Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні поменшало малюків

Експерти ООН занепокоєні скороченням народжуваності у світі та нашій державі зокрема
11 травня, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Про невтішні демографічні прогнози для України від європейських дослідників ми чули вже не один раз. Те, що до 2050 року населення нашої держави скоротиться до 30 мільйонів, що нам загрожує поступове старіння нації, притік трудових мігрантів із країн Азії та Африки — і це все не залякування чи безпідставні факти. Це висновки провідних демографічних інститутів Європи, з якими погоджуються й українські фахівці. Останній звіт ООН про народжуваність, репродуктивне здоров’я та розвиток вказує на ще одну демографічну тенденцію. У звіті, який зараз розглядають у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку учасники сесії Комісії з народонаселення та розвитку, йдеться про різке скорочення показників народжуваності. Якщо у 1950 році у світі в середньому на одну жінку припадало 4,9 дитини, то у 2005 — 2010 роках — 2,5 дитини (в Україні цей показник нині становить 1,46).

«Швидке скорочення народжуваності у країнах, що розвиваються, яке почалося наприкінці 60-х років, і збереження низького рівня народжуваності у розвинутих країнах із 70-х років є безпрецедентним явищем в історії людства», — ідеться у звіті Генерального секретаря ООН. Також Генсек звертає увагу на те, що ця тенденція з’явилася в умовах соціальних змін та поширення доступу до ефективних протизаплідних засобів.

За даними Державного комітету статистики України, у 2010 році уперше за останні п’ять років показники народжуваності знизилися. За перші 11 місяців минулого року у нас народилося 456 тисяч малюків, що на 14 тисяч менше, ніж два роки тому. Окрім загальноєвропейських причин цієї тенденції, українські фахівці називають ще й інші фактори.

— Після 1987 року в Україні було дуже повільне, а з 1993 року доволі стрімке знижування народжуваності, — зазначає старший науковий співробітник, кандидат економічних наук Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи Світлана АКСЬОНОВА. — Це продовжувалось до 2001 року, коли була зафіксована найнижча народжуваність. До 2009 року спостерігалось підвищення цих показників, а 2010-й став першим роком, коли знову відбулося, хоча і незначне, але зниження народжуваності. У 1990-і роки показники впали через поширення економічної кризи, погіршення матеріального стану багатьох сімей, безробіття та поширення бідності. Це вплинуло на те, що багато родин, які вже мали дітей, почали відмовлятися від народження ще однієї, а деякі сім’ї відклали народження малюка до кращих часів. Дехто вирішив обмежитися вихованням однієї дитини. На друге зниження народжуваності у 2010 році вплинула фінансова криза 2008 року. Але демографічним процесам притаманні такі явища, як інерційність. У 2008 році хоча і розгорнулася криза, через рік реалізовувалися ті рішення про народження дитини, які були прийняті сім’ями у першій половині 2008 року. Тому сплеск народжуваності у 2009 році і був пов’язаний із результатами запланованих народжень у докризовий час. На низькі показники минулого року вплинув і той фактор, що зросли вимоги до того середовища, у якому повинна існувати сім’я. Якщо постійна робота та біль-менш прийнятний заробіток міг бути чинником для народження дитини у 90-х роках, то це вже не спрацьовує у сучасних умовах. Людям хочеться значно більшого.

За прогнозами демографів, далі Україну чекає стабілізація народжуваності. Як відзначає Світлана АКСЬОНОВА, після певної паніки та кризи у соціумі включається адаптаційний механізм, коли кожна родина пристосовується до існуючих умов і знову переглядає рішення завести дитину. Однак ні на суттєве зростання, ні на зменшення дітей демографи поки що не розраховують.

— На це впливає дуже багато чинників, і не лише економічних. Зараз важливу роль відіграє вікова структура населення. Зростання народжуваності було зумовлене тим, що збільшилась кількість людей віком 20 — 29 років, яка є найактивнішою дітородною групою (діти, народжені у 90-х роках, саме зараз вступають в активний репродуктивний вік). Через те, що протягом останніх 10 — 15 років ми фіксували зменшення народжуваності, у майбутні роки частка тих жінок, які досягатимуть репродуктивного віку, буде незначною, тому навряд чи можна очікувати збільшення кількості дітей. Але останніми роками розгорнулася й інша тенденція — постарішання материнства, коли частіше народжують жінки віком 30 — 39 років. У цій групі народжуваність виросла удвічі.

Зараз багато говорять про те, що покращити демографічну ситуацію Україні зможуть соціальні виплати при народженні дитини, які цього року держава знову підвищила. Та експерти кажуть, що така допомога сприймається населенням не стимулом народити дитину, а, швидше, підтримкою для родини у перші роки життя малюка. Це підтверджують і опитування Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи. За даними інституту, лише 12% жінок пов’язують рішення народити дитину саме з отримання соціальних виплат.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати