Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

RFI – Макрон був найпереконливішим

У Франції виборча кампанія стартувала теледебатами, в яких взяли участь п’ять з 11 кандидатів на посаду глави держави
21 березня, 17:41
ФОТО REUTERS

У Франції на телеканалі TF1 відбулися перші теледебати кандидатів на посаду глави держави, і тим самим розпочалася президентська кампанія. Згідно з повідомленнями ЗМІ, за дебатами п’ятьох з одинадцяти претендентів на найвищу посаду у Франції стежили 10 млн глядачів.

Як очікувалось, гостра полеміка розгорнулася між незалежним кандидатом, екс-міністром економіки, засновником руху «Вперед» Еммануелем Макроном та крайнє правою популісткою, лідером «Національного фронту» Марін Ле Пен. Згідно з опитуваннями громадської думки, на сьогодні вони йдуть голова в голову, маючи підтримку 26% виборців. Відповідно, саме ці кандидатури стають переможцями в першому турі голосування, який відбудеться 23 квітня. А ось у другому турі, який відбудеться 7 травня, опитування віддають перевагу Макрону над Ле Пен (65% проти 35%). На теледебатах Макрон і Ле Пен зіткнулися декілька разів, звинувативши один одного відповідно в проголошенні «порожніх слів» та у «брехні французькому народу».

ФОТО REUTERS

Тим часом екс-прем’єр-міністр Франсуа Фійон постав на дебатах як «поранений звір», намагаючись зміцнити підтримку на тлі розслідування щодо нелегального використання громадських коштів та виплат членам своєї родини. Оглядачі відзначають, що він виглядав спокійним і схожим на державного діяча. Фійон заявляв, що є єдиним кандидатом, який може змінити політику у Франції. Він також зізнався, що «можливо, робив помилки і має певні дефекти, але водночас і великий досвід». Тим часом два інших лівих кандидати Жан-Люк Меленшон та Бенуа Амон уникали взаємних нападок і зосередили увагу на інших кандидатах, а саме на Макроні та Ле Пен.

39-річний Макрон був наймолодшим кандидатом на сцені. Він намагався довести, що може обстоювати свою позицію. Як вважають оглядачі, йому вдалося здати президентський тест, дотримуючись власної «прагматичної платформи» і не дозволяючи обіграти себе більш досвідченому Фійону.

Добре підготувавшись до протистояння з Ле Пен, Макрон завдав кілька ударів лідерці «Національного фронту». Зокрема, під час жорсткої суперечки щодо носіння релігійного одягу він прямо звинуватив Ле Пен у брехні виборцям і намаганні розділити країну, атакуючи мусульманських громадян. Макрон також відбивався від закидів двох згаданих вище лівих суперників, які звинувачували його в обстоюванні корпоративних інтересів. Утім, як відзначають деякі оглядачі, йому не вдалося викликати захоплення аудиторії. Наполягання лідера «Вперед» на прагматичній платформі затінило його унікальність у цій кампанії — а саме молодий оптимізм. Крім того, його стиль на дебатах виглядав дещо незграбним.

Вочевидь, це проявилося в момент, коли кандидати обговорювали тему імміграції. Зокрема, захищаючи запропоновані ним щорічні квоти іноземцям на в’їзд на територію Франції, екс-прем’єр Фійон заявив, що він категорично не згоден з Еммануелем Макроном, який у Берліні привітав імміграційну політику канцлера Німеччини. А Макрон не знайшовся, що відповісти на такий закид.

Для українців, зрозуміло, були цікавими зовнішньополітичні теми, які обговорювались на цих дебатах. І в цьому аспекті цікавою є позиція саме Макрона, який заявив, що Франція здатна стати більш незалежною країною на міжнародній арені, тісно співпрацюючи з європейськими партнерами, а не зближуючись із Росією. «У Франції та США — давня спільна історія. Ми разом підтримували мир на планеті, укладаючи історичні союзи. В разі обрання я намагатимусь досягнути більшої незалежності для нашої країни, взявши на себе більше відповідальності на європейському рівні, а не зближуючись із паном Путіним»,  — наголосив лідер руху «Вперед».

Тим часом позиція іншого головного кандидата Ле Пен, партія якої отримує кошти від російських банків, є відверто пропутінською. На противагу Макрону, який є відвертим єврофілом, лідер «Національного фронту» заявила, що ЄС блокує Францію і не дає можливості для будь-якого руху. Разом з тим, як відзначили спостерігачі, в перебігу тригодинних дебатів Ле Пен не повторила своєї позиції щодо референдуму про вихід країни з ЄС. Очевидно, після поразки євроскептика Геерта Вілдерса на нещодавніх виборах у Нідерландах вона зрозуміла, що краще не порушувати цієї теми.

Підбиваючи підсумки тригодинних дебатів, Бі-Бі-Cі відзначила намір Макрона змінити традиційний політичний розкол у країні між лівими та правими, тим часом як Ле Пен пообіцяла покласти край будь-якій імміграції і виступила проти того, щоб Франція була «розмитим регіоном» в ЄС або сервільною щодо німецького канцлера Ангели Меркель. Фійон, який є другом Путіна, пообіцяв у разі обрання стати президентом «національного відродження».

Згідно з онлайн-опитуванням газети Le Figaro, саме Макрон та Фійон справили найбільш позитивне враження на французів під час теледебатів. Щоправда, при цьому із майже 45 тис. опитаних 37% віддали перевагу Фійону, а 25% — Макрону. Далі виявилися лівий політик Жан-Люк Меланшон та лідерка «Національного фронту» Марін Ле Пен — по 16%. На останньому місці — кандидат від соціалістів Бенуа Амон (5%).

Дещо інші дані у Radio France Internationale (RFI), яке відзначило, що на перших теледебатах не сталося несподіванок, а незвичний до такого роду змагань Еммануель Макрон показав спроможність протистояти атакам своїх супротивників. Кожен із кандидатів, як зазначено на сайті RFI, залишився вірним своїй позиції, власному стилю, і в цих умовах було складно визначити переможця, але, за даними опитування, саме Еммануель Макрон був визнаний найпереконливішим.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати