Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«...Я навіть не очікував, що тут буде настільки цікаво!»

Учителі та учні столичної школи № 275 імені Володимира Кравчука звернулися до «Дня» з незвичним проханням — провести екскурсію нашою Фотовиставкою. І ми погодились
01 листопада, 19:16
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Нам пишуть часто і з різних приводів. Але цей лист був особливим. Учителі та учні столичної школи № 275 звернулися до редакції з проханням провести екскурсію нашою Фотовиставкою. І ми погодились. Ми зустрілися вчора в галереї «Лавра» (вул. Лаврська, 1), щоб показати 350 найкращих світлин Міжнародного фотоконкурсу «Дня»-2017.

«Ексклюзивним гідом» для школярів шостих, дев’ятих та одинадцятих класів стала заступник головного редактора Ганна ШЕРЕМЕТ. «Дуже сподобалося!» — фактично в унісон ділилися потім дітлахи враженнями від почутого (до речі, Ганна Олегівна може сказати так само, адже її вразила і прекрасна реакція дітей, і те, що ця «екскурсія» підтвердила: вчительська спільнота «жива». І це чудовий приклад, як дітям можна інтелектуально, насичено і, до речі, безкоштовно проводити канікули). То була не «суха лекція», а лаконічна і водночас емоційна та доступна для юних відвідувачів розповідь про задум експозиції як «Фото-Синтезу», її головні теми та знімки-переможці, у деяких із яких діти відчули і власні історії. Чимало з робіт викликали в школярів сміх та усмішки, а деякі — і щирі сльози.

МОЖЛИВІСТЮ ВІДДАТИ СВІЙ ГОЛОС ЗА НАЙКРАЩУ СВІТЛИНУ ШКОЛЯРІ СКОРИСТАЛИСЯ «НА ПОВНУ» / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«Я навіть не очікував, що тут буде настільки цікаво! Тут — сама історія нашої країни за останні кілька років, — охоче ділиться Богдан Селіханов із 9-Б. — А ще дуже приємно, що фото, яке, як нам розповіли, здобуло Гран-прі, — «Надзусилля»Анни Чапали, — мені теж одразу сподобалося найбільше. Цей чоловік мене вразив. З такими зусиллями і з такою вагою на собі підніматися по канату — це просто супер!» «Взагалі я люблю фотографію. Коли влітку кудись їжджу — в село, у табір, на море, інколи знімаю на телефон цікаві моменти», — додає Богдан. Хлопець розповідає, що тема війни в їхньому навчальному закладі звучить не як щось далеке. Адже школа носить ім’я загиблого у 2014 році Володимира Кравчука.

«Володимир був першим військовослужбовцем, який загинув у зоні АТО з міста Києва. Він навчався в нашій школі», — розповідає вчитель історії, класний керівник 11-А Ольга ЛОТОШКО. Після закінчення школи хлопець вступив до Національної академії Національної гвардії України, одним із перших пішов у зону АТО, командував одним зі взводів батальйону спецпризначення «Барс». Володимир загинув 19 червня 2014 року під час виконання завдання зі звільнення від бойовиків міста Ямпіль Донецької області. Йому був 21 рік...

«У нашій школі є музей імені Володимира Кравчука, ми спілкуємося з його мамою, — продовжує Ольга Василівна. — Також у Деснянському районі є пам’ятник загиблим добровольцям, капличка. Першого вересня у нас завжди перші уроки проходять біля цього пам’ятника, де ми згадуємо Володимира Кравчука та інших, завдяки кому можемо спокійно навчатися і відпочивати. Саме цим людям потрібно сказати велике «дякую».

Взагалі цей навчальний заклад — звичайно-незвичайний. Це школа патріотичного напрямку з інклюзивним впливом, розповідає педагог. «У нас проходять патріотичні лінійки, на яких ми також згадуємо загиблих воїнів. А ще маємо таку традицію — діти, що гарно вчаться і мають гарну поведінку, отримують можливість носити патріотичні хустинки в кольорах прапора. Вони сприймають це як честь».

«Прийшовши на виставку, я одразу помітила одну фотографію, за яку проголосувала, — переходить до вражень від експозиції Ольга Лотошко. — На ній чоловіки вночі, при світлі місяця, можливо, їдуть на якесь завдання або повертаються з нього... (робота Олександра Клименка «8 лютого 2017 року. Промзона в Авдіївці. 72 бригада». — Ред.) Але взагалі важко віддати голос тільки одній якійсь людині, тому що дивишся на одну фотографію — тобі хочеться плакати, дивишся на іншу — хочеш посміхатися, а на іншу дивишся — взагалі мурашки по тілі йдуть».

«Як класний керівник, я доношу дітям інформацію, що потрібно насамперед цінувати те, що ти маєш, — розповідає педагог. — У нас навчаються дітки з інвалідністю, вадами зору, слуху. І я стовідсотково впевнена, що наші діти на вулиці ніколи покажуть пальцем на чоловіка без ноги чи жінку на візочку. Мої одинадцятикласники зараз дивляться на фотографії і кажуть: «Ольго Василівно, ви говорили правду. Ми не цінуємо того, що маємо. А тут бачимо, що люди, які обділені певними можливостями, більше прагнуть до життя, ніж ми». Навіть і я, доросла, теж доходжу висновку, що не все так цінувала, що маю... Треба більше цінувати і пишатися тим, що ти живеш в Україні. Зараз хтось каже, що, наприклад, у Польщі краще жити. А я вважаю, що не потрібно дивитися на інші країни. Щоб піти в Європу, нам треба передусім будувати у своїй державі те, чого ми самі хочемо. Необхідно почати з себе, змінити свій характер і менталітет... І брати приклад з людей, яких ми бачимо на вашій виставці. Дякуємо вам за неї».

Більше дитячих і вже дорослих вражень школярів — у наступному «Дні».

Нагадаємо, що Фотовиставка «Дня»-2017 працює в галереї «Лавра» (вул. Лаврська, 1) до 5 листопада включно, з 10.00 до 19.00. Вхід — вільний. Кожен відвідувач може проголосувати за найкращу, на його погляд, світлину, придбати книги нашої Бібліотеки, найсвіжіший «Маршрут №1» та оформити передплату на свій «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати