Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зростання фальсифікацій і «розумне голосування»

Місцеві вибори, що відбулися у більш ніж 80 регіонах Росії цієї неділі, особливих сюрпризів не принесли
15 вересня, 19:24

Про невизнання виборів у анексованому Криму вже оголосив Євросоюз. Усі губернатори, що переобиралися від «Єдиної Росії», зокрема нещодавно призначені, зберегли свої посади вже в першому турі. Тут спрацював «фактор Фургала». З партіями т.зв. «Системної опозиції», тобто з КПРФ, ЛДПР і «Справедливою Росією», адміністрація президента Росії і керівництво Федеральних Зборів заздалегідь провели «роз’яснювальну роботу» і домовилися, що в тих регіонах, де позиції «Єдиної Росії» не надто сильні, інші думські партії сильних кандидатів у губернатори не виставляють. У вигляді компенсації вони повинні будуть отримати посади голів законодавчих зборів або сенаторів у деяких регіонах.

Незалежні ж кандидати в губернатори або не реєструвалися, або, будучи зареєстрованими, фактично були позбавлені можливості вести передвиборчу кампанію. Будучи заляканими прикладом долі хабаровського губернатора, вони вважали за краще критикувати правлячу партію та її представників суто формально, явно демонструючи, що перемагати вони не збираються. Тож результат губернаторських виборів у всіх регіонах був вирішений заздалегідь. Появи «другого Фургала» влада не допустила. Програвши в Хабаровському краї, де арешт популярного губернатора спровокував масові й довготривалі протести, з якими і місцева, і центральна влада досі не знають, як впоратися, на решті території країни Путін швидше виграв, залякавши тих зі своїх опонентів, хто, будучи пов’язаним з регіональним бізнесом, раніше ризикував всерйоз балотуватися в губернатори. Очолювана Олексієм Навальним позасистемна опозиція всерйоз вплинути на результат губернаторських виборів у жодному регіоні не розраховувала.

Що ж стосується виборів до законодавчих зборів різних рівнів, то тут якраз і мало спрацювати запропоноване Навальним і Фондом боротьби з корупцією «розумне голосування», коли всі незадоволені чинною владою повинні, організуючись через соціальні мережі, голосувати за такого кандидата, прямо не пов’язаного з «Єдиною Росією», у якого є найбільші шанси на перемогу. Борючись з «розумним голосуванням», влада розтягнула процес виборів на три дні, розширила застосування дистанційного голосування й значно обмежила можливості незалежних спостерігачів. І все ж повністю перетворити голосування на регіональних і місцевих виборах на фарс їм не вдалося. Подекуди «розумне голосування» все-таки спрацювало. Ось що каже з цього приводу директор Фонду боротьби з корупцією Іван Жданов: «Розумне голосування» не спрацювало там, де просто пишуть результати виборів зі стелі. Передусім, це такі регіони, як Татарстан, Єврейська автономна область, де вже достроково проголосували майже 50% (характерно, що в подібних повністю керованих регіонах результати губернаторів були близькими до центрально-азійських. Так, у Єврейській автономній області Ростислав Гольдштейн набрав 82,5% голосів, а на Камчатці Володимир Солодов — 80,51%. — Б.С.) Не можна назвати виборами, якщо мільйон людей проголосував до дня голосування. Ніякі тактики тут не спрацюють».

Але в інших регіонах «розумне голосування» дало певні результати, особливо на місцевих (міських і муніципальних) виборах, а також на виборах у деякі регіональні закзбори. За словами Жданова, «на «Розумному голосуванні» позначилися ті розслідування, які зробив ФБК з Новосибірська і Томська, де отруїли Олексія Навального. Я абсолютно впевнений, що в Томську такий оглушливо успішний результат «Розумного голосування» зокрема через те, що томчани розділили переживання про Олексія Навального й розділили всю цю трагедію». Це твердження, на жаль, зараз неможливо ні підтвердити, ні спростувати. Не виключено, що й без отруєння глави ФБК його прихильники отримали б у Новосибірську і Томську приблизно такі ж результати. Вплив фактора отруєння Навального «Новачком» (тобто за прямим наказом Кремля) і його більш-менш тривалої відсутності в російській політиці особисто, поки що неможливо оцінити. У той же час, як символ, він у ній все одно присутній, і отруєння тільки підвищило його символічне значення. Це, безумовно, працювало на успіх «розумного голосування». Однак у протилежному напрямку діяв той фактор, що Олексій Анатолійович не міг сам координувати дії опозиції протягом трьох днів голосування.

Але, в будь-якому випадку очевидним є успіх опозиції в низці великих міст — обласних центрів. Так, «Єдина Росія» за підсумками минулих виборів отримує в міській думі Томська лише 10 мандатів з 37, втративши там партійну більшість. За кандидатів «ЄдРа», у якого в колишній думі було 32 місця, цього разу проголосувало менше чверті жителів Томська. Також «Єдина Росія» втратила більшість і в міських законодавчих зборах Новосибірська. Відомо, що в міських зборах Томська отримали мандати глава місцевого штабу Навального Ксенія Фадєєва та її заступник Андрій Фатєєв.

Остаточно підсумки місцевих виборів у Росії ще не підбиті, але загальні висновки зробити вже можна. Нинішня виборча система, з урахуванням нещодавно прийнятих поправок, відкриває зелене світло для фальсифікацій і підтасовок і максимально звужує поле діяльності опозиції, як системної, так і, особливо, позасистемної. Якось боротися за владу вона може тепер лише у відносно великих містах — обласних центрах, де можна забезпечити хоч якусь протидію фальсифікаціям і контроль за процесом голосування. При цьому можна не сумніватися, що в Москві й Петербурзі Кремль і губернатори за всяку ціну перешкоджатимуть проходженню прихильників Навального в органи законодавчої влади. Безсумнівно, що ФБК у найближчому майбутньому зосередиться саме на обласних центрах. Влада це розуміє і намагатиметься перешкоджати зростанню впливу позасистемної опозиції у великих містах. Зараз уже очевидно, що за допомогою виборів нинішній режим змістити не можна, і позасистемній опозиції, хочеш не хочеш, доведеться вдаватися до позапарламентських методів боротьби. Один з цих методів — розслідування корупції у вищих ешелонах російської влади, вже дуже добре освоєний Навальним. Але для приходу до влади будуть потрібні й інші методи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати