в області в умовах військових дій.

«ДО ОСТАННЬОГО ПЕРЕМИР’Я ДЕЯКІ МІСТА НАШОЇ ОБЛАСТІ ОБСТРІЛЮВАЛИСЯ МАЙЖЕ 24 ГОДИНИ НА ДОБУ»

— На своїй сторінці у «Фейсбуці» ви часто повідомляєте про випадки вилучення зброї, боєприпасів, затримання диверсійних груп. Наскільки високий ризик терористичних актів на території Донецької області?

— Ми працюємо на території, де йде війна. Нам протистоять не звичайні бандити. Із Російської Федерації на постійній основі відбуваються поставки зброї та боєприпасів для бойовиків так званої ДНР. До останнього перемир’я деякі міста нашої області обстрілювалися майже 24 години на добу. Зараз ми, звісно, готуємося до подібних ситуацій. Міліція у нас уже не та, що минулого року. Якщо тоді міліціонери були не готові до відкритого протистояння озброєним злочинцям, то нині ситуація змінилася. Проникнення диверсійних груп у нас трапляється постійно. Міліція, як і спецслужби, активно бореться з диверсантами. Останній гучний випадок стався 23 лютого. Працівники спецпідрозділу швидкого реагування «Сокіл» Донецької області в Маріуполі зупинили підозрілу автівку, та попросили надати документи. Тоді злочинці відкрили вогонь. Один працівник міліції загинув, двоє отримали поранення, але змогли нейтралізувати одного із зловмисників. Іншому вдалося втекти. Днями ми отримали інформацію про можливе місцезнаходження цього злочинця та оточили будинок, у якому він перебував. Була спроба затримати зловмисника живим, але він, переодягнувшись у жіночий одяг, намагався втекти. Коли побачив, що виходи заблоковані, вчинив самогубство. Зараз ми затримали дівчину, яка допомагала йому переховуватися. Вона розповіла, що була завербована, перебуваючи у Донецьку. Діяла за наказом очільника диверсійної групи. Безпосередньо ця група причетна до підриву мосту в Маріуполі та вбивства працівника меткомбінату «Азовсталь». Під час затримання членів групи ми вилучили готові до використання боєприпаси.

— Ви розповідаєте про вербування на території, підконтрольній «ДНР», а у містах області, підконтрольних українській армії, такі випадки трапляються?

— Так, здебільшого працюють у містах, де плануються диверсії, оскільки у завербованої особи є відповідна прописка та реєстрація. Завербованих та вербувальників періодично затримуємо. Навіть серед працівників міліції є випадки вербування уже в наш час. Тиждень тому було затримано працівника ДАІ, який передавав інформацію про пересування техніки, а також особового складу Збройних сил та МВС України.

«ЙОМУ БУЛО ВІДОМО, ЩО НА ТІЙ ТЕРИТОРІЇ ВСТАНОВЛЕНО МІНИ»

Щодо недавньої ситуації з автобусом, що їхав з Артемівська у Горлівку, звернув із дороги і підірвався на міні... Яка причина того, що сталося?

— Розслідування цієї справи триває. Водій автобуса затриманий за статтею 119 Кримінального кодексу України «Ненавмисне вбивство двох чи більше осіб». Я можу відкрито сказати, що він винен у тому, що сталося. Водій працює у приватному підприємстві, зареєстрованому в Горлівці. Здійснюючи рейси Артемівськ — Горлівка він достеменно знав, коли саме повинен повернутися, а також, що після 18-ї години проїзд на територію, окуповану «ДНР», закривається. Проте він вирушив до Горлівки після цього часу. На блокпосту в районі Майорська водія попередили, що проїзд закритий та порекомендували повернутися назад, але він вирішив поїхати ґрунтовою дорогою й об’їхати блокпост. Йому було відомо, що на тій території встановлено міни і навіть є відповідні вказівники. Тим не менш, з 26 людьми у салоні водій почав об’їзд, наїхав на фугас та підірвався. Він йшов на це свідомо, тому повинен нести відповідальність. Якщо б автобус йшов за маршрутом, асфальтованою дорогою, цієї трагедії не сталося б.

«НЕ СКАЖУ, ЩО ВИПАДКИ МАРОДЕРСТВА МАСОВІ, АЛЕ ВОНИ Є»

Нещодавно у ЗМІ лунали звинувачення в бік «Нової Пошти» щодо перевезення зброї та наркотичних речовин із прифронтових зон. Нам відомо, що ваша служба намагається запобігати цим випадкам, на якій стадії робота зараз?

— У нас постійно виникають проблеми з операторами перевезень, зокрема й з «Новою Поштою». Неодноразово траплялися випадки пересилання зброї та боєприпасів саме через них. Днями ми зустрічалися з керівництвом «Нової Пошти», зокрема із заступником генерального директора з питань безпеки. Тоді було ухвалено рішення, що усі вантажі від людей, які одягнуті у військовий одяг, приймають у відкритому вигляді, оскільки саме вони намагалися пересилати ці вантажі. Згодом працівники з якихось власних причин припинили робити таку перевірку.

Подекуди ми маємо повідомлення про випадки мародерства, скоєнні цивільними. Інколи надходить інформація про такі недостойні дії з боку військових, зокрема, коли награбоване пересилається в інші регіони України.

Враховуючи зазначену інформацію, після спільної наради з керівниками «Нової Пошти», ми вирішили в обов’язковому порядку обладнати всі поштові відділення системою відеоспостереження та удосконалити «тривожні кнопки», щоб у разі передачі забороненого вантажу інформація надходила безпосередньо до міліції. Ми зі свого боку запропонували наблизити наші наряди до відділень «Нової Пошти», і це одразу дало результат. Деякі люди, побачивши міліціонерів, кидали майно і втікали. Можу сказати, що незаконний вантажопотік з Донецької області різко скоротився.

Як ще боретеся з мародерством?

— Ми спільно з військовими створили спеціальні наряди, групи швидкого реагування із патрулювання території, яка потенційно може привернути увагу грабіжників, також посилили перевірку на блокпостах. Не скажу, що випадки мародерства масові, але вони мають місце, тому ми намагаємося цьому запобігати.

«КІЛЬКІСТЬ ЗЛОЧИНІВ НА ТЕРИТОРІЇ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗМЕНШИЛАСЯ В КІЛЬКА РАЗІВ»

Як наразі складається криміногенна ситуація в області?

— Загальна кількість злочинів, що здійснюються на території Донецької області, зменшилася в кілька разів, порівняно із 2012 — 2013 роками. Є незначне зростання за видами злочинів. Зокрема, збільшилася кількість убивств та тяжких тілесних ушкоджень, але тут має місце і той факт, що люди звертаються до нас і заявляють про злочини, здійснені на території так званої ДНР. Ми реєструємо ці заяви у себе та відкриваємо кримінальні провадження, але практично не можемо діяти. Натомість кількість крадіжок та випадків хуліганства різко скоротилася.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати