Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи вистоїть нова назва?

Долю парку Реформації у Чернівцях вирішать депутати міської ради на квітневій сесії
07 березня, 12:31
ФОТО TIMES.CV.UA

Наприкінці січня у Чернівцях несподівано з’явився перший у світі парк Реформації. Більшістю голосів за таку назву взамін колишньої «Парк відпочинку «Жовтневий» проголосували на сесії депутати Чернівецької міської ради. Вони підтримали ідею громадського діяча Миколи Гунька.

«Стара назва є відгомоном тоталітарної системи, що панувала сімдесят років та через яку ми так погано живемо. Натомість Реформація — це відновлення, повернення до належного стану, тобто відновлення порядку, взаємоповаги та загальнолюдських моральних цінностей, заради чого, власне, сьогодні бореться Україна. Саме це мав на увазі, ініціюючи електронну петицію щодо перейменування парку в рік 500-річчя Реформації, проголошеного Роком Реформації Указом Президента України. Зрештою, маємо прецедент зміни аналогічної назви «Жовтневий» одним із найбільших кінотеатрів міста», — каже М. Гунько.

Однак після офіційного перейменування парку в місті здійнялася справжня буча. Категорично проти нової назви виступили сотні чернівчан різного віку. Якщо одні пропонували вкотре змінити назву парку на яку-небудь іншу (приміром, на «Озерний», оскільки на його території є кілька озер), то інші воліли повернути стару.

«Я не проти відзначення півтисячолітнього ювілею Реформації, але, не замислюючись над власними діями, будь-яку добру справу можна довести до абсурду. Реформація — дуже складне явище. У Європі це був доволі агресивний період, пов’язаний з тривалими релігійними війнами, гоніннями тощо. Тому для популярного місця відпочинку містян це доволі гнітюча назва. Якби ювілей Реформації увіковічнили в назві нової алеї з цікавими деревами, лавицями, ліхтарями, ніхто б не був проти, але назвати так цілий великий парк — не найкраща ідея, — каже викладач Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Анна Дутчак. — ...Ми зібрали понад 500 підписів під зверненням до міської ради повернути паркові стару назву».

«Коли довідався про цю ініціативу, то запропонував провести в міській раді громадські слухання, — коментує депутат Чернівецької міської ради Василь Максимюк. — Щоб на майбутнє уникнути подібних прецедентів, ініціював внести поправку до Статуту міста. Пропоную виносити на сесію міськради пов’язані з релігійними моментами перейменування чи встановлення пам’ятних знаків лише після їх обговорення на громадських слуханнях».

Наразі ж громадські слухання з приводу перейменування парку, в яких взяли участь понад сотню чернівчан, майже одноголосно висловилися за повернення йому старої назви. Крапку в загальноміській суперечці знову має поставити міська рада. Оскільки порядок денний березневої сесії давно сформований, ламати списи довкола назви депутати будуть у квітні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати