Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Війна ринкам

Київська влада підписала смертний вирок Деміївському ринку
01 листопада, 20:27
Фото: wikimapia.org

Зізнатися, прочитавши публікацію «Наші гроші», я не повірив. Повірив, тільки коли прийшов додому і пробив в мережі кадастрові номери. Мало їм Сінного, тепер міська влада Києва зібралися знищити ще й Деміївський ринок. І геть сентиментальну історичну цінність - 150 років тому цукрорафінадний завод Єфімова, Вознесенська церква, Синагога Барішпольского і Деміївський торг, що простягався тоді в сторону Голосієва ще метрів на 500-700, були чотирма містоутворюючими стовпами містечка Деміївка, яке тільки після Першої світової війни стало Києвом. Не звертається увага, що сьогодні це є єдиний на весь Голосіївський (а їдуть сюди і з Печерського - по проспекту Дружби народів, і з Солом'янського - автобусом №5) район реально недорогий, з доступними навіть для людей похилого віку цінами ринок, і це тому, що тут все ще торгують реальні фермери, а не перекупники, як на всіх без винятку муніципальних ринках міста.

Набагато серйозніше проблема цього рішення в тому, що земельні ділянки з кадастровими номерами 8000000000:79:079:0001, 8000000000:79:079:0016 та 8000000000:79:079:0017, на яких Департамент містобудування та архітектури КМДА дозволив будівництво 30-поверхової будівлі, розташовані прямо над тунелем метро неглибокого залягання. Розташовані впритул до електропідстанції та ЛЕП. Я вже мовчу про те, що Деміївська площа в силу приналежності в недавньому минулому до санітарно-рекреаційної зони промислових об'єктів (впритул, наприклад, колишня «Київгума» і колишній снарядний завод), і через перетин тут одразу декількох жвавих міських автомагістралей (разом із Дарницькою площею і площею Перемоги) є одним з найбільш забруднених місць в Києві. І величезна висотка, буквально закупоривши своєю масою площу, погіршить цю і без того небезпечну екологічну ситуацію до стану катастрофи. Що, крім тунелю метро, ​​Деміївський ринок розташований ще й над підземним руслом річки Совка біля її впадіння в Либідь, і тут існує цілком реальна загроза підтоплення. – Тобто, в районі міста, перевантаженому транспортом, на 30 поверхів торгового центру і офісів не буде ніякого підземного паркінгу!.. - З усіма наслідками будівельних обмежень, що випливають з усього зазначеного вище для кого завгодно, але тільки не для Департаменту містобудування та архітектури КМДА.

І якщо раніше видатний Віталій «Наш мер Кличко» виправдовувався перед нами, що все це землевідведення Чорновецького, з якими нічого не поробиш в судах, тут під рішенням Київської міської ради від 9 листопада 2017 року, згідно з яким ці земельні ділянки отримало ТОВ «Манхеттен Інвест», красномовно стоїть підпис «Київський міський голова В. Кличко». - Чи це не ваш тезка, Віталію Володимировичу?

Сьогодні, коли нова влада країни та її прибічники, що збираються зняти з неї пінки (разом з паном Гусовським, якого історія з Садовим нічого не навчила,  і якого, згадаєте мене, використують і викинуть) оголосили Похід на Київ, в мерії стало модно говорити про захист прав киян. Але для чого потрібні ці права, як не для того, щоб перетворити місто в простір, комфортний для проживання його мешканців, а не для заробітку наближених до міської влади девелоперів. Інакше, Віталію Володимировичу, яка тоді киянам різниця, хто буде набивати собі кишені на знищенні нашого міста - оточення Коломойського-Ткаченка, або ті, хто ховається за спиною Кличка? А «комфортне міське середовище» - це не тільки парки і сквери (дякуємо за реконструкцію, пара місць, на кшталт алеї від пам'ятника Володимиру до Андріївського узвозу вийшли непогано), але в тому числі і ринки з доступними цінами з фермерською, а не імпортною продукцією. І, перш ніж «реконструювати» Деміївський ринок до 30 поверхів - ага, 20 поверхів рундуків з овочами, а на верхніх секонд-хенд - може краще змусити власника просто привести цей ринок до ладу? І оштрафувати за те, що роками доводив ринок до стану повної антисанітарії - тільки для того, щоб, коли справа дійде до його знищення, ткнути захисників ринку носом - мовляв, захищаєте клоаку, - в болото, що він сам і зробив.

Втім, як і в попередні рази, коли я звертався до Кличка, мене не залишає відчуття, що я говорю з порожнечею. Що більша частина справ , що кояться під його ім'ям в Києві, залишається поза його увагою, і, гірше, далеко за межами його розуміння. Що, навіть дізнавшись про проблему, спробу її вирішити, як колись з Сінним, він перетворить в дурний фарс. - Замість того, щоб скористатися будівельними нормами, що дають найбільш широкі права, він і в цей раз поїде до забудовника особисто ... І під спалахи фотокамер оголосить, що «для зниження соціальної напруги» забудовник згоден замість ринку побудувати будинок висотою 29, а не 30 поверхів .

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати