Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ліки не винні

В Україні виробляється трамадолу майже у 22 рази більше, ніж потрібно
17 лютого, 00:00

Так уже склалося, що ми самі собі створюємо проблеми. Одні люди не витримують сучасного ритму життя, другі навпаки весь час прагнуть життя наздогнати. А треті легко знаходять ще сотні причин для того, щоб спробувати про все забути і просто «відірватися». Для цього не обов’язково шукати наркотичну дозу десь у завулках чи на дискотеках. Можна просто піти в... аптеку.

Сьогодні сильнодіючий одурманюючий ефект можуть дати звичайні ліки. Одним із найпопулярніших таких лікарських засобів є трамадол. Він належить до анальгетиків центральної дії і застосовується як знеболювальне в хірургії, онкології, акушерстві, стоматології тощо. За невеликий проміжок часу трамадол робить людину залежною. Хоча згідно з законодавством в аптеках він має продаватися лише за рецептами, у реальному житті, завдяки певним грошовим сумам, дуже часто трапляються винятки.

В Україні потреба в трамадолі становить 4 мільйони капсул. А от за даними Міністерства охорони здоров’я в нас вироблено аж близько 90 мільйонів, а спожито лише 1,5 мільйона капсул. Тож в МОЗ вже підготували проекти змін до нормативних актів. В них, зокрема, йдеться про додаткові підстави для анулювання ліцензій на виробництво та реалізацію трамадолу, а також про встановлення контролю за дотриманням квот на виробництво та імпортування на територію України цих ліків.

Що стосується незаконного обігу препарату в аптечній мережі, то він за даними МОЗ та МВС України становить близько 12% від усього об’єму незаконного обігу трамадолу. Якби трамадол прирівняли до наркотиків, він не зміг би надходити в усі аптеки, як раніше, а надходив би лише в аптеки при лікарнях. До того ж отримували б трамадол лише люди, які найбільш його потребують (онкохворі, пацієнти з важкими травмами тощо), і лише під пильним наглядом лікаря і медсестри, що відповідають за них. Тоді жоден підліток не зміг би купити цей одурманюючий препарат. Але чомусь МОЗ не робить.

«Сам трамадол — мертва річ, — сказав кореспондентові «Дня» головний нарколог МОЗ України Анатолій Вієвський. — Він нічого не робить, не кидається на людей. Ліки не винні. Проблема в людях. Використовуючи трамадол, вони можуть доводити себе практично до соціально небезпечних форм поведінки, а можуть цього і не робити. Наприклад, якщо говорити про онкохворих, то про які соціально небезпечні вчинки може йти мова? Проблема не в тому, що цей препарат викликає якісь побічні дії, а в тому, що він має незаконний обіг».

Серед зареєстрованих 14 вітчизняних виробників трамадолу фактично виробляють його тільки дев’ять. Інші просто мають ліцензії і реалізовують імпортований товар. Також зараз в Україні існує й багато інших обезболюючих препаратів, з’являються нові ліки, які спокійно можуть замінити трамадол. Навіть якщо трамадол зняли б з виробництва, немає гарантії, що одразу ж після нього з’явиться інший такий же «модний» препарат.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати