Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мацуєв і Ко — небажані гості

У Києві скасували концерт одного з підписантів колективного листа на підтримку дій Путіна в Криму
14 березня, 12:07
ФОТО RU.WIKIPEDIA.ORG

Нагадаємо, Денис Мацуєв мав виступати в нашій столиці 27 березня в залі  Національної опери, але на цю дату керівництво театру поставило в репертуар балет «Жізель», відмовивши в оренді компанії «Інтер-класік», яка організовувала гастролі російського піаніста. До речі, вчора, коли «День» зателефонував до фірми поширення квитків (їх ціна коливалася від 250 до 3500 гривень), то менеджер «Інтер-класік» продовжувала стверджувати, що «концерт Д. Мацуєва в Києві відбудеться». Більше того, наполегливо рекомендувала придбати квитки на ювілейний виступ Володимира Співакова і його  ансамблю «Виртуозы Москвы», яке перенесли на 19 червня (маестро Співаков теж один із сотні підписантів, де свої «автографи» накреслили: художній керівник МХТ ім. А. П. Чехова Олег Табаков,  президент Російської академії мистецтв Зураб Церетелі президент ДМОМ ім. О.Пушкіна Ірина Антонова, актори Олексій Баталов, Сергій Безруков та інші).

Чи свідчить це про те, що політику нашого гастрольного ринку буде переглянуто?

— Промоутери, які займаються гастролями по нашій країні зірок і колективів будь-якого рівня, вже зустрічалися. Для того, щоб швидко прийняти рішення запрошувати зарубіжних артистів не через Росію (як було раніше), а самостійно — не проблема, але є один практичний момент, — вважає Ольга СТЕЛЬМАШЕВСЬКА, директор PR-компанії «Дель Арте». — Річ у тім, що зірки рівня Мадонни, «Скорпіонс» або ін., плануючи свій зарубіжний тур, кажуть, що Україна сама по собі для них цікава, треба щоб вона входила до загальної географії гастролей  Східною Європою (від Польщі і Білорусі — до Росії). Вони дуже ретельно планують концерти, щоб охопити більше міст. Від цього залежить гонорар, витрати на пересування та ін. Такий підхід зручний для промоутерів, і це суто практичне і економічне питання. Я вважаю, що все ламати не потрібно. За останні роки українськими компаніями напрацьовано величезний багаж. Наших промоутерів добре знають західні партнери  і вони часто працюють без російських посередників.

У зв’язку з інформаційною війною, розв’язаною російськими ЗМІ, підключенням «важкої артилерії» в особі відомих діячів культури і мистецтва, можна піти на крайні заходи і відмовитися від гастролерів з Росії, що підтримали військову агресію проти Криму і України. Думаю, що наші промоутери, враховуючи суспільний резонанс, можуть виступити з такою пропозицією, але це рішення обов’язково має бути підтримане великими телеканалами і кінокомпаніями.  Наразі люди, що займаються гастрольною діяльністю, терплять колосальні збитки через перенесення або скасування концертів і вистав.

Найлегше відмовитися від концертів Бабкіної, Кобзона, Валерії й ін. «підписантів» (ці артисти не збирають залів або проводять дотаційні виступи за запрошеннями). Вони  нецікаві більшій частині українців!

Сьогодні у нас всіх головне завдання — захистити суверенність країни, а «натури, що йдуть» (як російська попса) хай забудуть про повні зали в Україні. Їх «громадянська позиція» — вірнопідданська одній людині — В. Путіну. Життя нас розсудить! У Росії є здорові сили, які не бояться сказати: «Ні!» агресивній політиці РФ щодо України. А нам важливо об’єднатися, і на якийсь час заморозити гастролі тих артистів, хто виявив себе як недружній сусід. Не запрошувати їх у серіали і на зйомки фільмів.  Це величезні гроші і на такий крок потрібно мати сміливість наважитись. Глядачі голосують тим, що купують або не купують квитки.

Але є й альтернативний список російських діячів мистецтва, які виступають на підтримку України і проти окупаційних дій Кремля! Це Лія Ахеджакова, Олег Басилашвілі, Армен Джигарханян, Ельдар Рязанов, Юрій Шевчук, Борис Гребенщиков, Сергій Юрський, Андрій Макаревич, Валентин Гафт, Андрій Мягков, Михайло Жванецький, Сергій Гармаш, Марк Захаров, Олена Яковлєва, Галина Волчек, Андрій Кончаловський, Володимир Гостюхін, Федір Добронравов, Леонід Бронєвой, Олександра Яковлєва, Олександр Балуєв, Юрій Стоянов, Станіслав Садальський, Олександр Розенбаум, Данило Гранін, Марат Башаров, Сергій Маковецький, Дмитро Харатьян, Михайло Кокшенов, Еманнуїл Віторган, Леонід Куравльов, Наталія Фатєєва, Борис Акунін.

КОМЕНТАР

Президент Національної академії мистецтв України Андрій ЧЕБИКІН звернувся  до свого колеги Зураба Церетелі:

«Цим листом, ви як Президент Російської академії мистецтв, власне, підтримали оголошення війни Україні, українському народові, з яким нерозривно пов’язана діяльність працівників культури і мистецтв України. Знаю, що не всі творчі діячі Росії підтримують агресію проти України, упевнений, що це не є позиція всіх членів академії мистецтв Росії. Можливо, ви не інформовані про те, що відбувається в Україні. Якщо ваша позиція залишиться незмінною найближчим часом, я залишаю за собою право вийти з числа почесних членів Російської академії мистецтв, чим я дуже дорожу».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати