Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Гуцульський рік»

Етнодійство за Гнатом Хоткевичем стало першою в сезоні прем’єрою Львівського театру ім. Марії Заньковецької
29 жовтня, 19:46
ФОТО ТАРАСА ВАЛЬКА

Вистава побудована на ритуальних дійствах річного обрядового кола — Святий вечір, Коляда, Великдень... «Гуцульський рік» написаний Хоткевичем 1910-го. Сюжет простий — рік життя гуцулів, через який показано їхнє бажання перебувати в постійній злагоді з Богом, природою, оточенням, щоб мати в душі спокій.

Пошуки Гната Хоткевича втілив на сцені, поєднавши з цікавою хореографією, красивими костюмами (а їх — близько 200!), багатим музичним і пісенним матеріалом, режисер Вадим Сікорський (художник   — Наталя Тарасенко, музичне оформлення — Іван Небесний, хормейстер — Оксана Явдошин).

— Це багатожанровий мистецький твір, у якому є й комедія, і трагікомедія, і фарс, і трагіфарс, і трагедія... І чого там лише немає! І все вмотивоване, — каже В.            Сікорський.       — Хоткевич ні з ким не заграє, оповідає цікаве йому...

Працювали заньківчани над виставою майже рік. Їздили в Карпати в експедиції, аби проникнутися традицією гуцулів. Додатковий час був потрібен й для того, аби «позбирати докупи» й опрацювати і музичний, й обрядовий матеріали. «Не тікали ми й від гуцульського діалекту, — розповідає режисер, — і на початку мало хто вірив у те, що ми подолаємо оцей бар’єр. А ми його подолали!» Задіяні у виставі актори — гуцули за походженням, Надія Шепетюк та Василь Коржук, які консультували...

Прем’єра відбулася в переддень 60-річчя режисера, а загалом у його творчому доробку — півсотні вистав. До ювілею колеги влаштовують показ вистав Вадима Сікорського. В афіші, зокрема — «Небилиці про Івана», «Ханума», «Голий король», «Ревізор» та, звісно ж, «Гуцульський рік». А Сікорський уже думає про наступні свої постановки, і це, найімовірніше, буде або «Маленький принц» Екзюпері, або «Танго смерті» сучасного автора львів’янина Винничука.

Наступний показ вистави відбудеться 3 листопада.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати