Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Мазутна міна» оживає...

Екологи стверджують, що вже в березні Південний берег Криму вкриють нафтові плями
12 лютого, 00:00

Нафтопродукти, що залишилися на дні Чорного моря після аварії танкерів у Керченській протоці, гарантовано спливуть і будуть викинуті на кримський берег вже в березні, — про це на прес-конференції в Сімферополі заявив голова Кримської республіканської Асоціації «Экология и мир» Віктор Тарасенко. Такого висновку кримські екологи дійшли внаслідок тривалого моніторингу «поведінки» нафтопродуктів на дні моря під час потеплінь. За даними екологів, виявлено «цілі колонії мертвих «нафторайдужних» медуз і кілька десятків трупів бакланів». Як стверджує еколог, нафтопродукти почнуть спливати з дня моря при температурі води +10 градусів. У березні—квітні почнеться спливання легких фракцій, мазуту й усього того, що потрапило на дно під час корабельної аварії 11 листопада 2007 року, — зазначає Віктор Тарасенко. Він заявляє, що наразі не можна точно визначити, куди будуть викинуті нові плями нафти, але є велика ймовірність того, що від них постраждає саме південний берег півострова. Він припустив можливість того, що плями нафти встигнуть сплисти ще раніше — під час «лютневих вікон». Упевненості екологам додає й той факт, що днями бійцям МНС Криму знову довелося взятися за лопати — в Ленінському районі Криму почалися викиди нафти на берег. Як повідомляє ГУ МНС України в Криму, 6 лютого на території від мису Такіль до Аршинцевської коси на березі спостерігалося забруднення у вигляді промаслених морських водоростей і забруднення берегової смуги нафтопродуктами. Лінія забруднення переривиста, плями в діаметрі — до 10 сантиметрів. Основні скупчення спостерігаються в кутових частинах бухти. Це тим більше сумно, бо лише напередодні тут було зібрано близько 4,5 тонни суміші нафтопродуктів iз піском. А як вже повідомляв «День», досі в порту Керчі зберігається 5,5 тисячі тонн такої суміші, хоча Росія обіцяла забрати це добро й утилізувати його на своїй території.

Кримські екологи також наголошують, що катастрофа суден в Керченській протоці 11 листопада 2007 року не викликала адекватної реакції з боку влади Росії, України та Криму в тому числі, і регіон може знову стикнутися з забрудненням моря. «Є побоювання, що з активізацією ве сняних штормів ми стикнемося з тією ж ситуацією, яка сталася восени минулого року, ще не один раз. Адже контрабандна перевалка нафтопродуктів з борта на борт у Керченській протоці триває й досі, і вона здатна викликати такі ж наслідки», — повідомляє Віктор Тарасенко. — Бізнес Росії й України не думає про курорти й екологію Криму». Несумлінне дотримання правил перевезень має місце, як і раніше. Так, днями близько 400 кілограмів нафтопродуктів знову потрапило до акваторії Чорного моря з судна «Капитан Измаил», яке сіло на мілину в протоці.

Водночас кримські екологи звинувачують владу республіки в замовчуванні проблеми забруднення нафтопродуктами Чорного моря. Беручи до уваги відсутність бюджетних коштів для боротьби з екологічною катастрофою, голова Кримської республіканської Асоціації «Экология и мир» Віктор Тарасенко порадив чиновникам використати для очищення узбережжя волонтерів. «Влада може мобілізувати додаткові ресурси. За хорошого ставлення люди можуть і на волонтерських засадах попрацювати, і кримська та Національна академії наук можуть допомогти», — заявив Віктор Тара сенко на прес-конференції в Сімферополі. За словами еколога, вже сьогодні, коли 7—8 кілометрів узбережжя в Ленінському районі забруднено тоннами суміші водоростей та нафтопродуктів, наслідки катастрофи починають проявлятися. «Незважаючи на те, що проблема забруднення має загальноукраїнський характер, зараз із нею борються місцеві рятівники та жителі», — зазначає Віктор Тарасенко. За його словами, необхідно постійно займатися моніторингом ситуації та боротися з нафтовими плямами за допомогою біосорбентів та інших засобів. «Ми готуємо звернення до Кабінету Міністрів, Президента Віктора Ющенка про те, щоб привернути до цієї проблеми увагу керівників країни».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати