Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У населення заберуть «зайві» долари

Українцям запропонують купити валютні державні облігації
20 червня, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У парламенті зареєстрували законопроект, який дає уряду право випускати казначейські зобов’язання в валюті. Дохід і погашення таких паперів також допускають у валюті. Емітентом паперів є Міністерство фінансів за дорученням Кабінету Міністрів. Тож після ухвалення цього документа Міністерству фінансів розв’яжуть руки в питанні випуску для населення валютних облігацій внутрішньої державної позики.

Поданий до парламенту законопроект пропонує доповнити Закон «Про цінні папери та фондовий ринок» пунктом про те, що казначейські зобов’язання (ці держпапери розповсюджуються серед фізичних осіб) можуть номінуватися в іноземній валюті. У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що його ухвалення дасть змогу залучати кошти населення в економіку Україну, тож вартість валютних позик позитивно вплине на платіжний баланс. В умовах хронічної проблеми з від’ємним платіжним балансом (перевищення імпорту над експортом) і за відсутності надійних джерел надходження валютних позик в країну валютні облігації для народу зможуть одночасно вирішити ці дві проблеми.

Тож уряд націлився на валютні заощадження українців, які сьогодні надійно сховано під матрацами. За підрахунками експертів, сума такого валютного «запасу» вимірюється 20 мільярдами доларів! Як позначиться урядова ініціатива на фінансовому ринку і яка ймовірність того, що населення «клюне» на державний інструмент збереження валютних заощаджень? Про це «День» запитав експертів.

КОМЕНТАРI

Віктор СУСЛОВ, екс-міністр економіки України:

— Це викликає двоїсте відчуття, як у анекдоті про тещу, коли вона падає на автомобілі зятя у прірву. З одного боку, рішення про випуск ОВДП у валюті — це сигнал того, що є ризик девальваційних очікувань, які, схоже, поділяє уряд і Мінфін. Із другого — є інше, позитивне, відчуття: уряд вирішив потурбуватися про збереження валютних заощаджень українців. І це дієвий механізм, навіть у випадку девальвації національної валюти. Однак, на мій погляд, будь-які дії, що підкреслюють недовіру до національної валюти, — неправильні. А випуск ОВДП в іноземній валюті буде саме таким кроком.

Олександр ОХРІМЕНКО, президент Українського аналітичного центру:

— На фінансовому ринку взагалі ніяк не позначиться. Навіть якщо облігації надрукують, висока ймовірність того, що населення не купуватиме їх. Чому? Населення вже має зрозумілий і надійний інструмент зберігання накопичень — банківські депозити. Що цікавить людину? Прийшов, сів за стіл, оформив вклад, поставив підпис, прийшов у касу й отримав свої відсотки. Пересічний українець не знає й не розуміє, як працювати з валютними облігаціями, це територія фахівців і банків. Із фінансовими паперами мають працювати банки. На мою думку, уряду треба іти іншим шляхом: змінити норматив розрахунку чистої валютної позиції для банків. Сьогодні банки можуть купити на ринку валюти (зокрема й валютних державних облігацій) не більш як 5% від суми свого капіталу. Якщо підвищувати цю ставку до 10 — 20%, то банки збільшать обсяги купівлі валютних ОВДП удвічі чи втричі. І не треба проводити серед населення жодних масштабних роз’яснювальних кампаній чи розвішувати плакати про те, що таке валютні облігації державної позики.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати