Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ви лікуєте душі й доносите смисли»

У Прилуках — Дні «Дня»
23 лютого, 19:14

«Це масштабна подія для нас», «ми відчуваємо себе живою частиною великої України», «ви лікуєте душі і доносите смисли»... З такими настроями, захопленням і великим задоволенням мешканці міста зустріли відкриття фотовиставки «Дня» в Прилуцькому міському будинку культури. Попри дощову і прохолодну погоду зранку більше сотні людей прийшли не просто подивитися і долучитися до прекрасного, а й згадати, чим жила Україна за минулий рік, і головне — проаналізувати. І вже під час відкриття фотовиставки вийшло сонечко. Прекрасний день.

«Для нас це свято — свято історії, яке подарувала прилучанам газета «День». Мандруючи містами України 17 років, вона дарує нам моменти, які творять історію, показують наше життя зсередини, і ми дуже раді, що ця виставка потрапила і до нашого міста, — заявила заступник міського голови з гуманітарних питань Тетяна ФЕСЕНКО під час відкриття фотовиставки. — Міська влада і всі прилучани дуже вдячні редакції газети за унікальну можливість долучитися разом з усією Україною до такої чудової виставки. Я думаю, що до 12 березня кожен, хто побуває у виставковій залі, отримає не просто естетичне задоволення (адже фотографія — це один з унікальних жанрів зображувального мистецтва), а і матиме можливість відчути особливий момент, який іноді навіть важко передати словом чи відобразити пензлем. Сьогодні на нас дивляться прості українці — звичайні хлопці, юнаки і дівчата, дорослі чоловіки і жінки, які своєю щоденною працею і почуттями творять нашу історію для того, щоб наші нащадки знали, чим жила Україна, що їй боліло. І мали цей урок історії щодня. Я закликаю наших прилучан долучитися до конкурсу фото, бути передплатниками газети «День», бо це унікальна газета, яка тримає нас всіх на пульсі життя».

А ще Тетяна Фесенко висловила бажання, щоб «День» присвятив один із «Маршрутів №1» місту Прилуки, бо воно на це заслуговує. Дійсно, прекрасне місто, яке дихає тисячолітньою історією — з часів Київської Русі (Переяславське князівство, пам’ятаєте?). Місцеві дуже пишаються цим, хоча в приватних розмовах підкреслюють, що проросійських настроїв тут достатньо (Російська імперія, Радянський Союз, ну і політики часів незалежності постаралися), і хоч вони в меншості, але, наприклад, колишні регіонали «голову піднімають». Принаймні такі спроби є. Але патріотів, власне, справжніх українців, більше, і в цьому позитив і оптимізм. Тож якщо у місті знайдуться партнери, готові підтримати втілення ініціативи пані Фесенко, «День» з охотою її втілить.   

Актуальним є висловлювання головного редактора «Дня», яка завжди підкреслює: «Провінція — поняття не географічне». На цю тему спілкуємося з директором Прилуцького міського будинку культури, головою ГО «Творче об’єднання «ART-тема» Артемом АНІЩЕНКОМ. Він розповідає, що місто намагається жити активним культурним життям. За словами Аніщенка, він ще за сумісництвом і покликом серця є директором кількох фестивалів. «Наприклад, наш найбільший проект — це Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «МРІЙ-ДІМ», завдяки якому про Прилуки дізналися не тільки в Україні, а й за кордоном — у Польщі, Грузії. Таким чином ми намагаємося відповідати сучасним тенденціям у культурі, не відставати від великих міст. І дійсно, провінція може бути в головах, а не в географії», — переконаний наш співбесідник.

Дуже важливо, коли ініціативам і проектам «Дня» є кроки назустріч. Тим більше, в таких невеликих містах, хоча ми постійно підкреслюємо в газеті — в таких «малих Великих» містах. Партнером Днів «Дня» в Прилуках виступила компанія «Бритіш Американ Тобакко Україна». У рамках акції «Подаруй Бібліотеку «Дня» рідній школі» Благодійний фонд сприяння ініціативам газети «День» в партнерстві з компанією передали наші видання 16 навчальним закладам та шести бібліотекам міста і забезпечили їх та прилуцькі підприємства і ЗМІ передплатою на газету! 

«Для нас честь і задоволення бути партнером такого поважного і потрібного заходу, — наголосив під час презентації начальник відділу по роботі з державними органами компанії «Бритіш Американ Тобакко Україна» Юрій Рилач. — Це найбільш авторитетна і глибоко аналітична газета, яка незважаючи на усі труднощі, з якими ми стикаємося зараз, приділяює увагу і сили таким проектам». Юрій розповів «Дню», що познайомився з газетою, ще коли був студентом: «Аналітичної преси тоді як такої не було. Наприклад я пам’ятаю статті академіка, філософа Сергія Кримського, які були дуже цікаво читати. І, звичайно, потім, коли у вас почалися книжкові проекти, я завжди з ними із задоволенням ознайомлювався».  

А ми повертаємося до спілкування з Артемом Аніщенком, який ділиться враженнями від фотовиставки. «Однозначно я побачив різноманітну Україну, її історію — з нашаруванням сучасності (культури, політики...), — каже директор Прилуцького МБК. — Мені до душі припало, що виставка різножанрова. Одні роботи беруть тебе за душу, вони тримають, повністю захоплюють, як наприклад фото під назвою «Наодинці з другом», а інші... Звичайно, багато фото на тему війни, і вони не можуть не чіпляти за живе. Сподобалися і інші фото — життєві, дотепні, смішні, з гарним, тонким почуттям гумору. Наприклад, «Княгиня моторолера» — це ж поєднання традицій і сучасних технологій. До речі, найбільше мені сподобалася робота «Розбудова» — дуже символічна. Фотовиставка «Дня» не може залишити байдужою будь-кого, кожен знайде для себе тему — ту чи іншу роботу, яка припаде йому до душі. Я бачу, наскільки ваша фотовиставка захоплює прилучан, змушує задуматися, навіть ще під час монтування наші співробітники цікавилися, аналізували, обговорювали її між собою. Ви робите велику просвітницьку роботу, і люди це оцінюють».

Нагадаємо, що вперше «десант» «Дня» побував в Прилуках ще 13 років тому. Редактор культурологічного часопису «Прилуки. Фортеця» Ігор Павлюченко демонструє нам першу книгу з Бібліотеки «Дня» — «Україна Incognita» з датою 13.05.2004 і підписом головного редактора газети «День» Лариси Івшиної. Каже: «Раритет».

«Тематика війни особливо вражає і зачіпає, — ділиться Ігор Павлюченко враженнями від фотовиставки. — «Наодинці з другом» — це символ трагедії в нашій країні, яку ми переживаємо в наші дні. З іншого боку — це гарантія нашого миру тут, де немає війни. Я б назвав цю фотовиставку «Війна і мир». Звичайно, прилучани оцінили майстерність і зміст фотографій. Особлива надія у мене на молодь, і важливо, що вони пройнялися цими фотоісторіями і закарбували їх у своїй пам’яті. Наприклад, видно, і ми це знаємо, що політики живуть своїм життям, а прості люди — своїм. Я хочу, щоб в житті було так, як на цій виставці: політики були поруч із людьми, так само як розміщені фото в цій експозиції. І дуже важливо, щоб люди, які беруть відповідальність за державу, приходили на такі фотовиставки і бачили себе і світ навколо себе. Сьогодні людям дуже важко через війну, через складну економічну ситуацію, а така подія, як ваша фотовиставка, — заповнює порожнечу в душах людей. Це естетична і смислова компенсаторність. На цих світлинах можна побачити не лише трагедію, а і перспективу, заради чого і для кого ми будуємо країну».

Ігор Павлюченко вказує на хлопчиків, які з дитячо-юнацьким запалом і захватом жваво обговорюють фотовиставку. Це представники патріотичного виховання молодого подружжя Зінченків. Підходимо до дітей. «Я в захваті від фотографії «Повний вперед», — каже дев’ятирічний Стас Деркач із місцевої школи № 6. — Таке враження, що лебідь біжить по воді, зігнувши крила, а за ним залишаються дуже гарні сліди. Вражають фотографії з військовими — я відчуваю, що їм там важко...». 

«А мені сподобалися фотографії «Пазли», «Остов війни», «Не в кісточці щастя», «Наодинці з другом». Від останньої фотографії я відчуваю біль в серці... Росія — наш ворог, який на нас напав. І ми маємо захищати Україну, дати відсіч. Ми обов’язково переможемо», — ділиться своїми враженнями одинадцятирічний Павло Шинкаренко з Прилуцької школи № 2. 

Данило Єміров (10 років) з гімназії №5 також відзначає фото «Не в кісточці щастя» і додає: «Наша країна сьогодні в складному стані, і коли я дивлюся на деякі фото, то, звичайно, співчуваю людям, які там зображені. Я навіть готовий віддати всі свої кошти, щоб якось вплинути чи зупинити цю війну».

А от шестирічний Іван Говілей, який ще не ходить до школи, підбігає і каже: «А мені подобаються всі фотографії. Все». І побіг...

«Ми привели сюди дітей, щоб вони бачили реальну історію, вчилися, рівнялися і цінували своє, — розповідає Марія Зінченко, представник ПМГО «Прилуцький козацький курінь ім. Івана Сірка», фахівець з патріотичного виховання Прилуцької автошколи ТСОУ, волонтер ГО «Учасники АТО «ЩИТ». — Фотовиставка справила велике враження. Я працюю в сфері патріотичного виховання і для мене ця тема близька. Ми в Прилуках вже організовували фотовиставку «Загартовані війною», але у вас, звичайно, професійніші світлини, і це не тільки патріотичне, а і національне виховання. Ця фотовиставка не може не вражати — трагізм, патріотизм, культура, політика...».

«Дуже цікава фотовиставка, багато життєвих моментів, — долучається до розмови Роман Зінченко, курінний отаман ПМГО «Прилуцький козацький курінь ім. Івана Сірка», голова відокремленого підрозділу молодіжного клубу «Джура», учасник АТО. — Якщо чесно, не дуже подобається, що є багато політики, про якість якої ми добре знаємо... Хоча, це реалії нашого життя. Важливо, що є соціальні фото, наприклад, «Двоє з сошкою, а семеро з ложкою», само собою, війна — фото «Остов війни», «Стиліст», там, де покалічені воїни. Дивлячись на такі світлини, люди розуміють, що це не завжди романтика, там стріляють, калічать і вбивають. Мені болить ця війна... По суті, ми не були готові до неї. Ті ж козацькі організації — їх десятки, у нас 36 гетьманів, але вони так і не організували жодного добровольчого батальйону. Я сам перебуваю в козацькій організації, але одразу пішов добровольцем у Збройні сили. А сьогодні займаюся дітками, бо від того, як ми їх виховаємо, залежить доля країни. Така фотовиставка важлива не тільки для Прилук, вона має бути в усіх містах України».   

А далі наш захід плавно перейшов до дискусії на тему «Національний діалог» з автором, який зокрема є упорядником книги «Котел, або Справа без терміну давності», під час якої були представлені книги з Бібліотеки «Дня». Детальніше про це читайте в наступних номерах газети. Адже прилучани реально вразили. Відчувається рівень, зацікавленість, а головне — бажання пізнавати, вдосконалюватися. Причому це стосується не тільки прилучан. З Чернігова спеціально приїхала група студентів для того, щоб подивитися фотовиставку і поспілкуватися з представниками «Дня». Словом, ще буде про що розповісти.  

• Стас Деркач, 9 років: «Вражають фотографії з військовими — я відчуваю, що їм там важко...» 

• Павло Шинкаренко, 11 років: «...Росія — наш ворог, який на нас напав. І ми маємо захищати Україну, дати відсіч. Ми обов’язково переможемо»

• Данило Єміров, 10 років: «Наша країна сьогодні в складному стані, і коли я дивлюся на деякі фото, то, звичайно, співчуваю людям, які там зображені. Я навіть готовий віддати всі свої кошти, щоб якось вплинути чи зупинити цю війну»

• Іван Говілей, 6 років: «А мені подобаються всі фотографії. Все»

Фотовиставку «Дня» в Прилуках відкрито до 12 березня у Прилуцькому міському будинку культури (вул. Ю. Коптєва, 30). Години роботи: 9.00 — 19.00, вхід вільний!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати