Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

29 січня, 00:00

Японія поділиться досвідом безпеки шахт

Уряд Японії, зважаючи на складну ситуацію з безпекою виробництва на вугільних шахтах України, вирішив надати нашій державі допомогу в підвищенні рівня безпеки у вугільній промисловості. У відповідь на прохання українського уряду, сім українських фахівців, які представляють вугільні шахти та науково-дослідні установи Донецької області, незабаром відбудуть до Японії на півторамісячне стажування. Японське Агентство міжнародного співробітництва спеціально для України розробило навчальний курс «Технології безпеки у вугільній промисловості». Під час свого перебування в Японії українські фахівці прослухають лекції з питань безпеки, відвідають відповідні підприємства. Цей навчальний курс став можливим після візиту в Україну в серпні 2001 року японських експертів, які дослідили ситуацію в українській вугільній галузі, повідомило «День» Посольство Японії в Києві.

Новий прапор і гімн Кіпру виберуть на конкурсі?

ООН оголосила про початок міжнародного конкурсу на новий прапор і гімн Кіпру на випадок об’єднання цього розділеного острова. Міжнародна організація, що запропонувала план примирення грецької та турецької общин Кіпру, опублікувала відповідне оголошення в кіпрських газетах. За умовами конкурсу, що не передбачає грошової винагороди, прапор повинен бути дуже простим, щоб його могла намалювати навіть дитина. Що ж стосується гімну, то достатньо мелодії в 30—60 секунд, при цьому слова не обов’язкові. Заявки приймають до 17 лютого. Пропозиції можуть надсилати також іноземці. Особливо вітаються спільні проекти, авторами яких є представники грецької та турецької общин, повідомляє Інтерфакс . Нинішній кіпрський прапор, що з’явився після здобуття островом незалежності 1960 року, є білим полотнищем із зображенням острова, виконаним жовтим кольором, і двох перехрещених оливкових гілок. Гімн країни аналогічний грецькому. У турецької частини острова, що відокремилася 1974 року внаслідок її окупації турецькими військами, не визнаної ніким у світі, крім Туреччини, власний червоно-білий прапор, схожий на турецький.

Іран звільнить аятолу-дисидента

Влада Ірану вирішила звільнити з-під домашнього арешту високопоставленого аятолу Хоссейна Алі Монтазері. Він перебував в ув’язненні п’ять років після того, як у 1997 році піддав критиці політику верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї. Представник міністерства внутрішніх справ Ірану, який побажав залишитися невідомим, заявив офіційному агентству новин Ірану: «Відповідно до директиви Вищої ради національної безпеки, ув’язнення аятоли Монтазері буде припинено у вівторок». Місцевій владі «дані необхідні розпорядження, пов’язані з тим, як поводитися у випадку можливих заворушень», — зазначив він. Минулого тижня іранські консерватори вперше закликали звільнити 80-літнього Монтазері. Консервативна газета «Реселат» вважає, що утримання під вартою клерикала може дестабілізувати обстановку в країні. На початку січня понад 100 депутатів звернулися з листом до президента Ірану Мохаммеда Хатамі, проявляючи стурбованість у зв’язку зі здоров’ям Монтазері. Колись Монтазері називали наступником аятоли Хомейні, лідера іранської революції 1979 року. Як зазначає Бі-Бі-Сі , незважаючи на домашній арешт, аятола Монтазері залишається в Ірані досить впливовою фігурою. Він регулярно виступає із заявами, критикуючи релігійну владу і закликаючи до плюралізму та терпимості.

Молдова приєднається до Союзної держави?

Молдова не відмовляється від вступу до Союзу Росії та Білорусі. Про це, як передає РІА «Новости» , заявив учора в Кишиневі заступник голови парламенту Молдови Вадим Мішин. На зустрічі делегації парламенту Білорусі, яка перебуває в Молдові з офіційним візитом, він пояснив, що тільки-но Парламентські збори Союзу Росії і Білорусі вироблять Конституційний акт Союзної держави, Молдова «візьме його на розгляд і почне робити конкретні кроки в даному напрямі». Проект Конституційного акту доручено розробити до чергового засідання Вищої Держради Союзної держави у третій декаді березня поточного року.

Британські пожежники знову страйкують

Керівники профспілки британських пожежників прийняли рішення про проведення двох страйків по 48 годин кожен. Перший почався вчора вранці, другий пройде в суботу і неділю. Минулого тижня профспілкові лідери і роботодавці провели переговори, направлені на вирішення цього конфлікту мирним шляхом. Однак розбіжності з приводу підвищення зарплати пожежникам так і не було усунено. Генеральний секретар профспілки пожежних Енді Гілкріст сказав, що рішення про страйки було прийняте керівництвом цієї організації одностайно. Страйки призведуть до закриття 22 станцій лондонського метро, в якому зараз і так уже закрито дві лінії після аварії поїзда в суботу. На думку профспілки, якщо пожежники поступляться уряду, то це призведе до скорочення 4500 робочих місць і закриття 150 пожежних станцій. Профспілка добивається підвищення зарплати пожежників на 40% — з 21 500 фунтів стерлінгів на рік (приблизно $32 250) до 30 тисяч фунтів (приблизно $45000). Уряд виступає за те, щоб підвищити її на 4% зараз і в найближчі два роки — ще на 11%. На думку державних чиновників і влади більш низького рівня, подальше зростання зарплати повинно бути пов’язане з проведенням реформ в галузі пожежної охорони. Минулого тижня пожежники провели 24-годинний страйк. У цей час їхню роботу виконували військові пожежники.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати