Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Спільні цілі та виклики. I взаємний інтерес

Про міцний фундамент для поглиблення українсько-японського глобального партнерства
20 січня, 18:13
ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ ТА ІМПЕРАТОР ЯПОНІЇ НАРУХІТО, 2019 Р.

26 січня 2022 року Україна та Японія відзначать 30-ту річницю встановлення дипломатичних відносин. Наші країни поділяють універсальні демократичні цінності, разом протистоять спробам руйнації міжнародного правового порядку і об’єднують зусилля в забезпеченні миру та безпеки в усьому світі. Відсутність проблемних питань у двосторонніх відносинах, спільні цілі та виклики, а також обопільна зацікавленість у розвитку співпраці за всіма напрямками, які є суттєвими для наших держав, закладають міцний фундамент для подальшого поглиблення українсько-японського глобального партнерства.

Перші контакти між українцями та японцями були започатковані завдяки діяльності Японського імперського консульства, яке існувало в Одесі на початку XX століття. Наші народи активно співпрацювали в українській колонії на Далекому Сході «Зелений клин» і в Маньчжурії. В Японії проживали український поет Василь Єрошенко, художник Давид Бурлюк, піаніст Лео Сирота та громадська діячка українського походження Беата Сирота-Гордон, котра зробила важливий внесок у процес ухвалення сучасної Конституції Японії. Водночас найбільш відомим символом українсько-японської дружби вважається великий японський сумоїст українського походження Іван Боришко, або Кокі Тайхо. Все це свідчить про те, що існує понадсторічна історія дружніх відносин між українським та японським народами.

У період після Другої світової війни було закладено міцну базу для розвитку культурної співпраці між двома державами. У царині літератури японські мовознавці насамперед продемонстрували зацікавленість у здійсненні перекладів творів великого українського поета Тараса Шевченка японською мовою. 1965 року встановлено побратимські відносини між Одесою та Йокогамою, а 1971-го — між Києвом та Кіото. Уже понад 45 років співпрацюють Кіотська балетна школа імені Теради та Київське хореографічне училище. Минулого року з ініціативи Посла України в Японії Сергія Корсунського в одному із парків Кіото на честь 50-річчя побратимських відносин відкрито алею київських каштанів, а в Йокогамі планують встановити туристичний символ Одеси «Якір-серце».


УКРАЇНСЬКО-ЯПОНСЬКІ КОНСУЛЬТАЦІЇ З ПИТАНЬ БЕЗПЕКИ, 2018 Р. / ФОТО МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ

У роки незалежності нашої держави Україна та Японія змогли розбудувати відносини глобального партнерства, які наразі перебувають на найвищому рівні розвитку з моменту встановлення дипломатичних відносин між двома країнами. Заради поглиблення політичного діалогу на найвищому рівні здійснено візити п’яти президентів України до Японії. 2019 року Президент України Володимир Зеленський відвідав Японію для участі в церемонії інтронізації Імператора Нарухіто, а також провів переговори з прем’єр-міністром Шіндзо Абе, який 2015 року вперше здійснив візит в Україну як голова Японської держави.

Одним із найважливіших напрямків двосторонньої співпраці України з Японією є розв’язання безпекових питань та підтримка чинного міжнародного порядку. Після окупації Кримського півострова РФ 2014-го Японія стала єдиною державою Азії, яка засудила російську агресію в Україні й запровадила стосовно неї міжнародні санкції, підтримавши таким чином суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Україна та Японія активно захищають принцип свободи мореплавства, адже спроби змінити статус-кво спостерігаються як у Чорному та Азовському, так і в Східно— та Південнокитайському морях. 2016 року розпочато українсько-японські двосторонні консультації з кібербезпеки, а 2018-го — безпекові консультації у форматі «2+2». Маємо конкретні результати в цій сфері: підписання Меморандуму щодо співпраці та обмінів у сфері оборони, історичний візит міністра оборони України Андрія Тарана до Японії та участь представників Сил Самооборони Японії в навчаннях Sea Breeze минулого 2021 року. На міжнародному рівні Японія послідовно голосує за резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо територіальної цілісності України, становища з правами людини й в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, проблем мілітаризації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, а також всебічно підтримує Україну в рамках G7.


ВІОЛЕТТА УДОВІК З ПРЕДСТАВНИКАМИ КІОТСЬКОЇ БАЛЕТНОЇ ШКОЛИ ІМЕНІ ТЕРАДИ — ДИРЕКТОРКОЮ МІЧІКО ТАКАО ТА ЗАСЛУЖЕНИМ АРТИСТОМ УКРАЇНИ НОБУХІРО ТЕРАДА, 2021 Р. / ФОТО З АРХІВУ ВІОЛЕТТИ УДОВІК

Значний потенціал для подальшого розвитку має економічна складова двосторонньої співпраці. У січні-листопаді 2021 р. загальний товарообіг між Україною і Японією досяг 1,415 млрд дол. США. Прямі іноземні інвестиції Японії в Україну, станом на червень 2021 р., становили понад 187 млн дол. США. Японська компанія SDG Corp. інвестувала в український агросектор орієнтовно 30 млн дол. США, а Rakuten та Ago-ra IT Consulting успішно розвивають у нашій країні бізнес у сфері інформаційних технологій. 2018 року Японія підписала Всебічну угоду про економічне партнерство з ЄС, а 2020-го — Угоду про вільну торгівлю з Великобританією. Україна також має угоди про вільну торгівлю з ЄС та Великобританією, що відкриває великі можливості для створення українсько-японської зони вільної торгівлі.

Уряд Японії надає субстантивну допомогу нашій державі, яка складається із кредитів, грантів, фінансової й технічної допомоги за такими напрямками, як нерозповсюдження ядерного матеріалу і подолання наслідків аварії на ЧАЕС, декарбонізація економіки, розвиток інфраструктури, підтримка демократизації та реформ в Україні, гуманітарна допомога для внутрішньо переміщених осіб, відновлення Донбасу. Починаючи з 1997 року і до сьогодні Японія надала Україні допомогу на загальну суму понад 3,1 млрд дол. США. 2012 року успішно реалізовано масштабний інфраструктурний проєкт з будівництва нового термінала в аеропорту «Бориспіль». Наразі пріоритетом у зазначеному напрямку є співпраця з японською стороною щодо реконструкції Бортницької станції аерації в Києві, яка має на меті поліпшити екологічну ситуацію в столиці.

Український та японський народи об’єднують трагедії на Чорнобильській та Фукусімській АЕС. У цьому контексті слід зазначити, що японський уряд зробив вагомий внесок до двох найважливіших механізмів з підтримки чорнобильських проєктів — рахунку ядерної безпеки ЄБРР та фонду «Укриття». Україна також надає допомогу Японії: у межах проєкту Японського агентства з міжнародного співробітництва SATREPS українські фахівці надають сприяння в деконтамінації радіоактивно забруднених територій Фукусіми.

Розвиваються і культурно-гуманітарні відносини між двома країнами. 2017 рік відомий як Рік Японії в Україні, а 2019-го відбулися Дні української культури в Японії. На постійній основі здійснюються заходи з просування позитивного іміджу України в Японії, пожвавлюються зв’язки між академічними інституціями обох країн, дедалі активнішою стає українська громада в Японії. Нашу державу гідно представлено на Олімпійських та Паралімпійських іграх у Токіо. Задля подальшого розвитку міжсуспільних зв’язків та молодіжних обмінів у посткоронавірусні часи розглядається питання щодо скасування короткострокових віз для громадян нашої держави під час туристичних подорожей до Країни Вранішнього Сонця.

Водночас співпраця між Україною та Японією розвивається не лише на двосторонньому, а й на регіональному та глобальному рівнях. Японія виявилася першою азійською країною, яку запросили взяти участь у Конференції з питань безпеки та співробітництва в Європі (зараз — Організація з безпеки та співробітництва в Європі). Вона є спостерігачем Ради Європи і галузевим партнером Організації Чорноморського економічного співробітництва. Просувається співпраця в рамках «ГУАМ + Японія» і Партнерства Японії з ЄС щодо сталих зв’язків та якісної інфраструктури. Україна та Японія беруть активну участь у роботі органів системи ООН та в її миротворчих операціях, разом докладають зусиль задля розв’язання глобальних проблем людства.

Минулого року Президентом України Володимиром Зеленським затверджено Стратегію зовнішньополітичної діяльності України, в якій чітко визначені основні напрямки та сфери співпраці з Японією. Для України Японська держава є стабільним політичним союзником в Азійському регіоні, з яким ми прагнемо й надалі поглиблювати всебічну двосторонню співпрацю з акцентом на розвитку політичного та безпекового діалогу, на посиленні протидії агресії Російської Федерації, нейтралізації гібридних загроз, розширенні співпраці в торговельно-економічній, інвестиційній сферах і з питань міжнародної технічної допомоги.

На додаток, було б чудово організувати візит Імператора Японії або іншого члена японської Імператорської родини до України, що значно посилило би духовний зв’язок між нашими народами. Заради просування позитивного іміджу України в Японії слід працювати в напрямку проведення Року України в Японії, а також заснування постійного Українського культурного центру, який працював би в японській столиці. Усі ці та інші позитивні події безперечно призведуть до подальшого розвитку українсько-японських відносин, які, маючи понадсторічну історію зв’язків, базуються на взаємній повазі та довірі, а також бажанні наших народів допомагати один одному і будувати спільне демократичне майбутнє.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати