Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тарасюк пішов. І хто тепер...

01 лютого, 00:00
В.О. МІНІСТРА ЗАКОРДОННИХ СПРАВ ВОЛОДИМИР ОГРИЗКО ЗАЯВЛЯЄ, ЩО НЕ БУДЕ ЗМІНЮВАТИ ПОЧИНАНЬ ТАРАСЮКА / ФОТО ЛЕОНІДА БАККА / «День»

Ця відставка була очікуваною, але все одно якось раптово Тарасюк викинув свій білий прапор. «Йду тому, що втомився від судів, не можу перенести того, що через політичні ігри блокуються рахунки МЗС і співробітники не отримують зарплату», — пояснив свою капітуляцію Борис Іванович. Були, звичайно, й інші причини...

На 6 лютого призначені київські переговори в рамках трійки ЄС — Україна. На порядку денному підписання дуже важливого документа — нового Посиленого договору з Євросоюзом. Документ передбачає створення зони вільної торгівлі після вступу України у СОТ. Але через плутанину в МЗС у Київ відмовився їхати Верховний представник ЄС Хавьер Солана.

13 лютого Тарасюка чекав повторний суд, який повинен був вирішити: міністр він чи ні. А у свідки запрошували самого Президента! Додайте до цього «дрібні капості» уряду: то не дадуть літак для візиту в Алжир, то затримають зарплату ні в чому не винним співробітникам МЗС. Не дивно, що Тарасюк здався. Втомився боротися. Не захотів більше бути розмінною монетою між Секретаріатом і Кабміном. До того ж страждав міжнародний імідж України, що було особливо неприємно для патріота, рухівця, досвідченого дипломата Тарасюка.

Ймовірно, такого ярого прихильника євроатлантичної інтеграції в українському МЗС уже не буде. Наступний міністр, швидше за все, буде компромісною фігурою. Частіше за все звучить прізвище заступника глави Секретаріату Президента Олександра Чалого, прихильника нейтрального статусу України. Він — безумовний фаворит. За словами нардепа Михайла Чечетова, Партія регіонів може ще підтримати кандидатури колишнього міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, колишнього посла України в Австрії Володимира Єльченка й представника України при Європейському Союзі Романа Шпека. «У Партії регіонів лавка запасних довга, але «право першої ночі» в представленні кандидатури на посаду міністра закордонних справ за Президентом. Ми все узгодимо. Упевнений, що «холостого пострілу» не буде, оскільки це нанесе удар не тільки авторитету Президента, але й України», — заявив Михайло Чечетов.

Сам екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк кандидатами на міністерський портфель вважає три особи: Олександра Чалого, Костянтина Грищенка й Володимира Огризка. Деякі експерти називають ще Арсенія Яценюка. Хоч це маловірогідно, швидше за все, наступник Тарасюка буде досвідченим дипломатом. Проте нині всі ці прогнози нагадують ворожіння на кавовій гущі. Адже в українській політиці можливе все. Скажімо, хто міг передбачити, що міністром надзвичайних ситуацій стане Нестор Шуфрич? І ось став, і до того ж непогано себе відчуває в цій якості. Більш того, тепер він завжди тримає при собі Конституцію, нарікаючи на те, що «у цьому бардаці тепер її доводиться носити завжди».

ДО РЕЧІ

Представників ЄС буде зустрічати Огризко. Віктор Янукович хоч у чомусь погодився з Віктором Ющенком. Виконуючим обов’язки міністра закордонних справ став Володимир Огризко. Учора був його дебют на засіданні Кабміну. «Сьогодні надійшов лист від Президента щодо узгодження кандидатури пана Володимира Огризка на посаду виконуючого обов’язки міністра закордонних справ. Я вважаю, що фактично він уже біля місяця виконує обов’язки, і ми підтримаємо цю пропозицію», — заявив Віктор Янукович.

Тепер вирішилося питання, хто буде зустрічати представників ЄС 6 лютого.

КОМЕНТАР

Ми спитали: «Хто з нинішніх претендентів на посаду міністра закордонних справ (Олександр Чалий, Костянтин Грищенко чи Володимир Огризко) зможе найбільш ефективно реалізувати євроатлантичний курс Ющенка?»

Олександр СУШКО, директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України:

— Якщо говорити саме про євроатлантичний компонент і власне стійкість позицій у питанні членства в НАТО, то з названих людей таким був би Огризко. Інші кандидати висловлювали в тій чи іншій мірі скепсис стосовно євроатлантичного курсу та членства в НАТО, тому вони можуть відкласти це питання у довгу скриню, залишивши його лише на рівні риторики. Але хто б з них не став міністром, він опиниться у непростій ситуації, коли, враховуючи реалії, доведеться балансувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати