Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У відповідь на хвилю протестів

На Вінниччині створили робочу групу з формування госпітальних округів
28 січня, 10:30
Мітингувальники з Шаргорода

У відповідь на хвилю протестів, які прокотилися районами Вінницької області через утворення госпітальних округів, 26 січня відбулася зустріч за участі депутатів Вінницької облради, голів райрад, міст, селищ та громадських активістів. Усі вони зібралися, щоб послухати обласних чиновників, зокрема заступника голови Вінницької ОДА Ігоря Івасюка та директора обласного департаменту охорони здоров’я Людмилу Грабович, які відповідають за так звану нарізку госпітальних округів в регіоні. Як перший, так і друга намагалися пояснити і депутатам, і мешканцям з районів, що ніхто ніякі лікарні закривати не буде. Громади вирішуватимуть, де буде центр госпітального округу та що робити із закладами – розвивати, об’єднувати чи перепрофільовувати.

«З 2009-го року в охороні здоров’я працюють експерти Світового банку. За цей час вони промоніторили 46 медичних закладів області, три вінницьких лікарні, а решта – районних. Після моніторингу був зроблений розрахунок потужності кожного закладу. І коли ми подавали свої проекти госпітальних округів, нам чітко вказували: «не те», – каже Людмила Грабович. – Уже за два місяці Кабмін має затвердити межі госпітальних округів. Після чого розпочнеться створення госпітальних рад, куди увійдуть представники громад, місцевої влади та медичних закладів округу. І вони вирішуватиму, яким закладам який статус надати. Ні обласна адміністрація, ні профільний департамент, ні навіть уряд не матимуть до цього жодного стосунку. Усе буде в руках громад».

Виступ головного медика області запалу громадськості не вгамував. Люди були настільки емоційними, що не скупилися на відверті вислови з приводу медичної реформ і влади, зокрема. Особливо не підбирали слів жителі Шаргородчини, які за останній тиждень створили в себе в райцентрі справжній «медичний» майдан. Найбільше людей обурює те, що їхній район внаслідок поділу приєднали до Могилева-Подільського, який розташований на кордоні. А населення цього району значно менше, ніж в Шаргородському.

Людмила Грабович переконує свою колегу з Шаргорода Галину Верещагу в доцільності проведення реформи

«Населення Могилів-Подільського району, до якого нас приєднують, становить 35 тисяч осіб, а Шаргородському районі – 60 тисяч людей. І територіально, і географічно він доступніший для населення суміжних районів, бо Могилів-Подільський розташований на кордоні з Молдовою. То для кого там лікарню робити? Хіба що для молдован, – не стримуючи емоцій, каже медик із Шаргорода Галина Верещага. – Ми вимагаємо скасувати цю постанову і дати нам і нашій лікарні спокій».

Втихомирювати учасників зустрічі, яка перетворилася на балаган, коли кожен рвався до мікрофона, взявся міський голова Ладижина Валерій Коломєйцев. Він сказав, що кожен нинішній керівник району чи міста розуміє, що головне питання не в межах округів, а в державній дотації лікарень. Якщо державний бюджет перестане виділяти кошти на утримання медичних закладів, то їх доведеться закрити. Для прикладу, Ладижинська лікарня обходиться місту у 40 млн грн на рік, з яких половина – це гроші держбюджету, решта – міського. Очевидно, що без державної підтримки жоден заклад існувати не зможе. Тому головне завдання для кожного району – зберегти лікарні і не втратити той обсяг державної субвенції, який нині є.

«Ми не повинні розпорошуватися по різні боки барикад, бо мета у нас одна – не допустити знищення лікарень у районах. Медична реформа торкнеться кожної людини. І найбільша помилка її творців у тому, що досі ми не отримали жодної конкретики – не знаємо, які кошти отримаємо, чи збережеться державна субвенція, які гроші витрачатимуться на лікарню першого чи другого рівнів, хто виділятиме кошти на ліки і обладнання, на що ми взагалі можемо розраховувати? Сварками нічого не доб’ємося, бо обласна влада не в силі пояснити нам те, чого не знає, – переконує міський голова Ладижина. – Тому пропоную виробити спільну позицію, підготувати тисячі звернень і рішень районних рад. Направити все це до Києва, щоб нас почули, бо не можна таку важливу реформу в державі робити таємно. Нас не хвилює, де буде центр округу. Ми переживаємо, чи залишаться на тому рівні, що є, наші медичні заклади. А щоб діяти спільно, в одній площині, треба створити робочу групу, яка напрацює положення із формування госпітальних округів і дасть інструменти для втілення».

Міський голова Ладижина Валерій Коломєйцев просить припинити балаган і шукати вирішення проблеми

Цю ініціативу підтримали і депутати обласної ради, і громадські активісти. До робочої групи вирішили включити представників усіх фракцій обласної ради, голів райрад та об’єднаних територіальних громад. Окрім цього, депутати обласної ради ініціювали збір підписів для скликання позачергової сесії, на якій планують ухвалити відповідного рішення з подальшим направленням його до Міністерства охорони здоров’я і Кабінету Міністрів України. Поки що найголовнішою пропозицією залишається збільшення кількості госпітальних округів у межах області.

Читайте також статтю – «Розрізали» без скальпеля і згоди пацієнтів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати