Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Навіщо «атовцям» Пирогів?

Громадськість занепокоєна намірами Київради віддати музейну землю нібито під житло військовим
01 квітня, 10:37
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Щоб збудувати житлові комплекси там, де забороняє закон, забудовники вигадують різноманітні схеми, як ці заборони обійти. Практично кожне будівництво, проти якого виступає столична громадськість, так чи так пов’язане з порушенням містобудівного законодавства. Зносяться історичні будівлі або під виглядом реставрації будуються нові об’єкти, дозвільна документація погоджується на, приміром, п’ятиповерхівку, а натомість з’являється хмарочос. Тепер до переліку цих схем активісти додають будівництво житла нібито для атовців.

З одного боку, як пільгова категорія населення, учасники АТО мають право на позачергове отримання квартири чи земельної ділянки для будівництва власної оселі. На практиці все виглядає зовсім інакше. Під прикриттям з’являються повноцінні житлові комплекси, на яких заробить забудовник, а ті, хто справді воював на сході, лишаться ні з чим.

Тому наміри Київради передати землю під будівництво житла нібито для ветеранської організації дуже здивували та насторожили експертну спільноту. Тим паче що земля під забудову — це охоронна зона Національного музею народної архітектури та побуту.

ВИПРОБОВУЮТЬ ЛАЗІВКУ ЗЕМЕЛЬНОГО КОДЕКСУ

Так, 17 березня на сайті Київської міської ради з’явився проєкт рішення «Про надання громадській організації «Ветеранів та інвалідів АТО» в постійне користування земельної ділянки для будівництва, обслуговування та експлуатації житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та об’єктами соціально-побутової інфраструктури на вул. Академіка Заболотного, 29 у Голосіївському районі міста Києва». Йдеться про ділянку площею 10 гектарів біля музею.

Нині проєкт перебуває на розгляді постійної комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування. Як вказано в документі, землекористувачем стане ветеранська організація, а будуватиме житло КП «Спецжитлофонд».

На сайті clarity-project.info йдеться, що ГО «Ветеранів та інвалідів АТО» створена понад два роки тому. Її засновники досить відомі особистості у ветеранському середовищі — Євгеній Турчак та Федір Федько. Наразі свою причетність до забудови музейної зони вони не коментують.

Як уже згадувалося, земельна ділянка, згадана в проєкті, це охоронна зона Національного музею народної архітектури та побуту України в Пирогові, також це зона Південного історичного ареалу Києва та зона охоронюваного ландшафту. Отже, будувати тут не можна.

Але є інша лазівка в Земельному кодексі, а саме стаття 92, якою й скористалися забудовники. Ця норма дозволяє громадським організаціям осіб з інвалідністю, їхнім підприємствам, об’єднанням та установам отримувати землю в постійне користування без уточнення її призначення та без будь-яких обмежень. Також на цю норму не поширюються обмеження, прописані в статті 41 Земельного кодексу, що земельні ділянки для зведення житлових комплексів мають проходити процедуру аукціону.

«У земельному кодексі написано хто, але не написано для чого і скільки, а значить робите будь-яку ГО інвалідів і пишіть на неї землю під забудову в необмежених розмірах, причому під смішний відсоток земельного податку, — коментує ситуацію активіст та юрист Георгій МОГИЛЬНИЙ. — При цьому це вкрай скандальна ділянка в охоронній зоні музею Пирогів, де будувати багатоповерхівки не можна в принципі. Але їх уже намалювали і затвердили в незаконному детальному плані території, що суперечить генплану. Ділянка настільки скандальна, що КП «Спецжитлофонд» не змогло отримати її під забудову в 2017 році, «за» погодилося проголосувати всього 17 депутатів».

«МІСТУ ДЕШЕВШЕ ЗБУДУВАТИ ЖИТЛО ДЛЯ АТОВЦІВ ВЛАСНИМИ СИЛАМИ»

Справді, улітку 2017 року комунальне підприємство «Спецжитлофонд» уперше намагалося отримати землю під Пироговом. Тоді жодних третіх осіб чи організацій до цього не долучали, просто подавали на розгляд Київради проєкт рішення про надання десяти гектарів землі між вулицями Академіка Заболотного та Метрологічною. Тут планувалося будівництво дев’ятиповерхових житлових будинків із двома прибудованими дитсадками, відділенням зв’язку та іншими об’єктами соціальної інфраструктури. Через розголос та активну позицію деяких співпрацівників музею столичні депутати не підтримали таку аферу.

Тепер підприємство просуває проєкт рішення про виділення землі нібито для атовців. Георгій Могильний звертає увагу, можливо, якусь частину квартир справді виділять військовим, але вони мусять заздалегідь розуміти, що стають співучасниками афери. Крім цього, місто чомусь погоджується подарувати 10 гектарів комунальної землі, а потім за рахунок міського бюджету ще й зобов’язується збудувати соціальну інфраструктуру для мешканців житлового комплексу. Дивний підхід, чи не так?

«Якщо житла набудують так, як намалювали в ДПТ, то міському бюджету доведеться витратити 16—20 мільйонів доларів на будівництво шкіл та дитсадків. А якщо збудують стільки, скільки дозволяють будівельні нормативи, то доведеться витратити удвічі більше. Висновок простий — для міського бюджету втричі дешевше збудувати власними силами житло і передати його учасникам АТО», — переконаний Георгій Могильний.

На жаль, це не поодинокий наступ на землі біля музею. «День» розповідав, що за рішенням Київради ще за часів мера Леоніда Черновецького якимось чином 108 гектарів у охоронній зоні Пирогова змінили своє цільове призначення (деталі у №142-143, 2019). Із  сільськогосподарських земель ділянка отримала статус такої, що підлягає житловій забудові. Землю отримав житловий кооператив «Освітянин». До цього часу прокуратура намагається через суди повернути землі в комунальну власність.

Якщо цей кейс ще можна списати на «попередників», то в разі ухвалення згаданого проєкту рішення відповідальність за знищення музею-скансену лежатиме на нинішніх депутатах Київради. Однак збереження культури часто не в входить до пріоритетів високопосадовців. Більшість із них цінує закордонні родзинки, а те, що вдома під руками чи просто перед очима, заведено не помічати, а отже, і не цінувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати