Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Народний захист міністра Мусія

Громадські організації просять уряд не змінювати керівний склад МОЗ і аргументують: тендери на закупівлю ліків тільки-но розпочались, але якщо прийде новий міністр, систему буде запущено заново, а хворі залишаться без життєво необхідних препаратів
02 липня, 12:44
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

На сайті Міністерства охорони здоров’я з’явилося спростування: міністр Олег Мусій не подавав у відставку, про що поспішили повідомити деякі ЗМІ, а лише перебував з робочою поїздкою на Харківщині. Така інформація останнім часом активно шириться в інформаційному просторі. Такі ж заяви лунали і з трибуни Верховної Ради. Можливо, і справді за 100 днів міністр мав кардинально змінити усю систему охорони здоров’я, зробити якесь диво, щоб лікарі стали чесними, а лікарні працювали на надсучасному обладнанні, але чомусь не виходить. Громадська рада, що діє при Міністерстві охорони здоров’я та об’єднує понад сотню медичних організацій з усієї України, має цьому свої пояснення.

На їхнє переконання, розпочаті зміни у системі охорони здоров’я подобаються далеко не всім. Почали ламатись корупційні схеми, вдалось звільнити кількох заступників Раїси Богатирьової, які вважались найбільшими фінансовими махінаторами у міністерстві, нарешті розпочались тендери на закупівлю ліків за державними програмами. Уперше у них братимуть участь усі охочі фармацевтичні виробники — і вітчизняні, і закордонні, а не вибіркові. Уперше за перебігом кожного тендеру стежитимуть по двоє експертів від громадськості. Чи вдасться провести торги прозоро та відкрито, як обіцяв міністр, побачимо після їхнього завершення. Але якщо зараз звільнити міністра і призначити нових керівників, процес із тендерами знову затягнеться на місяці.

«Негайна заміна міністра або його заступників на цьому етапі жодним чином ситуацію не поліпшить, радше навпаки, — заведе її в глухий кут. Адже новий міністр візьме нову мітлу, яка замете всіх хворих українців у прямому сенсі до цвинтарів. Якщо зараз тендерний процес буде перезапущено, — а це неминуче стається зі зміною міністрів, — ліків пацієнти не отримають узагалі. Бо за шість місяців увесь тендерний цикл новачку пройти неможливо, а за півроку всі й без того мізерні гроші на ліки повернуться до державної скарбниці, за законом України», — таку думку висловила у соціальних мережах виконавчий директор БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанишина.

Тендери і так цього року розпочались із запізненнями, а ліків за державними програмами вистачить ще на два-три місяці. Тому змінювати зараз керівний склад міністерства — це злочин проти хворих.

— Складається враження, що міністр наступив комусь на хвіст, почав руйнувати корупційні схеми, знищувати доходи депутатів, які все ще сидять у Верховній Раді, — емоційно пояснює в.о. голови Громадської ради при МОЗ Роман Ступницький. — Неможливо за три місяці поліпшити те, що руйнувалось багато часу. Ми побачили дієві рішучі кроки у відновленні системи охорони здоров’я. Уперше в історії незалежної України є можливість провести тендери без корупційних схем. Декому це не до вподоби, бо приносило комусь великі доходи. Той, хто зараз найбільше розповідає про відставку міністра, якраз і зацікавлений у тому, щоб зберегти старі схеми.

Експерт додає, що саме зараз розпочалась війна із незаконною торгівлею наркотичних препаратів в аптеках. Нещодавно його колеги здійснили рейд до однієї зі столичних аптек, там знайшли шість ящиків кодеїну. На це завідувачка закладу пояснила, що мусить щомісяця здавати за їх продаж виручку. У міністерстві заявили, що кожну аптеку, що продаватиме наркотичні препарати, буде позбавлено ліцензії.

Щоб прискорити зміни у системі охорони здоров’я, треба замінити 90% працівників самого міністерства, а також поміняти людей у регіонах, кажуть експерти. На переконання Людмили Петренко, голови Міжнародної діабетичної асоціації, зараз цього не дають зробити деякі депутати, натомість пропонують своїх претендентів на керівні посади у міністерських службах. Зокрема такі труднощі виникали при призначенні нового голови Державної лікарської служби.

— Зараз у міністерстві провадиться відкрита кадрова політика, значно зменшились вимоги до ліцензування діяльності у сфері охорони здоров’я. Якщо раніше за ліцензією треба по 8—10 разів приїжджати до МОЗ, тепер усе це чітко регламентовано. Щодо фармацевтичної галузі — чи не єдиний випадок, коли міністр зустрівся з усіма фармвиробниками, дав їм гарантії, що зможуть співпрацювати з відомством по два-три роки, забезпечивши своїм працівникам робочі місця, за умови, що постачатимуть ліки за нижчими цінами, — додає член Громадської ради Ігор Найда.

На шпальтах «Дня» раніше повідомлялося, що боротьбу з корупцією розпочато у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця. За ініціативи МОЗ тут було здійснено перевірку спеціальної комісії, яка довела розкрадання коштів екс-ректором, і врешті в університеті відбулися вибори нового керманича. Навряд чи такі зміни відбулись би за Богатирьової, проти якої зараз Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за розкрадання 340 мільйонів гривень. Тепер є шанси викорінити корупцію з Національного інституту раку. Але поки що опір чинять у комітеті ВР з питань охорони здоров’я, який очолює регіоналка Тетяна Бахтєєва: висновки комісії, що перевіряла фінансову діяльність інституту, від громадськості ретельно приховують.

Чи перейшов комусь дорогу міністр Олег Мусій, чи ні, але позиція громадських організацій, і не лише тих, хто співпрацює з МОЗ, одностайна: негайна зміна керівного складу негативно позначиться на хворих українцях.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати