Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У нас такий порядок»

У Маневичах на Волині відмовилися від батьківських внесків у школах
02 червня, 10:05

Відповідне розпорядження підписав Андрій ЛИНДЮК, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Маневицької райдержадміністрації. Він категорично забороняє педагогам залучати будь-які батьківські кошти у підготовці шкіл до нового навчального року. Заборона на збір коштів в школах Маневицького району діє ще з 2015 року, коли Линдюк був головою райдержадміністрації. «Проте досить часто було, що батьки чи то добровільно, чи зі стимулювання вчителями самі збирали кошти на те, щоб щось купити для класу. Викорінити це було досить важко. Адже то на жалюзі, то на двері, то ще на щось гроші таки збирались. Я завжди був проти цього ще й через те, що з кожним роком ми дедалі більше купували різних матеріалів для шкіл. Минулоріч навіть жалюзі почали централізовано купувати. Про матеріали для ремонтів взагалі мовчу, адже цим ми школи централізовано вже кілька років забезпечуємо», — каже Андрій Линдюк.

Де гроші беруться? Завдяки роботі у попередні роки щодо оптимізації мережі шкіл у районі є значний залишок освітньої субвенції. Це дало можливість суттєво оновити матеріально-технічну базу шкіл. Зокрема, на всі середні та деякі базові школи закуплено нові комп’ютерні класи та мультиборди. Всі початкові класи району мають ноутбук та плазмовий телевізор. Щодо ремонтів, то у всіх перших та других класах зроблено ремонти за стандартами НУШ. «У нас у два попередні роки був принцип: у класі, де мають навчатись початківці, все старе виноситься. З 1 вересня мало бути все нове — від парт і до робочого місця вчителя. В багатьох школах, де мали бажання керівники створити новий освітній простір, ми закупили матеріали для проведення ремонтів», — інформує Линдюк.

Василь ДАВИДЮК, директор школи у Костюхнівці, про яку газета «День» уже розповідала («Костюхнівський креатив», 2 жовтня 2019 року), повідомив, що його заклад практично вже готовий до нового навчального року. Через карантин діти ж не навчалися, школа була порожня, а роботи  можна було виконувати. Я бачила у цій школі і мультимедійну дошку, і комп’ютерний клас, і класи для першачків, і реставровану стару котельню, на місці якої постав прекрасний спортивний зал, і робітники тоді саме перекривали дах школи, бо вже давно все текло. Старий шифер замінили на якісний металопрофіль. Усе це було зроблено «за Линдюка», голови райдержадміністрації. Зараз Василь Степанович каже, що ні добровільно, ні примусово батьки у їхній школі кошти на неї не здають: «Був період, коли справді батьки могли щось затіяти для «свого» класу. Але допомога ця була не така вагома, а ми потрапляли в залежність, тому ліквідували ці, як називають, побори». Андрій Линдюк же, після моєї публікації про школу в Костюхнівці і її креативного директора, назвав ще кілька адрес шкіл, в які можна було поїхати і подивитися, як на практиці районна влада (іншими словами — держава) забезпечує їх. «Костюхнівка — не виняток, — казав він. — У нас загалом по району в школах такий порядок».

А як відбулася оптимізація шкіл? Іншими словами, як громади пережили закриття шкіл «без яких село не виживе»... Завдяки оптимізації стало більше грошей, але в Маневицькому районі, як і скрізь по Волині, були суперечки щодо закриття шкіл. «У нас була низка неповнокомплектних шкіл, — розказує Андрій Линдюк. — Була, до прикладу, початкова школа, в якій навчалось 5 учнів, або 9-річна — 24 учні. Фактично в класах було по 2—3 учні. Назвати повноцінним навчання з 1 до 9 класу, коли там навчається 2 учні, є неможливим. Ще кілька років тому доводилося багато пояснювати батькам про переваги навчання їхніх дітей у повноцінній школі. Тепер навпаки. Зі школи І—ІІ ступенів села Вовчицьк батьки самі забрали дітей і перевели в сусіднє село, а нас, як владу, директор школи просто повідомила, що учнів у школі... нема.

Ми ж зі свого боку сприяли підвозу дітей, і за 5 років для шкіл району закупили 8 нових шкільних автобусів, і цьогоріч плануємо ще 2 закупити. Проблеми із підвозом дітей на сьогодні вже немає. І хочу наголосити, що ще не було жодного випадку, щоб батьки підняли питання про відновлення роботи школи, повірте, діти дуже задоволені, що навчаються в повноцінних класах і школах».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати