Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В очікуванні «санкцій 3.0»

Ролан ФРОЙДЕНШТАЙН: «Захід уже усвідомив, що конфлікт в Україні не регіонального і не місцевого характеру»
24 липня, 11:41
ФОТО REUTERS

Схоже, що Захід, який цинічно штовхав Україну на переговори з терористами, переглядає своє ставлення до конфлікту на Донбасі. Риторика Євросоюзу щодо Росії стала більш жорсткою, але лишається все такою ж неоднозначною.

Але наприклад прем’єр Британії Девід Кемерон учора закликав країни ЄС розширити санкції проти Росії. «Ми повинні тиснути з усіма нашими партнерами, щоб сказати, що ми не можемо мати справи, як зазвичай, з країною, коли вона веде себе таким чином», — заявив Кемерон, якого цитує The Daily Mail. А ось бажання Франції продати Росії один корабель класу «Містраль» прем’єр Британії назвав «немислимим».

Чи буде це третій пакет санкцій, про який стільки говориться в ці дні? У вівторок на засіданні міністрів закордонних справ ЄС погоджено розширений пакет санкцій проти Росії. Сьогодні його буде передано до Комітету постійних представників ЄС. Міністр закордонних справ Нідерландів Франс Тіммерманс заявив, що нові санкції торкнуться цілих секторів російської економіки: оборонного, енергетичного та фінансового, повідомила Бі-Бі-Сі. Ідею збільшення тиску на Росію підтримує і глава німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмайєр. Це за його словами потрібно для того, щоб Москва «більше дистанціювалася від сепаратистських намагань в Східній Україні». Але наскільки ефективними будуть нові, розширені санкції проти Росії?

Ми звернулися до заступника директора Центра Мартенса Ролана ФРОЙДЕНШТАЙНА (Брюссель) із проханням прокоментувати розширення санкцій проти Росії і зміну риторики Заходу після збиття «Боїнгу».

— Це не розворот на 180 градусів, але це крок до більш реалістичного ставлення до Росії. Гадаю, що західні лідери усвідомили, що пан Путін бавиться в ігри зі Заходом і це слід зупинити. Він говорить одне, але за спиною робить зовсім інше. Санкції — єдиний шлях, щоб показати йому, що Захід не допустить цього.

З боку лідерів ЄС лунають різні заяви щодо посилення санкцій. Дехто каже, що це покладе кінець конфлікту на Сході України. В четвер ЄС має прийняти нові санкції. Які ваші прогнози? Чи буде це третій пакет?

— Перш за все, нам слід бути реалістами щодо пана Путіна. З тієї точки зору, це не означатиме, що санкції призведуть до негайного завершення конфлікту в Україні. Між цим немає ніякого автоматичного зв’язку. Але я гадаю, що санкції підвищать шанси щодо вирішення конфлікту на Донбасі. Інша річ — я і досі не впевнений, які саме санкції приймуть лідери ЄС в четвер. У Євросоюзі існує так звані «три групи»: східні члени ЄС — Польща, країни Балтії, до яких нещодавно долучилися Британія та Нідерланди. Вони виступають за широкі санкції, які би торкнулися секторів російської економіки. До другої групи належить Італія і, можливо, Франція та Австрія. Вони не хочуть виходити за межі санкцій проти фізичних осіб, як це було до цього. Можливо, коло фізичних осіб можна збільшити, але більше вони не хочуть. Третю групу очолює Німеччина, яка може погодитися зробити подібні кроки, до яких вдалися Сполучені Штати. Іншими словами — обкласти санкціями банківський сектор і спробувати ускладнити отримання Росією та російськими підприємствами кредитів на міжнародному ринку. Гадаю, що лідери ЄС вироблять компромісну позицію.

Досі ми багато разів чули, що ЄС ось-ось збирається ввести більш широкі санкції проти Росії — так званий «третій пакет». Але ніколи цього не було. Немає гарантії, що це трапиться і цього разу, але сподіваюся, що це таки відбудеться.

А що, по-вашому, ще має відбутися, щоб на Заході зрозуміли, що конфлікт на Донбасі вже давно перестав бути українсько-російським і став міжнародним?

— Я гадаю, що цьому вже послугувало збиття малайзійського авіалайнера. Це було майже символічним і говорить про глобальний характер цього конфлікту. Тепер жодна з країн не може сказати, що її це не стосується. Нідерланди не мають кордону з країнами Східного партнерства, оскільки вони знаходяться на Заході ЄС. Але зважаючи на цю подію, що сталася, Нідерланди переглянули свою позицію і виступають за значно потужніші санкції проти Росії. Гадаю, Захід уже усвідомив, що цей конфлікт не регіонального і не місцевого характеру.

Інша річ — поведінка сепаратистів на місці падіння літака. Вона показала, що це також конфлікт цінностей, людської гідності, свободи і людських прав, демократії та верховенства права. Всі ці речі нахабно порушувалися сепаратистами. Решта світу почувалася так, що вона стала ніби їхньою жертвою.

Штайнмайєр в інтерв’ю заявив, що санкції вже подіяли на Росію. Водночас, Москва і досі продовжує підтримувати терористів в Україні та шантажує її своїми військами на кордоні. То про яку ефективність та дію санкцій йде мова?

— Гадаю, що санкції вже вплинули на російську економіку: не прямо, а побічно. Санкції проти фізичних осіб збентежили їх та стали болючими — маю на увазі як українських, так і російських діячів. Але ефект самих санкцій на економіку Росії призвів до виходу іноземних капіталів та відстрочки вкладів. Закордонні інвестори відчули, що зараз не кращий час, аби інвестувати в Росію, оскільки майбутнє непевне. Воно непевне не тільки із-за західних санкцій і подальших обмежень. Майбутнє таке ще й тому, що Росія не реформувала свою економіку. Ми починаємо розуміти, що корупція і відсутність верховенства права — ключові елементи політичної системи, яка, як вірить пан Путін, є правильною для Росії. Це все — причини, чому іноземні інвестори виводять свої гроші звідти і це завдає болю російській економіці. Це дуже непрямий ефект цих санкцій. Але частково прямий ефект надходить від того, що Росії бракує реформ. Але це факт, що російська економіка у поганому становищі, а перспективи доволі тривожні.

Чи змінить це негайно російську поведінку? Ні, я так не думаю. Пан Путін загнав себе в кут, з якого буде дуже і дуже складно вибратися. Але нам все ще потрібно підвищити йому плату за його дії. В іншому випадку, він просто продовжить робити те, що і до цього.

Питання про санкції, зокрема, який саме ефект вони матимуть на поведінці Росії — відкрите. У середньо- та довгостроковій перспективі Росії доведеться змінитися. Але у короткій перспективі цих змін не варто очікувати і нам слід остерігатися цього...

Існує думка, що Захід також несе відповідальність за продовження цього конфлікту в Україні і, зокрема, за збиття цього літака. Чи погоджуєтеся ви з цим і чи розуміє це Захід?

— Деякі люди її розуміють. До цього, дуже багато хто надто охоче повірив Путіну, коли він казав, що немає ніякого впливу на повстанців і терористів; стверджував, що Росія не втягнута військово (у цей конфлікт. — Ред.). Як виявилося, він брехав нам в обличчя і до недавнього ми не бачили цього. Деякі люди, переважно лідери ЄС, вірили Путіну і це було великою помилкою. Інше питання — чи могла би інша частина світу і Захід, зокрема, запобігти цій катастрофі? Легкої відповіді немає. Росія настільки сповнена рішучості встановити своє євразійське бачення всередині країни та в сусідніх державах, що подібну поведінку дуже складно змінити у короткостроковій перспективі. Щоб не робив Захід — це навряд чи змінило би військову ситуацію на Сході України. Але, принаймні, нам слід намагатися робити це жорсткіше.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати