Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вільям ТЕЙЛОР: «Для США важливим буде те, яку політику проводитиме Зеленський щодо Донбасу, Росії, ЄС і НАТО»

23 квітня, 18:00
ФОТО REUTERS

Серед міжнародних спостерігачів на президентських виборах в Україні віце-президент Інституту Миру США Вільям ТЕЙЛОР є добре відомим багатьом українським політикам та експертам-міжнародникам. Це пояснюється просто — пан Тейлор був послом США в Україні з 2006-го до 2009 року. Зустрівшись з американським дипломатом, який брав участь як спостерігач і в першому турі голосування, «День» поцікавився його враженнями від нинішніх президентських виборів в Україні.

«ЦЕ БУВ ЗОВСІМ ІНШИЙ МАЙДАН, НА ЯКОМУ УКРАЇНЦІ СКОРИСТАЛИСЯ БЮЛЕТЕНЯМИ»

— Це моя вже третя участь як спостерігача на президентських виборах. До цього я був спостерігачем на виборах 2014 року.

За моїми спостереженнями, ці вибори були ще одними добрими виборами, вільними і переважно чесними. Українці сприйняли їх з ентузіазмом. І голос людей було почуто.

З огляду на це мені приходить на думку наступне. В Україні відбулися три Майдани: перший — 2004 року, другий — 2014 року і вчорашній — голосування бюлетенями.

І це був зовсім інший майдан, на якому українці скористалися бюлетенями і їхній голос було почуто. І це нова глава в історії України.

А що ви скажете на те, що українці обрали комедіанта-гумориста, якого дехто називає лялькою олігарха Коломойського?

— Я дуже переживаю щодо Коломойського. Однак американці не можуть критикувати будь-кого за обрання персонажа з телебачення. Ми обрали два телеперсонажі. Один — Рональд Рейган, а другий — Дональд Трамп. Тому ми можемо сказати, що США не займають позиції, щоб щось говорити про телеперсонажів.

Сказавши це, я хотів би наголосити, що буде важливим те, яких людей пан Зеленський приведе як свою команду. І тому буде цікаво побачити цих людей.

«ДО ІНАВГУРАЦІЇ ЗЕЛЕНСЬКИЙ МАЄ ОГОЛОСИТИ КАНДИДАТУРИ НА ПОСАДИ МІНІСТРА ЗАКОРДОННИХ СПРАВ, МІНІСТРА ОБОРОНИ І СЕКРЕТАРЯ РНБО»

— Дехто із західних журналістів назвав Зеленського «українським Дональдом Трампом». А що ви думаєте з цього приводу?

— Їх дуже важко порівнювати. Для США важитиме те, яку політику проводитиме Зеленський щодо Донбасу, Росії, ЄС і НАТО. А під час кампанії він висловлював проєвропейську, пронатовську, антиросійську, за дії Росії на Донбасі та антикорупційну політику, спрямовану на економічний розвиток.

І варто відзначити, що така політика не дуже відрізняється від політики Порошенка. Тому політичні цілі не виглядають дуже відмінними — важливішим є те, як їх можна досягти. Відтак особливого значення набуває те, які люди реалізовуватимуть ці цілі.

А як у США оцінюватимуть політику Зеленського, який ще не приступив до виконання обов’язків глави держави?

— Так, до інавгурації новообраного президента цілий місяць. Але протягом цього часу Зеленський має оголосити, кого він збирається призначити на посади міністра закордонних справ, міністра оборони, секретаря РНБО. Ці фігури є найважливішими для США з точки зору зовнішньої та безпекової політики. Також нам важливо знати, кого буде призначено на посади міністра економіки та Генерального прокурора.

На нещодавньому Київському безпековому форумі українські політики та експерти зазначали, що обрання нового президента в Україні означатиме нове «вікно можливостей» у використані Будапештського меморандуму, підписантами якого були США і Великобританія. Як це може бути, на вашу думку, реалізовано?

— Я думаю, що Зеленський також зазначав, що він хотів би залучення США і Великобританії до «нормандського» процесу. І про це говорив також Порошенко. На мою думку, якщо США і Великобританія приєднаються до цього процесу, це буде дуже добре.

Справді, якщо ми зможемо скористатися новою ситуацією і рухати процес уперед, щоб усунути Росію з Донбасу, і при цьому ми не повинні забувати про Крим.

«МИ ХОЧЕМО ПІДТРИМУВАТИ УКРАЇНУ, І ЦЕ ПАРТНЕРСТВО МОЖЕ БУТИ НАЙВАЖЛИВІШИМ ДЛЯ ВАШОЇ КРАЇНИ І ДЛЯ НАС»

— На даний момент (інтерв’ю записувалося в обід 22 квітня. — Авт.) президент Росії Володимир Путін ще не привітав Зеленського з перемогою. Як, ви гадаєте, потрібно сприймати цей сигнал з боку Кремля?

— Це означає, що пан Зеленський на правильному шляху, коли він проводить європейську і західну політику, коли європейці та американці піклуються про Україну, ми хочемо підтримувати Україну і це партнерство може бути найважливішим для вашої країни і для нас.

Нещодавно Курт Волкер заявив, що «США перебувають в Україні надовго». Як би ви інтерпретували ці слова?

— Я певен, що посол Волкер має на увазі те, що США мають довготерміновий інтерес у сильній, процвітаючій європейській Україні. А довготерміновий інтерес означає, що ми будемо взаємодіяти упродовж тривалого часу. А це також означає військову співпрацю, дипломатичну та економічну підтримку до тих пір, доки Росія порушує суверенітет України. Я маю на увазі також санкції.

«ЧЛЕНСТВО В НАТО БУДЕ НАЙКРАЩИМ БЕЗПЕКОВИМ ПАКТОМ ДЛЯ УКРАЇНИ»

— То чи не можна в такому разі обговорити ідею ухвалення між США та Україною безпекового пакту, подібного до того, який діє між США та Японією?

— Мабуть, безпековий пакт Україні потрібно укладати з НАТО. Більше того, вступ України до Альянсу прописано в Конституції України. І, як ви знаєте, США підтримують членство України в НАТО. І ми будемо надалі підтримувати євроатлантичні прагнення України. Але тут обидві сторони — Україна та європейські союзники повинні зробити певну роботу. І це — членство в НАТО буде найкращим безпековим пактом для України.

А якщо не йдеться про надання статусу як головного партнера — не члена НАТО, то як Україні домогтися отримання такої масштабної багатомільярдної військової допомоги, яку отримують від США Ізраїль та Єгипет?

— Це має бути політичне рішення, щоб надати певний рівень допомоги. І я думаю, США повинні надавати істотно більшу допомогу Україні, як військову, так і економічну.

Але співпраця між нашими країнами може більше активізуватися й у сфері обміну технологій, спільного виробництва озброєнь — що заважає цьому?

— Це дуже добра ідея, яку слід реалізовувати. І більше того, ніщо не заважає на цьому шляху. Ви повинні вести переговори з цього питання, виходити з пропозиціями. Українське посольство у Вашингтоні має бути активно залученим у цих переговорах і робити пропозиції. Українським дипломатам слід вести переговори в міністерстві оборони, розмовляти з Конгресом, Держдепартаментом. І ми повинні просувати це.

«США ТА ЄВРОПІ — ЗАГАЛОМ ЗАХОДУ ПОТРІБНО ПОБАЧИТИ УКРАЇНУ ОБ’ЄДНАНОЮ, А НЕ РОЗДІЛЕНОЮ»

— На завершення: що б ви сказали українцям, які підтримали президента Порошенка?

— Я думаю, що заява та обіцянка Порошенка підтримувати новообраного президента Зеленського була дуже важливою. І всім українцям важливо побачити, що екс-президент передає владу новообраному й обіцяє його підтримувати, надавати поради, пропозиції. Тому що це важливо. США та Європі — загалом Заходу потрібно побачити Україну об’єднаною, а не розділеною. І те, що екс-президент Порошенко пообіцяв підтримати нового президента Зеленського, — добрий знак.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати