Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лист як предмет розкоші

З понеділка подорожчають універсальні поштові послуги
19 січня, 00:00

Тепер, щоб переслати у межах України лист вагою до 20 грамiв, необхідно буде заплатити не 30 копійок, як раніше, а 40. Порадувати близьких і знайомих, які проживають в Україні, посилкою до 10 кг буде можливо лише доплативши за кожний кілограм 20 копійок. Лист до Росії чи до іншої країни близького зарубіжжя також подорожчає — вдвічі. Дирекція «Укрпошти» мотивує зміни цінової політики тим, що останнім часом надання універсальних поштових послуг стало для них збитковим, оскільки з 2001 року набрали чинності нові міжнародні норми проведення розрахунків між країнами — членами Всесвітнього поштового союзу за здійснення обміну кореспонденцією. Відповідно витрати на ці послуги в Україні збільшилися на 5,5 мільйона гривень. Крім цього, згідно з постановою уряду країни, цього року повинні підвищитися середні заробітні плати працівникам пошти, що неможливо здійснити без залучення додаткових фінансових коштів.

Безумовно, вітчизняним листоношам буває несолодко — адже для того, щоб доставити адресату кореспонденцію, вони щодня «намотують» близько десятка кілометрів з п’ятикілограмовими сумками листів і газет у руках. І робочий день у них розпочинається набагато раніше, ніж у інших — о шостій годині, оскільки перед тим, як доставити кореспонденцію за адресою, її треба ще розвантажити і розсортувати. Адже незважаючи на технічний прогрес, що торкнувся і поштової сфери, сортувальних машин в Україні, а особливо у сільській місцевості, ще дуже мало, втім, як і комп’ютерів, та іншої необхідної техніки. «Ми хочемо здорової конкуренції, а щоб вона виникла, необхідно надавати клієнту відповідний рівень і багатий перелік послуг», — заявляє дирекція «Укрпошти». Треба відзначити, що плани у них справді наполеонівські. Наприклад, популяризація таких послуг, як можливість використання кредитних карток при оплаті поштових послуг і комунальних платежів, проекти «Ліки на замовлення» та «Тютюн поштою», які на сьогоднішній день є лише пілотними проектами.

Однак підвищення цін не радує споживачів послуг. Більше того, у своєму листі до редакції Ігор Смушков з упевненістю заявляє, що реформи розійшлися з тими, заради кого, власне, вони й затівалися. На його думку, листи із засобу масової комунікації перетворилися на предмет недозволеної розкоші. «Укрпошта» для народу перетворилася на «Укрпошту» для заможної його частини, і, крім цього, Ігор Миколайович вважає, що за підвищенням цін не поліпшиться якість послуг.

На думку професора Національного університету ім. Т. Шевченка Василя Яременка, який нині перебуває на заслуженому відпочинку, підвищення тарифів на відправлення листів є нічим іншим, як «свавіллям» з боку найбільшого поштового підприємства країни. Професор вважає, що збільшення вартості поштових відправлень, безсумнівно, знизить кількість тих, хто звик спілкуватися за допомогою листів. «Мою пенсію не можна назвати маленькою. Проте я став писати листи «оглядаючись» на фінансові витрати. А такий популярний у молоді спосіб спілкування через Інтернет ніколи не стане для людей старшого вiку звичним, адже багато представників їхнього покоління взагалі не знають, що це таке», — говорить В. Яременко. Щоправда, у той же час студентка університету ім. Драгоманова Людмила Чумак вважає, що в українських громадян виробився певний імунітет, і тому збільшення вартості поштових відправлень жодним чином не вплине на кількість листів, що відправляються. У той же час статистика «Укрпошти» свідчить, що у середньому на одного жителя України припадає на рік тільки 6 листів, при тому, що 70% з них становить кореспонденція від юридичних, а не від фізичних осіб. Зменшення кількості кореспонденції, на думку працівників «Укрпошти», пов’язане не з відсутністю грошей у населення, а із загальносвітовою тенденцією: класичні листи не вписуються у контекст загальної технологізації і здають позиції перед іншими засобами комунікації — Інтернетом та телефоном.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати