Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дотик голландця

21 листопада, 00:00
ПАН ПОСОЛ ІЗ ЗАДОВОЛЕННЯМ ВИКОНУВАВ НА ВИСТАВЦІ РОЛЬ ЕКСКУРСОВОДА / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У Центрі сучасного мистецтва «Совіарт» відкрилася виставка молодого голландського митця Рональда Кляєра.

Творчість свого співвітчизника представив глядачам посол Королівства Нідерланди в Україні Рон Келлер. Головним у роботах художника Р. Кляєра він відзначив прихильність до «традицій класичного голландського малярства, з його увагою до повсякденності, до звичайної людини. Він розповів про певну космополітичність митця, який багато мандрував, а нині мешкає з родиною в Узбекистані, побачивши в цьому характерне для голландців прагнення зближувати різні народи на основі добра й миру.

Дивлячись на сонячне малярство Рональда Кляєра (хоча сонця так мало в його рідному місті Гаазі), відчуваєш, що написаний ним куточок землі дуже пізнаваний незалежно від його географічного розташування. А його український мотив із зображеною частиною хати-мазанки перегукується з частиною азіатської юрти, в яких на перший план виступає їх населеність. Кляєр любить писати частини воріт і затишних двориків. Його залиті світлом дерев’яні споруди — всі на різних стадіях просушування, з різноманітними відтінками вохристо-блакитної гами, а легкий серпанок тіней не є пітьмою, а лише підкреслює силу всюдисущого сонця. Однак від цього малярського замилування не віє комфортабельною заспокоєністю, оскільки ми бачимо лише малий фрагмент дійсності, як тривожну таємницю невідомого великого світу, що стоїть за ним.

Широко розрекламована для туристів східна розкіш Бухари та Самарканда не вписується до світовідчуття митця. Ці міста Рональд розглядає як голландець. «Я навіть намагався писати відомі визначні пам’ятки, але не лежить у мене до них серце», — признався художник. Він, мабуть, шокує своєю середньоазіатською засмагою знайомих гаазців, коли приїжджає на батьківщину, але аж ніяк не втратив із ними взаєморозуміння. Рональд Кляєр, як і вони, не ставить перед собою немислимих і нереальних планів об’єднати Схід і Захід, а він просто живе й творить!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати