Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що буде з Львівським палацом мистецтв?

Питання фінансування об’єкта культури потребує громадського обговорення
08 квітня, 11:18

Наразі обговорення проблеми ще не виходить за межі соціальних мереж та ефірів. У чому її суть?

«Палац мистецтв у Львові використовують не стільки для мистецьких виставок і заходів, скільки для заробляння коштів на продажу шкарпеток чи місць під стоянку автомобілів та наметів, – заявляв тими ж днями в ефірі громадського інтернет-телебачення Львівського прес-клубу голова Львівської обласної організації Національної спілки художників України Олег Микита. – Коли у Львові відбувається виставка автомобілів, то стоянка на території Палацу мистецтв  однієї машини коштує 3 тисяч грн, а стоїть 15 машин. На «Форумі видавців» за кожен намет Палацу мистецтв платять також по 3 тисяч грн, а таких наметів – понад сто». Отож, робить висновок Олег Микита, «Палац мистецтв перетворився на базар, де систематично продають якщо не шкарпетки, то ювелірні прикраси…», тобто не використовується за призначенням (як об’єкт культури), відтак ту схему, за якою зараз працює установа, треба поламати.

От із такою мотивацією представники Спілки художників Львівщини звернулися до голови Львівської обласної ради Петра Колодія, наполягаючи скасувати рішення від 22.09.2009 №996 «Про окремі питання функціонування комунального виставкового комплексу «Львівський палац мистецтв», перший пункт якого сформульовано так: «Реорганізувати комунальний виставковий комплекс «Львівський палац мистецтв» шляхом перетворення в комунальне підприємство Львівської обласної ради «Львівський палац мистецтв».

Голова Львівської обласної ради цілком погодився, що Львівський палац мистецтв жодним чином не можна передавати у приватну власність та змінювати його основне соціальне призначення (об'єкт культури). Тим більше, що ця установа – у власності громади області: «Палац мистецтв є установою культури Львівської обласної ради і діє винятково як об'єкт культури. Побоювання щодо неможливості утримання палацу або ж його відчуження чи приватизацію є безпідставними».

Підтримали голову облради й депутати – ухвалили рішення «Про втрату чинності рішення від 22.09.2009 №996», згідно з яким передбачалися зміни щодо питання функціонування комунального виставкового комплексу «Львівський палац мистецтв». Також Петро Колодій пообіцяв, що на найближчу сесію облради буде винесено питання про внесення змін до вказаного вище рішення обласної ради від 2009 року, в якому передбачать накладання мораторію на відчуження цієї установи культури, а також заборонять змінювати призначення Львівського палацу мистецтв.

Тим часом директор Палацу мистецтв Юрій Гнатковський розповів «Дню», що фінансування установи з бюджету вистачає тільки-но на зарплату працівникам. Для того щоби покрити видатки на оплату комунальних платежів, доводиться здавати в оренду прилеглі до палацу території: «Інакше не втримаємося на плаву». Кількість комерційних заходів, наголошує директор, не перевищує двадцяти протягом року, і саме надходження з них забезпечують життєдіяльність ЛПМ: «Сьогодні палац мистецтв НЕ МАЄ БОРГІВ!!!! І це через те, що минулу зиму ми провели БЕЗ опалювання (це не може бути ВІЧНО). Тепер стоїмо на порозі ще більшої кризи, ніж бачили за останні 23 роки, тому б'ємо на сполох наперед». Юрій Гнатковський говорить і про те, що у всьому світі такі установи, як Львівський палац мистецтв, фінансуються із донорських фондів.  Або фінансування має бути консолідованим – з кількох джерел...

Попри рішення облради 1 квітня, Олександра Коваль і далі «розхитує човен» у Фейсбуці, причому з неабияким знанням справи – навіть економічного боку питання палацу:  «Річний бюджет утримання (комунальні, зарплата, податки) – біля 3,5 млн. грн. Захищені статті (мінімальна зарплата з нарахуваннями і ПДФО) – покривається з обласного бюджету, решту вони мають заробити самі. Лише опалення коштує від 3 тис. грн. за день в економ. режимі, світло - не менше, ніж 1000 грн. за день. Ці гроші звідкись мають надійти. За оренду Палацу на час Форуму (8 днів з врахуванням монтажу-демонтажу) ми сплачуємо понад 200 тис. грн.

Якщо вдасться відстояти статус ПМ як установи культури, – фінансування захищених статей має бути збережене і тоді дирекції потрібно буде заробити на комунальні і т.д. порядка 2 млн. грн. (але швидше 3 млн. з врахуванням подорожчання комунальних з квітня чи травня). З Форуму вони матимуть, скажімо, 250 тис. Звідки взяти решту? Не знайдуться кошти – підуть люди, палац закриється і його продадуть.

Але якщо палац зроблять комунальним підприємством, то йому потрібно буде заробити не 2 – 3 млн. грн, а 4 – 5 млн. Теоретично це можливо, але потребує від місцевої влади значної підтримки розвитку виставкової діяльності у Львові. Ось вам і тема до громадського обговорення. Коли і в якому складі?».

Журналіст «Дня» зателефонувала до пані Олександри Коваль, президента Львівського «Форуму видавців», який уже понад 20 років відбувається на території львівського Палацу мистецтв, і повідомила про рішення ЛОР і попросила прокоментувати. У відповідь почула: «Я поки що не маю наміру нічого коментувати, тому що, як і ви, наразі оперую тільки чутками. Поки що дискутую з опонентами чи прихильниками у Фейсбуці. Питання полягає, звичайно, в тому, чи це установа культури,  чи це комунальне підприємство, тому що йдеться про різні джерела надходження. Але питання, власне, полягає у самих надходженнях – звідки вони візьмуться? Невідомо, чи цього року з бюджету взагалі будуть профінансовані захищені статті, бо просто грошей немає у бюджету,  і де взяти оту другу частину, на комунальні видатки, – а це близько 2 мільйонів гривень на рік? Палац сам таких грошей заробити не може… Ми для палацу – найбільша виставка… Отож, повторюю, треба зібрати всю достовірну інформацію, проаналізувати її і зорганізувати громадське обговорення».

До речі, обома руками «за» громадське обговорення й директор палацу Юрій Гнатковський.

На думку професора мистецтвознавства, проректора Львівської академії мистецтв Романа Яціва, обласна рада цілком правильно вчинила, ухваливши рішення «Про втрату чинності рішення від 22.09.2009 №996»: «Не можна такий важливий об’єкт культури, як палац мистецтв, передавати у категорію підприємницької діяльності,  тому що він повинен функціонувати саме для інтелектуально-мистецького середовища, як і планувалося від самого початку. Фактично, мистецькі ресурси у Львові потребують ще і ще таких мистецьких установ. Але в даному випадку динаміка культурного життя у Львові є такою, що у палаці відбуваються заходи, може, не цілком профільні, але важливі для гуманітарного блоку. Говорю, у тім числі, і про Форум видавців. Я веду до того що, напевно, вже давно настав час, щоби систематизувати всю сукупність тих заходів, що відбуваються щорічно, і все-таки передбачити для частини  експозиційних площ таке місце, де би можна було репрезентувати кращі прояви мистецтва за останній час. Тобто це якби про центр сучасного мистецтва, який повинен функціонувати у найновітніших технологіях. І це позитивне рішення облради дозволить надалі системно працювати над розробкою такої концепції».  

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати