Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

15 листопада, 00:00

Американські конгресмени стурбовані тузлинською кризою

США продовжують визнавати свої обов’язки щодо незалежності й територіальної цілісності суверенної України, мовиться в зареєстрованому в Конгресі США проекті резолюції, поданому конгресменом від штату Пенсільванія Куртом Велдоном. Про це повідомив на прес-конференції в п’ятницю в Києві народний депутат України Олег Зарубінський, повідомляє Інтерфакс. Як мовиться в документі, будівництво Росією дамби у Керченській протоці викликає значну стурбованість з приводу територіальної цілісності України. Також зазначено, що Україна стала одним із перших членів очолюваної США коаліції з боротьби з міжнародним тероризмом і має четвертий за розміром військовий контингент у складі стабілізаційних сил в Іраку. Стабільна й демократична Україна, яка інтегрується до євроатлантичних структур, є важливим елементом європейської безпеки, і США повинні підтримувати отримання Україною членства в НАТО, йдеться у проекті резолюції.

Необережність призвела до загибелі

В Іраку внаслідок необережного поводження зі зброєю смертельно поранив себе кулеметник бронетранспортеру, молодший сержант Сергій Суслов. Як повідомили у прес-службі Міністерства оборони України, трагедія сталася пізно увечері 11 листопада у місті Ель-Азізія іракської провінції Васіт під час виконання завдання з охорони банку військовослужбовцями 5-ї окремої механізованої бригади багатонаціональної дивізії «Південь-Центр». Згідно з попереднім розслідуванням, причиною загибелі миротворця стало необережне поводження зі зброєю. Військовий прокурор, прикомандирований до українського контингенту, порушив кримінальну справу за фактом загибелі С. Суслова, ведеться слідство. Керівництво Міноборони висловлює співчуття рідним і близьким загиблого.

Джордж Буш: місія здійснена

Президент США Джордж Буш заявив, що американські збройні сили не буде виведено із Іраку й Афганістану, допоки вони не знайдуть Саддама Хусейна та Осаму бен Ладена. Голова Білого дому зазначив у інтерв’ю, опублікованому британською газетою «Файненшл таймс», що «ми не підемо з Іраку й Афганістану, допоки не завершимо роботу, а частиною її є піймання іракського лідера та ватажка «Аль-Каїди», однак набагато важливіше «створити в Іраку вільне демократичне суспільство. У цьому полягає мета нашої місії». За словами Дж. Буша, іракський народ «цілком здатен» керувати своєю країною. Він додав, що «чим швидше суверенітет перейде до іракців у міру набуття стабільності, тим краще». Президент США наголосив, що «ворог змінює тактику, а ми змінюватимемо свою».

Шеварднадзе закликав до спокою

Президент Грузії Едуард Шеварднадзе учора закликав лідерів опозиції відновити діалог і не допустити загострення обстановки у країні. «Я готовий говорити з усіма, аби не було громадянської війни», — заявив президент Грузії в телевізійному зверненні. Е. Шеварднадзе також закликав до спокою населення країни. Президент попросив співгромадян не ходити на мітинг радикальної опозиції у Тбілісі, запланований на п’ятницю. «Не слід драматизувати ситуацію, але й не слід її спрощувати, оскільки дуже складно керувати масою людей, яка може вийти з-під контролю», — сказав президент Грузії. «Ресурс переговорів не вичерпано, тому треба їх продовжувати», — заявив Е. Шеварднадзе, додавши, що всі питання потрібно вирішувати в рамках конституції та закону. Кажучи про вимоги опозиції щодо відставки керівництва Грузії, Е. Шеварднадзе сказав: «Потрібно спільно подолати цю кризу і вже після цього ставити питання про відставку президента. У цих умовах відставка була б з мого боку безвідповідальністю», — сказав глава держави.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати