Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Німецький квартал» – майже без шансів

На пропозицію києвознавців зберегти історичні будинки місто відреагувало по-варварськи: збираються знести все
19 квітня, 13:25
СТОЛИЧНІ БУДИНОЧКИ 1940-х ЗА НАКАЗОМ МІНІСТЕРСТВА КУЛЬТУРИ ПОТРАПИЛИ ДО ПЕРЕЛІКУ ПАМ’ЯТОК АРХІТЕКТУРИ. АЛЕ ПОТІМ ЇХ ПОЧАЛИ ЗВІДТИ ВИКРЕСЛЮВАТИ — ВЖЕ ПІСЛЯ ЗНЕСЕННЯ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Нещодавно ми розповідали історію малознаного, але колоритного «німецького кварталу» на лівому березі Дніпра (див. матеріал «Останні свідки «німецького кварталу», «День», №57—58 від 1 квітня 2016 року). Старенькі дво- та триповерхові будиночки, зведені наприкінці 1940-х років німецькими військовополоненими, нині зносяться, а на їх місці постають висотні «свічки». Києвознавці радять місту зберегти архітектурну перлину. Після публікації до редакції звернулась читачка Людмила Русакова, мешканка кварталу. Вона розповіла цікаві подробиці з його історії, зокрема, що частина будинків має статус пам’яток архітектури, однак втрачає його... після знесення.

«Будинки зводились за проектом архітектора Анатолія Добровольського. Так, на вулиці Краківській, 30 раніше було приміщення СБУ Дніпровського району. Його знесли 2009 року, зараз там сміттєзвалище. На вулиці Лебедєва, 14 була прокуратура — будинок теж знесли. При цьому будівлі були пам’ятками архітектури, існував відповідний наказ Міністерства культури. З цього наказу будинки почали викреслювати після знесення. А про цей список ми взагалі дізнались постфактум», — розповіла Людмила Русакова.

КОЛИ СТАТУС ПАМ’ЯТКИ НЕ РЯТУЄ

Як свідчить «Вікіпедія», лише на одній Краківській пам’ятками архітектури є вісім будинків. На місці одного з них вже стоїть багатоповерхівка. Мешканці вважають, що забудовник (комунальне підприємство «Житлоінвестбуд-УКБ») вилучає з переліку пам’яток ці об’єкти, щоб не займатись їхньою реконструкцією, а просто зносити.

Місцеві активісти звертались з цього приводу до Феміди. «День» ознайомився з постановою Дніпровського районного суду Києва від 24 квітня 2012 року у відповідь на позов про наявність у реєстрі об’єктів культурної спадщини будинку, котрий підлягав знесенню. У тексті постанови йдеться, що вказаний у позові житловий будинок значиться в переліку об’єктів культурної спадщини Дніпровського району Києва, а дозволів на знесення зазначених у додатку культурних об’єктів управління охорони культурної спадщини не надавало.

Суд задовольнив позов активістів, але на ситуацію це не вплинуло. Будинки зносяться один за одним, попри наявність пам’яткоохоронного статусу. «День» надіслав з цього приводу редакційний запит до Київської міської державної адміністрації. У департаменті культури нам відповіли, що «на зазначеній території відсутні об’єкти, які перебувають на державному обліку як пам’ятки або щойно виявлені об’єкти культурної спадщини».

ЗНЕСУТЬ УСІ 57 БУДИНКІВ

Щодо процедури відселення мешканців, то законних підстав для цього, по суті, не існує. За словами читачки, підставою для реконструкції району та знесення будинків було розпорядження КМДА №850 від 24 травня 2004 року «Про надання дозволу на реконструкцію та забудову території мікрорайону, обмеженого вулицями Попудренка, Мініна, Червоноткацькою та Червоногвардійською у Дніпровському районі». Цього документу наразі ніде нема.

«Від прокуратури Дніпровського району ми отримали інформацію, що це розпорядження знищено у лютому 2010 року. Документ не розглядався на засіданні Київради, не доводився до відома мешканців району, не публікувався у ЗМІ та не зареєстрований у Міністерстві юстиції. Але на основі цього неіснуючого розпорядження прийняті рішення райдержадміністрації Дніпровського району про реконструкцію території та знесення будинків», — зазначає Людмила Русакова.

З огляду на цю юридичну колізію, мешканці наполягають на збереженні будинків — хоча б тих, що залишаються у хорошому стані. Як бачив «День», такі справді є. Однак існують великі сумніви, що людей почують. «День» отримав відповідь від КП «Житлоінвестбуд-УКБ», котрий за дивним міським розпорядженням №850 займається реконструкцією району. Підприємство пояснює, що «до початку реконструкції було 57 будинків, з них 35 житлових та 22 нежитлових. На даний час повністю відселені мешканці 14 будинків, 13 — знесені. Розпочато відселення мешканців 11 будинків». Крім того, побудовано п’ять нових житлових будинків, ще два на черзі.

Із відповіді випливає, що всі будинки зноситимуть, нові зводитимуть залежно від фінансування, а реконструкції не буде взагалі. Прикро визнавати, але місто здає історичний квартал на поталу забудовнику без найменшого спротиву.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати