Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Подорож заради парку

Активісти запрошують на веломандрівку досі нествореним природоохоронним об’єктом «Приірпіння та Чернечий ліс»
05 вересня, 10:09
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Головна вимога до учасників велосипедної подорожі — бажання та хороша фізична підготовка. Непідготовлені заздалегідь мандрівники можуть не витримати усього маршруту, який триватиме близько п’яти годин та запланований на 14 вересня. Велоаматорів запрошують долучитися до подорожі-знайомства «Долина двох рік», щоб відкрити природу столичних передмість, а заодно побачити місцини, які б мали увійти до складу майбутнього національного парку «Приірпіння та Чернечий ліс».

«День» уже розповідав, як ще 2017 року екологи разом із місцевою громадою підготували проєкт створення національного парку на площі 17 тисяч гектарів. Лісові масиви, які планується включити до парку, розташовані на території 15 сільських рад у межах Києво-Святошинського, Макарівського, Васильківського районів, Боярської міської ради та Голосіївського району міста Києва. Ця територія вважається обхідним шляхом тварин і птахів Дніпровського екологічного коридору навколо Києва.

Однак ліси, що мають увійти до нового об’єкту природно-заповідного фонду, наразі перебувають у розпорядженні Київської лісової дослідної станції. Вона належить до структури Національного університету біоресурсів та природокористування. В університеті вважають, що статус дослідної станції, яка опікується цими землями, має вищу силу, ніж статус національного парку, тому не погоджують створення природоохоронного об’єкту.

Однак громадськість разом із науковою спільнотою продовжує наполягати на своєму, влаштовуючи різні акції задля привернення уваги. Перша ознайомча веломандрівка відбулася 18 травня. «На минулу велоподорож ми зібрали 76 учасників, — розповідає Роман ІВАНЕНКО, один з ініціаторів проєкту створення національного парку «Приірпіння та Чернечий ліс». — Ми стартували з Боярки, побували на Йосипівському ставку, озерах Забір’я, на фестивалі в Забір’ї, потім рушили в заповідник у селі Дзвінькове та завершили нашу подорож у Бобриці. Наш маршрут пролягав більше природними стежками і зовсім трохи асфальтованою дорогою, тож ми побачили і степи, і напівпустелі, і лісові масиви, і трохи зачепили вирубані території, озера та річки».

Вересневий маршрут планується майже тими самими місцинами, що й попередня мандрівка. Додаються — Жорнівський заказник, річки Бобриця та Ірпінь та ще чотири зупинки з розповідями-сюрпризами. Крім цього, учасники акції дізнаються про рідкісні та червонокнижні види тварин, птахів, рослин, рептилій та комах, яких можна зустріти на цьому шляху. Деталі участі у веломандрівці можна дізнатися на фейсбук-сторінці акції https://www.facebook.com/events/462474914306319/).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати