Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Франчук чи Демиденко?

22 травня, 00:00

У середу кримські депутати в черговий раз фактично відправили у відставку прем'єра Аркадія Демиденка й запропонували Президентові на узгодження Анатолія Франчука. Скасувавши відповідно з указом Леоніда Кучми свої незаконні кадрові постанови щодо голови виконавчої влади Верховна Рада ухвалила рішення "з додержанням процедури". У новій постанові написано: "вважати доцільним подальше перебування на посаді Голови Радміну Аркадія Демиденка" й тому - "звернутися до Президента України з проханням про узгодження звільнення з посади Аркадія Демиденка". "Ми просто висловили свою позицію, - зазначив журналістам спікер Анатолій Гриценко. - Якщо Президент не дасть згоди на відставку, це принесе стабільність, так як ніхто з депутатів не ставитиме питання в найближчі 6 місяців. Якщо ж президент узгодить відставку, то це теж якась стабільність: буде зрозуміло, що питання вирішене. Президент зараз має визначитися остаточно". При цьому спікер Гриценко категорично не погодився з кореспондентом "Дня", котрий припустив, що Верховна Рада вирішила перекласти відповідальність на Президента, примушуючи його "визначитися остаточно". Проте Гриценко заявив, що після рішення Леоніда Кучми все стане ясно. Нелогічність, ухильність та маневри спікера пов'язані певне з тим, що в парламенті сталася тактична "змичка" двох угрупувань, що воюють між собою. Проросійська опозиція вже діє в повному складі, бо сім її активістів, позбавлених парламентом повноважень, повернулися до залу з Указом Президента, що відмінив незаконне рішення. І якщо б спікеру вдалося уникнути питання про прем'єра, неминуче постало б питання про відставку самого спікера. Втім, це ще попереду. Оскільки в теперішніх іграх у торг пішли місця кримськотатарської фракції курултаю в президії. А це вже небезпечно. Неважко передбачити: при ініціюванні опозицією питання про недовіру Анатолію Гриценку ????(після рішення долі прем'єра) кримські татари навряд чи вважатимуть себе морально зобов'язаними підтримати спікера. У сьогоднішніх голосуваннях з питання щодо прем'єра вони участі не брали - таким було рішення меджлісу.

Отже: обидва кримських клани, що намагалися навперемінно з серпня 1996 року зняти Аркадія Демиденка, уклали тимчасову спілку й поставили на Анатолія Франчука. Сам Франчук при підготовці питання ходив у Верховну Раду Криму як на роботу, прийнявши на себе фактичне управління процесом. Із трибуни парламенту пролунали заяви депутатів, котрі свідчать про те, що навіть картки знаходилися в руках Анатолія Романовича. У кулуарах пролунали чутки, що Франчук узагалі вже місяця півтора зовсім і не сват... На хід справи це не вплинуло, і Леонід Кучма як і раніше в скрутному становищі. У Криму точиться безпрецедентна боротьба не на життя, а на смерть. І це зовсім не фігурально, якщо врахувати трагічну долю вбитого днями голови фонду майна Олексія Головизіна.

"Певні сили передусім намагаються повністю паралізувати виконавчу владу в Криму", - так прокоментував останні події прем'єр Аркадій Демиденко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати