Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дніпропетровські аграрії моляться на погоду і на біржу

04 липня, 00:00

Нинішнього року на Дніпропетровщині, на відміну від інших регіонів України, завдяки сприятливим погодним умовам, вирощений рекордний урожай зернових, однак зібрати його в установлені терміни і без втрат буде непросто. Про це на нараді в місцевій облдержадміністрації, обговорюючи «стратегію і тактику» збиральної кампанії, говорили провідні аграрії області і країни. «Я бачив на своєму віку багато хліба — і на цілині, і в урожайні роки на Полтавщині, — заявив Герой Соцпраці Федір Моргун. — Але такого хліба, як цього року у вас на Дніпропетровщині, я не бачив ніде!»

Підбадьорюючи губернатора Миколу Швеця, який скаржився на удари стихії в деяких районах області і вилягання хлібів, він зазначив, що дощі цього літа, за його спостереженнями, «зробили більше користі, ніж шкоди». Правда, якщо вони не припиняться найближчими днями, то жнива можуть опинитися під загрозою. Знаменитий аграрій порадив місцевим хліборобам раніше починати роздільні жнива, щоб виграти додаткові дні. Розчулений добрими порадами дніпропетровський губернатор, не відкладаючи справи в довгий ящик, тут же запропонував Федору Трохимовичу переселитися на Дніпропетровщину і гарантував йому житло і місцеву прописку.

Проте, судячи з висловлювань учасників наради, головною перешкодою при зборі нинішнього урожаю може стати не погана погода, а промахи колишнього уряду в питаннях постачання жителів села сільськогосподарською технікою. Її парк стрімко руйнується і в багатьох районах Дніпропетровщини — області не найслабкiшої і не найбіднiшої в Україні — навантаження на один комбайн становитиме 380—420 га на добу замість 150 встановлених нормою. Гостру недостачу комбайнів, за словами губернатора, область намагається покрити постачанням iз місцевих заводів за лізингом, однак «без допомоги північних областей України дніпропетровським хліборобам ніяк не обійтися».

Поправити цю плачевну ситуацію і своє фінансове становище реформовані господарства сподіваються прибутками від нового врожаю. А тому деякі керівники вже на нараді закликали колег не продавати зерно за низькими цінами і тримати їх для пшениці 3 класу на рівні 850 грн. за тонну. Про небезпеку скуповування хліба за втратними цінами, як це траплялося минулого року, коли 6 млн. тонн українського зерна пішло за кордон за ціною $50 за тонну, говорили і представники правоохоронних органів — міліції і СБУ, яких губернатор також «підключив» до жнив. Проте в нинішніх умовах для реальної оцінки становища в сільському господарстві набагато важливіші ціни на зерно нового урожаю, що складаються на ринку. За прогнозом директора Придніпровської товарної біржі Вадима Камеко, пшениця 3 класу коштуватиме 700 грн. за тонну, п’ятого і шостого — 620 і 500, жито — 500 і продовольчий ячмінь — 480, що, судячи з усього, не обіцяє особливого підвищення цін на хліб. За іншими прогнозами обласного управління сільського господарства, Дніпропетровщина збере цього року понад 2 млн. тонн зерна, з них 1,5 млн. тонн — продовольчого, що на 27% більше торішнього. Проте самі виробники зерна кажуть про те, що, якщо збір ранніх зернових через погану погоду і недостачу комбайнів продовжуватиметься понад 10-12 днів, втрати урожаю — і дуже серйозні — будуть неминучі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати