Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Катастрофа... скасовується

Японія надасть кредит для реконструкції Бортницької станції аерації на 40 років під 0,1% річних. Це будуть перші ремонтні роботи на станції з 1965 року...
06 червня, 12:24

До кінця року Україна планує завершити переговори з Японією щодо надання кредиту для реконструкції Бортницької станції аерації. Японська сторона готова надати кредит у 10 мільярдів гривень на 40 років під 0,01% річних. Крім цього, протягом перших десяти років триватиме пільговий період і виплати за кредитами не здійснюватимуться. За таких умов Україна повинна буде забезпечити лише 350 мільйонів гривень фінансування. Про це заявив під час брифінгу міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман. За словами віце-прем’єра, цей кредит — технічна допомога Україні у вирішенні екологічної проблеми.

Розпочати роботи планують уже до 1 вересня. За проектом, реконструкція триватиме близько восьми років, але за належного фінансування позбутися неприємного запаху на станції можна буде вже за два-три роки. В першу чергу реконструюють Перший блок, де побудують завод з переробки мулу.

Володимир БРАЖНИК, начальник Бортницької станції аерації:

— Цей кредит для нас надзвичайно вигідний, особливо якщо порівняти його умови з тими, що пропонують вітчизняні банки. Станція працює з 1965 року, — це вже понад сорок років. Усі її потужності зношені вже до неможливості. За цей час не проводилося жодних робіт. Проект реконструкції почали розглядати ще 2000 року. Цей проект, який ми розглядаємо зараз, уже четвертий за рахунком. Проекти є, але роботи не ведуться. Нас ніхто не фінансує. Влада багато обіцяла, але досі грошей не виділяла.

Я вважаю, що японці взялися за це, бо в них особливе ставлення до екологічних проблем. Вони бачать, в якому стані сьогодні очисні споруди, і розуміють, що ми на межі катастрофи. Таким чином, вони допомагають не просто станції, а взагалі Україні, яка стає на шлях європейського розвитку і сама з часом дійде до розуміння необхідності роботи з екологічними проблемами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати